Po avarijos Astravo AE – Lietuvos nota Baltarusijai

Ketvirtadienį Užsienio reikalų ministerija dėl galimos avarijos Astravo jėgainėje pasikvietė Baltarusijos ambasadorių ir jam įteikė notą, kurioje pareikalavo pateikti paaiškinimus dėl incidento. Baltarusijos ambasadorius kol kas nepateikė jokių versijų.

Po galimos avarijos Astravo jėgainėje Lietuva įteikė notą.<br>T.Bauro nuotr.
Po galimos avarijos Astravo jėgainėje Lietuva įteikė notą.<br>T.Bauro nuotr.
Po galimos avarijos Astravo jėgainėje Lietuva įteikė notą.<br>T.Bauro nuotr.
Po galimos avarijos Astravo jėgainėje Lietuva įteikė notą.<br>T.Bauro nuotr.
L.Linkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
L.Linkevičius.<br>D.Umbraso nuotr.
R.Masiulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Masiulis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 5, 2016, 1:09 PM, atnaujinta May 26, 2017, 1:17 PM

Vos už 50 km nuo Vilniaus Baltarusijoje statomoje atominėje Astravo jėgainėje galimai sugriuvo dalis statybinių konstrukcijų, bet Lietuvoje apie tai sužinota tik po poros savaičių. Laimei, atominė kol kas tik statoma ir branduolinio kuro joje nėra. Astravo atominės elektrinės atstovai nesąmone pavadino tokią informaciją.

Nepirks elektros iš nesaugios elektrinės

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pranešė, kad Lietuva dar kartą pakartojo savo reikalavimus, kad Baltarusija atliktų streso testus viso objekto pasikviečiant branduolinius ekspertus. Taip pat pritartų tarptautinei ekspertų grupei, kuri peržiūrėtų statybos veiksmus, o ne tik matytų paviršutiniškas jų ataskaitas.

„Darysime viską, kas nuo mūsų įmanoma komercinėmis priemonėmis, kad nepirkti elektros iš nesaugios elektrinės. Elektra yra specifinė prekė ir reikės kartu įtikinti kitas regiono šalis“, – Seime kalbėjo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Ministras teigė, kad neseniai Baltarusijos užsienio reikalų viceministrei griežtai pasakęs, kad nuolaidų jokių nesitikėtų ir Lietuva reikalus objektyvumo ir tarptautinio dalyvavimo. „Jie sako, kad viskas vyksta skaidriai, bet užliūliavimas žodžiais mūsų nepaveiks. Seniau buvo raginimų daryti pigų objektą. Taupymas su saugumu nelabai dera. Jaučiasi dar ir skuba, o skubėti nėra kur ir reikia daryti kokybiškai. Statybos priežiūra yra labai svarbi“, – sakė ministras.

Energetikos ministras Rokas Masiulis sakė, kad Baltarusijos teikiama informacija yra šykšti, todėl jie žino tik tai, kiek skelbė žiniasklaida. „Tai nenormalu ir dar labiau gąsdina. Mes įtarinėjome ir matėme, kad objekto statybos vykdomos ne pagal tarptautines taisykles ir tokių objektų statybos principus. Dabar matome to įrodymą. Tas įvykis vyko anksčiau, apie jį buvo nutylėta ir slėpta“, – kalbėjo R.Masiulis.

Planuoja riboti elektros srautus

Energetikos ministras prakalbo apie elektros srauto iš Baltarusijos apribojimą, jei nebus vykdomi Lietuvos reikalavimai. Pasak jo, tai galima įgyvendinti dviem būdais.

Tai įrangos pastatymas, kuris ribotų elektros iš Baltarusijos srautą. Kai ant sienos pastatomi elektros keitikliai, kuriais sumažinamas srautas. Tai primena radijo imtuvą, kai garsą galima didinti arba mažinti. Ministras primena, kad tame yra pliusų ir minusų. Pliusas, kad pastačius keitiklius galima apriboti galią kaip norime. Tačiau minusas slypi kainoje. Vienas keitiklis kainuoja 150 mln eurų, o gali prireikti ne vieno.

Kitas būdas – fizinis linijų ribojimas. Kelių linijų ar visų linijų atjungimas. „Dėl linijų ribojimų reikėtų labai atidžiai elgtis, kad nesumažintume energetinio saugumo mūsų šalyje. Jei mums pavyktų sinhronizuoti su Lenkija, tai galėtume visas linijas uždaryti“, – sakė ministras.

R.Masiulis sako sulaukęs palaikymo dėl elektros ribojimo iš Estijos bei Latvijos. Suomių pozicija yra atsargi, nes ji šiuo metu stato dvi atomines elektrines. Švedai ir Norvegai prašė pateikti visą medžiagą ir jie dar formuosis savo poziciją. „Latvių ir estų palaikymas yra žymiai tvirtesnis. Estai ruošiasi apriboti elektros tiekimą. Latviai solidarizuojasi su mumis ir supranta, kiek rizikingas šis objektas“, – sakė ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.