Išvydęs tikrintojus verslininkas mėgino praryti dokumentus

Taranavimas malkų prikrautu automobiliu, patyčios, grasinimai. Įkalinimas patalpose ar net mojavimas ginklu prieš nosį. Tokiais būdais verslininkai bando suktis iš bėdos, sulaukę savo įmonėse tikrintojų iš valstybinių institucijų.

Išvydę tikrintojus verslininkai griebiasi keisčiausių veiksmų.<br>123rf nuotr.
Išvydę tikrintojus verslininkai griebiasi keisčiausių veiksmų.<br>123rf nuotr.
Išvydę tikrintojus verslininkai griebiasi keisčiausių veiksmų.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
Išvydę tikrintojus verslininkai griebiasi keisčiausių veiksmų.<br>123rf asociatyvioji nuotr.
„Baisus įžūlumas“, – tokiais žodžiais VMVT vadovas Jonas Milius apibūdino tikrintojus sandėlyje užrakinusio verslininko poelgį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Baisus įžūlumas“, – tokiais žodžiais VMVT vadovas Jonas Milius apibūdino tikrintojus sandėlyje užrakinusio verslininko poelgį.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 3, 2016, 10:53 AM, atnaujinta May 26, 2017, 7:53 PM

Pasitaiko ir itin išradingų patikrinimų vengiančių veikėjų, kurie net ryžtasi suvalgyti inspektorius dominančius dokumentus, kiek kuklesni – slepiasi drabužių spintose ar bėga kiek įkabindami, kur akys veda.

Užrakino būrį tikrintojų

Vilniaus apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (AVMI) ir Vilniaus valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pateko į keistą situaciją – jiems atvykus tikrinti galimai įstatymus pažeidžiančio verslininko bendrovės, direktorius „ėmėsi iniciatyvos“ ir specialistus užrakino bendrovės patalpose. 

Nuvykus į bendrovę atlikti patikrinimo, direktorius, motyvuodamas, kad neturi rakto, specialistų neįleido į patalpas. Tariamai eidamas pasiimti rakto jis ėmė įnirtingai skambinti telefonu ir tuo metu pro kitą išėjimą iš sandėlio skubiai pasišalino apie 20 žmonių, kurie, kaip įtariama, galėjo būti įdarbinti nelegaliai arba dirbo ne pagal įmonės patvirtintą darbo grafiką.

Tik tuomet atvykę inspektoriai buvo palydėti į sandėlį. O neilgai trukus įvykiai pasisuko netikėta linkme – bendrovės direktorius ten juos ir užrakino. Į direktoriaus „nelaisvę“ pateko 12 Vilniaus AVMI ir 3 Vilniaus VMVT specialistai. Sandėlyje darbuotojai praleido apie valandą, kol atvyko policijos pareigūnai.

„Baisus įžūlumas“, – tokiais žodžiais VMVT vadovas Jonas Milius apibūdino tikrintojus sandėlyje užrakinusio verslininko poelgį ir pridūrė, kad tai ne pirmas kartas, kai tarnybos darbuotojai tampa įmonių vadovų įkaitais tikrąja šio žodžio prasme.

„Šio atvejo taip nepaliksime, kreipsimės į teismą, kad būtų pamoka visiems. Mūsų darbuotojams dažnai tenka atsidurti nemaloniose situacijose. Būta ne vieno atvejo, kai įmonių vadovai tyčiojosi užrakindami juos kokioje nors patalpoje. Žinau apie tokius atvejus Vilniuje, Klaipėdoje“, – sakė jis.

Darbuotojų, atvykusių vykdyti patikrinimo, įkalinimas nėra pats blogiausias atvejis. „Kartą Alytuje įsiaudrinęs vieno restorano vadovas išsitraukė pistoletą ir pradėjo juo mojuoti prieš VMVT darbuotojus. Tai buvo pati nepriklausomybės pradžia, tad ir grasintojų netrūko“, – kalbėjo J.Milius.

Bandymai apgauti tikrintojus

Dėl tarnybos darbo verslininkai nuolat skundais užverčia kitas institucijas, o turintys lakesnę fantaziją prisigalvoja ir nebūtų istorijų

Piktinamasi, kad tikrintojai esą liepė atvykę ieškoti kirminų. Šiuo metu tikrinamas skundas asmens, kuris tvirtina, kad davė inspektoriams kyšį, bet jo vadovaujama įstaiga vis tiek buvo uždaryta, tad jis reikalauja grąžinti pinigus...

