Emeritas S.Tamkevičius apie popiežiaus gestą: „Labai teisingas“

Popiežius Pranciškus iš Rusijos Dūmos nario, Komunistų partijos nario Pavelo Dorochino priėmė „Georgijaus juostelę“. Šis gestas sulaukė gausybės diskusijų internete ir užminė mįslę – ar taip popiežius išreiškė palaikymą Rusijai dėl veiksmų Ukrainoje?

Labai teisingas gestas“, – apie popiežiaus Pranciškaus poelgį sakė jėzuitas, Kauno arkivyskupas emertias S.Tamkevičius.<br>Twitter ir M.Patašiaus nuotr.
Labai teisingas gestas“, – apie popiežiaus Pranciškaus poelgį sakė jėzuitas, Kauno arkivyskupas emertias S.Tamkevičius.<br>Twitter ir M.Patašiaus nuotr.
Emerito S.Tamkevičiaus nuomone, įsisegdamas Georgijaus arba kitaip Šv. Jurgio juostelę, popiežius Pranciškus išreiškė branginąs rusų tautą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Emerito S.Tamkevičiaus nuomone, įsisegdamas Georgijaus arba kitaip Šv. Jurgio juostelę, popiežius Pranciškus išreiškė branginąs rusų tautą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Sigita Purytė

May 6, 2016, 7:11 PM, atnaujinta May 26, 2017, 9:34 AM

Apie tai su portalu lrytas.lt mintimis sutiko pasidalinti Kauno arkivyskupas emeritas Sigitas Tamkevičius.

– Kaip manote, kodėl popiežius priėmė šią dovaną?

– Jam brangi kiekviena tauta, brangūs ortodoksai. Visai natūralu, kad jis paėmė tos tautos ženklą. Mes, lietuviai, kartais išryškinam, kad jie (rusai. – Red.) – ne draugai. O popiežiui visų tautų žmonės, ar jie tikintys, ar netikintys, katalikai ar ne katalikai, jam visi yra brangūs ir, manau, kad jis padarė labai teisingą gestą, kitokio ir negalėjo padaryti.

Į tą įvykį nereikia žiūrėti iš to kampo, iš kurio mes žiūrime, kad mums kaimynai nedraugiški ir taip toliau. Popiežiaus yra kitas žvilgsnis.

Ir mes į Rusiją žiūrim kaip į kaimynus. Manau, kad rusai nėra mūsų priešai. O kad ten kartais tie, kurie vadovauja, ne visi turi gerų sumanymų arba kokių nors kėslų, tai ką darysi.

Aš pats asmeniškai daugybę rusų pažinojau, kurie buvo patys geriausi draugai, kurie padėjo net Katalikų Bažnyčios kroniką į užsienį pergabenti.

– Norite pasakyti, kad popiežius, prisisegdamas juostelę, nesuvokė jos kaip Rusijos veiksmų Ukrainoje palaikymo ženklo?

– Be abejo. Popiežius juostelę priėmė kaip rusų tautos ženklą. O visos kitos aplinkybės – nemanau, kad popiežius viską iš karto turi įvertinti. Vis tiek esmė – ta juostelė, ji yra rusų tautos ženklas.

– Visai neseniai popiežius paragino Lietuvos katalikus vieno sekmadienio aukas bažnyčiose paskirti Ukrainos tautai. Ar galima sakyti, kad popiežius palaiko Ukrainos tautą šiuo šaliai sunkiu momentu?

– Popiežius prašė, kad tą rinkliavą padarytume. Jam Ukraina, juo labiau, kai kenčia, yra dar brangesnė už tas šalis, kurios nekenčia.

– Turite mintyje, kad juostelės priėmimas nereiškė, kad popiežius palaiko Rusijos veiksmus Ukrainoje?

– Žinoma, tikrai, nereiškia.

***

Portalas lrytas.lt primena, kad „Georgijaus juostelė“ 2005 metais Rusijoje tapo kovotojų prieš nacistinę Vokietiją atminimo ženklu. Pastaraisiais metais Ukrainoje ši juostelė imta laikyti ženklu tų, kurie palaiko Rusijos veiksmus Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.