Keisti esamą tvarką nuspręsta prieš metus, kai kilo skandalas dėl kosminėmis kainomis perkamų maisto produktų. Triukšmas kilo, paaiškėjus, jog kai kurie būtini produktai perkami brangiau nei parduotuvėse.
Ikimokyklinio ugdymo įstaigoms buvo pasiūlyta perduoti viešųjų pirkimo konkursų organizavimą perduoti Šiaulių miesto savivaldybės specialistams, konsultuotis prieš sudarant sutartis arba prisiimti visišką atsakomybę.
„Daugumos įstaigų vadovai pripažino, kad rengti viešuosius konkursus stinga kompetencijos, todėl nuspręsta rengti centralizuotą maisto produktų pirkimą“, – sakė Šiaulių vicemeras Domas Griškevičius.
Specialistų darbo grupė išsikėlė tikslą pasiekti, kad tiekiami produktai būtų kuo natūralesni ir ekologiškesni, o pagamintuose patiekaluose būtų visos vaikams reikalingos medžiagos – vitaminai, mikroelementai, baltymai.
Tada kilo idėja parengti ir specialų valgiaraštį, kad vaikai gautų kuo daugiau visaverčių produktų, būtų galima spręsti ir hiperaktyvumo, nutikimo problemas.
Specialistų grupė, kurioje dirbo ir virėjos, ir dietologai, sukūrė 30 dienų valgiaraštį. Jis sukurtas taip, kad patiekaluose būtų mažiau cukraus, krakmolo, druskos, atsisakyti majonezo, riebių padažų.
Šį valgiaraštį jau išbandė du Šiaulių miesto darželiai „Pušelė“ ir „Žibutė“. Tiesa, virėjos negali pagaminti visų patiekalų, nes pagal dar galiojančias tiekimo sutartis gaunami ne visi būtini produktai.
Eksperimente dalyvaujančių įstaigų atstovai sakė, kad vaikams labai patiko naujovės.
Pasak D.Griškevičiaus, nuo rudens pagal šį valgiaraštį bus maitinama dauguma darželinukų: „Kad maisto produktus galėtume pirkti ne iš tarpininkų, o tiesiogiai iš gamintojų, išskaidėme pirkimus į septynias grupes. Todėl ne tik nupirksime sveikai mitybai būtinus produktus, bet ir sutaupysime“.
Šiauliečių iniciatyvą įvertinę mitybos, visuomenės sveikatos, maisto kokybės kontrolės specialistai ir maisto technologai pažymėjo – jis yra pavyzdys visoms Lietuvos švietimo įstaigoms.