„Netikiu, kad mūsų inspektoriai tokiais dalykais užsiima, tad atvejis perduotas tirti specialiosioms tarnyboms“, – sakė J.Milius ir nelinksmai pajuokavo, kad didelė dalis verslininkų vieną dieną tiesiog nusprendė baigti karjerą turgavietėje, pasipuošė kostiumais ir pasivadino verslininkais, o mentalitetas liko toks pat.

Pašnekovas prisiminė ir neseną atvejį, puikiai atskleidžiantį verslininkų etiką ir mąstyseną, kai Europoje siautė E.coli bakterija.

„Tuomet šios bakterijos plitimas sukėlė nemažai mirčių, buvo spėjama, kad bakterijos esama daržovėse. Viename iš Ispanijos regionų liautasi jomis prekiauti, tad mūsų verslininkai skubėjo kuo greičiau importuoti produkciją iš to regiono. Gal net ir nemokamai pasiimdavo daržoves, kurių niekas nebepirko.

Man pačiam dar dirbant inspektoriumi pasitaikė tokia kurioziška situacija, kai vienoje žemės ūkio bendrovėje neatitiko gyvulių skaičius. Vienoje fermoje suskaičiavę gyvulius su kolegomis išvykome papietauti. Per tą laiką gyvuliai buvo pergabent į kitą fermą, kad jų skaičiai atitiktų“, – pasakojo pašnekovas.

„Užkrėsto“ rašiklio mįslė

J.Milius artimiausiu metu ketina susitikti ir sostinės meru Remigijumi Šimašiumi ir aptarti situaciją dėl vaikų darželių steigimo, mat kai kurie interesantai vargiai gali pasirūpinti savimi, o ką jau kalbėti apie vaikus.

„Kai kurie žmonės, kuriems suteikiama teisė prižiūrėti vaikus, savo veiksmais rodo tam tikrą neadekvatumą. Tai kelia nerimą. Buvo atvejis, kai vaikų maitinimą organizuojančius asmenis pasikvietėme surašyti protokolą, šie nieko nekalbėjo, o galiausiai išsitraukė polietileninius maišelius, užsimovė juos ant rankų, tada pasirašė protokolo lape ir išėjo“, – pasakojo tarnybos vadovas.

„Įsidėmėjau tavo vardą, rytoj nebedirbsi“

Su priešiškai nusiteikusiais asmenimis itin dažnai susiduria mokesčių inspekcijos darbuotojai. Vilniaus AVMI viršininkė Edita Glumbakienė teigė, kad VMI darbuotojai vadovaujasi patvirtintu Mokesčių mokėtojų aptarnavimo standartu ir Valstybinės mokesčių inspekcijos valstybės tarnautojo etikos kodeksu, kuriuose išdėstytos ne tik mokesčių mokėtojų aptarnavimo taisyklės, procedūros, bet aptartas ir konfliktinių situacijų valdymas.

„Susidūrę su konfliktiniu asmeniu, savo tarnybines pareigas atliekantys VMI darbuotojai privalo neprarasti savitvardos, nekelti balso, nesivelti į necenzūriniais žodžiais grįstą dialogą. VMI specialistai mokesčių mokėtojo klausimą dėl paslaugos suteikimo ar dokumento išdavimo visuomet stengiasi išspręsti kaip įmanoma greičiau, tačiau kartu privalo laikytis jų veiksmus ir įvairias mokestines procedūras reglamentuojančių įstatymų ir kitų teisės aktų.

Todėl jei dokumento neįmanoma parengti ir išduoti iš karto (dokumentais tvirtinami įvairūs juridiniai faktai), tuomet VMI specialistams kartais tenka išgirsti įvairiausių grasinimų, pavyzdžiui, „aš įsidėmėjau tavo pavardę, rytoj tu čia nebedirbsi“. Kiti išeidami trenkia durimis“, – pasakojo ji.

Pašnekovė prisiminė atvejį, kai bendrovės vadovas, paprašytas patikslinti informaciją apie vykdomą veiklą, vietoj konstruktyvaus dialogo išvadino VMI specialistus diletantais, užsiminė apie kreipimąsi į teismą, grasino spauda, šaipėsi, kad specialistai prisiskaitė poetų kūrybos ir pan.

„Pasitaiko, kad į gyventojų aptarnavimo padalinius atvyksta priešiškai nusiteikę asmenys, kurie bendrauja pakeltu balsu, necenzūriniais žodžiais, tvirtina, kad jie VMI daro paslaugą tvarkydamiesi savo mokestines prievoles, nustato savo tvarką“, – kalbėjo E.Glumbakienė.

Valgė dokumentus ir taranavo automobilį

Kartais mokesčių inspektorių darbe pasitaiko ir kuriozinių situacijų. „Vilniaus AVMI Operatyvios kontrolės skyriaus specialistai dar ir šiandien pamena atvejį, kai nuvykus patikrinti įmonės dėl galbūt vokeliuose mokamų atlyginimų inspektorius išvydęs verslininkas skubiai puolė valgyti nelegalų žiniaraštį, tačiau įveikti pavyko tik vieno mėnesio lapą. Vėliau direktorius sunegalavo“, – pasakojo pašnekovė.

Vienos įmonės vadovas Šiaulių apskrities mokesčių inspektoriams trukdė atlikti operatyvų patikrinimą ir kontrolinį pirkimą. Paprašius pateikti prekių įsigijimo dokumentus, įmonės vadovas pasakė, kad dokumentai yra buhalterijoje ir Šiaulių AVMI specialistams neleido bendrauti su darbuotojais. Vadovas visą laiką nurodinėjo išeiti iš patalpų, agresyviai elgėsi, kaltino AVMI darbuotojai norint pakenkti jo verslui, grasino pareigūnams, kad juos pažįsta asmeniškai bei žino jų vaikus.

Telšių apskrities VMI darbuotojai bendrovės vadovas pokalbio metu užsiminė, kad turi nusipirkęs ginklą, kurio dar taip ir neišmėgino.

Klaipėdos AVMI specialistams kartu su FNTT atliekant patikrinimą dėl įmonėje mokėto galbūt neapskaityto darbo užmokesčio bendrovės darbuotojai malkų prikrautu automobiliu taranavo VMI tarnybinį automobilį – tokiu būdu bandyta nukreipti VMI darbuotojų dėmesį nuo to, kas vyksta įmonėje. Tačiau šis incidentas nesustabdė patikrinimo, po kurio įmonės vadovui teko aiškintis teisme. Teismas vadovą pripažino kaltu ir nubaudė už neapskaityto darbo užmokesčio mokėjimą.

Nuo patikrinimo originaliai išsisukti bandė ir Klaipėdoje dirbanti taksi vairuotoja: atliekant šia veikla besiverčiančios gyventojos patikrinimą, kontrolinio važiavimo metu taksi vairuotoja „įkalino“ VMI darbuotojus, vos tik jie prisistatė, kas esą: apie 15-20 min. vežiojo po miestą, vėliau paliko mašiną ir negrįžo. 

Į kitą įdomią situaciją Klaipėdos AVMI specialistai pateko vienoje Klaipėdos kirpyklų – kirpėjos paprašius pateikti veiklos vykdymo dokumentus, ji paprašė į tualetą ir spruko, o kita kirpėja veiklos dokumentų išėjo ieškoti ir taip pat dingo. Inspektoriams moters pasigedus, ją rado užsidariusią darbo rūbų spintoje.   Panevėžio apskrityje tikrinto odontologijos kabineto vadovas atsisakė susipažinti su pavedimu atlikti patikrinimą ir nesutiko pasirašyti VMI specialisčių pateiktos operatyvaus patikrinimo pažymos. Direktorius buvo nusiteikęs itin priešiškai, su VMI darbuotojomis elgėsi šiurkščiai ir nemandagiai. Vos joms prisistačius, direktorius spruko iš kabineto, vėliau sugrįžęs bendravo pakeltu balsu, puolė skambinti neva advokatui ir po pokalbio pareiškė, kad advokatas liepė išvaryti specialistes iš patalpų ir kviesti policiją.

Patikrinimą dėl nelegalios degalinės atliekantiems Kauno apskrities VMI specialistams už nelegalią prekybą degalais anksčiau baustas gyventojas įvairiais būdais stengėsi sutrukdyti išsiurbti dyzeliną iš talpyklų, neleido pasinaudoti kuro siurbliu, atjungė elektrą.

Marijampolėje gavus pranešimą dėl galimos neregistruotos veiklos, į vietą nuvykusios Marijampolės AVMI darbuotojos rado patalpose plaunamus automobilius, tačiau jas pamatę 3 vyriškiai pasišalino iš patalpų, liepdami išeiti ir darbuotojoms.

Vienas iš vyrų norėjo uždaryti ir užrakinti sunkias metalines duris, tačiau darbuotojos dar nebuvo apžiūrėjusios patalpų, todėl viena iš jų į tarpdurį įkišo koją. Vyriškis vis tiek stipriai trinktelėjo durimis ir jas paleido tik darbuotojai šūktelėjus. Galiausiai visi trys vyrai pabėgo, duris taip ir palikę neužrakintas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.