Laikas spirti į užpakalį Biržų mulkiui ir apgavysčių meistrui

Tokio dalyko dar neregėjo nė vienas šalies rajonas ar miestas – Biržų meras V.Valkiūnas viename viešame susitikime pasiūlė savo rajono verslininkams papūsti jam į užpakalį ir nešdintis į gretimą rajoną, jeigu nenori mokėti nekilnojamojo turto mokesčio dvigubai daugiau, nei moka gretimų rajonų verslininkai.

Daugiau nuotraukų (1)

Bronius Matelis

May 6, 2016, 7:01 PM, atnaujinta May 26, 2017, 9:34 AM

Turiu pripažinti – drąsiai meras užsimojo, net ir užsienio investuotojai susigūžė. Tik lietuviai verslininkai, jau įpratę prie tokių snukiadaužių Biržų tarpuvartėse, stojo piestu. Dabar tai jau tikrai – karas.

Teko matyti merų, kurie dėl kvailumo nebuvo verslininkų itin vertinami, tačiau net ir tie kvailiai neprašydavo jiems prapūsti užsikimšusio užpakalio. Paprastai toks neišmanėlis aukščiau bambos nešokdavo, o verslininkai apsimesdavo, kad jį gerbia. Taip ir gyvendavo metų metus, kol kitą kvailį išrinkdavo.

Dabar pakalbėkime rimtai. O jeigu verslininkai ras būdų savo įmones iškelti ar bent jau registruoti kituose rajonuose, kurių merai kiekviena proga neprašo pūsti jiems į užpakalį? Klausimas retorinis, bet labai nesunkiai įgyvendinamas.

Nedarbas Biržų rajone taip šokteltų, kad tada darbo nerandantys gyventojai miniomis plūstų pas merą V.Valkiūną ir prašytų, kad dabar pats meras jiems prapūstų tą pačią vietą, jeigu nemoka kartu su verslininkais kurti darbo vietų. Nespėtų meras darbuotis.

Verslininkai – ne kokia šventa karvė, tačiau, jeigu jie savo noru pagal išgales remia įvairius renginius, jeigu kuria darbo vietas, jeigu ūkininkai nepalieka dirvonuoti žemės plotų, jeigu mokesčius moka, tai kodėl jie turėtų dar ir į užpakalį merui pūsti?

Kažkada esu rašęs, kad po metų mažai kam žinomos Respublikonų partijos vedlys V.Valkiūnas atsiskleis visu gražumu. Todėl, kad per rinkimus prižadėjo atvežti į rajoną arabų šeichų gydytis stebuklingu Likėnu vandeniu, pristatyti prabangių viešbučių, pastatyti pieninę ir įkurti Biržuose gyvenimo be rūpesčių salelę.

Kalbėjo per savivaldybių rinkimų kampaniją V.Valkiūnas taip įtikinamai, kad kai kurie biržiečiai išsiregistravo iš Darbo biržos ir stojo eilėn prie dar tik žadėtos pieninės įsidarbinti. Bet ji taip ir neatsidarė.

Ar bent jau per nago juodymą per tuo metus V.Valkiūnas pasistūmėjo į priekį? Ir nepasistūmės, nes neįmanoma nuo dangaus skliauto nukabinti žvaigždę ir padovanoti ją to laukiantiems išsižiojusiems rinkėjams.

Populiariai kalbant, V.Valkiūnas savo rinkėjus tiesiog „išdūrė“ ir dabar bandys kaltę dėl netesėtų pažadų suversti neva blogiems verslininkams, opozicijai ir padorumo dar turinčiai bei merui nepataikaujančiai žiniasklaidai, o tokių rajone kaip ir neliko.

Ir kuo toliau, tuo labiau Biržų gyventojai jaus tą mero V.Valkiūno blaškymąsi ir įvairius siūlymus prapūsti jam vieną ar kitą vietą.

Rajono vadovo psichologinę būsena išduoda vienas faktas: paprašė jis, milijonierius, verslininkų surengti jam prašmatnius pietus, o pakviestas atėjo pavalgyti su visa alkanų savivaldybės tarnautojų šaika. Ką tai reiškia?

Meras, iš kurio jau šaiposi ir pavaldiniai, norėjo tokiu būdu įtvirtinti jų akyse savo autoritetą. Atseit, žiūrėkite, kaip apie mane striksi patys kiečiausi rajono verslininkai. Bet verslininkai jį tik dar labiau pažemino, atskleidė dar daugiau jo silpnybių ir viską paviešino.

Dabartinis mero elgesys liudija, kad jo paties prieš metus dalyti pažadai jam jau spaudžia galvelę, V.Valkiūnas jau tampa pašaipų objektu, greit jau vaikai smėlio dėžėje žais vieni vaidindami Saudo Arabijos princą, o kiti – Kataro šeichą, kurie veža į Biržus įvairias gėrybes.

Pats V.Valkiūnas (arba jo žmona) yra sukūręs Latvijoje verslo imperiją, todėl kvailiu jo nepavadinsi. Tad kodėl jis taip elgiasi ir kodėl taip elgtis jam leidžia kiti, patarinėjantys merui?

Siūlau tokį eksperimentą: visi Latvijos miestai, kur tik yra Biržų mero verslo pastatų, pareikalauja, kad V.Valkiūnas mokėti dvigubai didesnius mokesčius, nei mokėjo iki šiol, o nepatenkintam verslo imperijos įkūrėjui valdžia pasiūlo tą patį, kad V.Valkiūnas pasiūlė Biržų verslininkams – papūsti.

Dar Latvijos merai galėtų paprašyti, kad V.Valkiūnas visus pavaišintų brangiais pietumis. Ir ateitų merai pietauti su visa savivaldybe. Ką tada darytų V.Valkiūnas?

Atrodo, kad tapęs meru, V.Valkiūnas neatsikratė kai kuriems verslininkams būdingo mąstymo, kad visi verslininkai yra jam konkurentai, su kuriais galima ir net būtina elgtis įžūliai ir juos žeminti. Priešingu atveju tave patį sutryps. Štai ir trypia dabar V.Valkiūnas, o paklaikę verslininkai spygauja iš baimės.

Bet leiskite paklausti, o kur yra anksčiau visai neblogai gyventojų vertinta buvusi merė, o dabar vicemerė konservatorė I.Varzienė? Kodėl net nepasidomėjęs, kaip ir kiek planuojama papildomai surinkti lėšų padidinus tą mokestį, už biudžetą atsakingas rajono tarybos narys liberalas A.Vaitkevičius vėliau trūkčioja pečiais, nieko nesupranta, tačiau rengia verslininkus smaugiantį nutarimą?

A.Vaitkevičius atsakingas už biudžeto formavimą, jis – liberalsąjūdietis, o pastarieji visada pasisako už kuo laisvesnę rinką ir kuo mažesnį valdžios kišimąsi į rinką. Tačiau keliant mokesčius Biržų verslininkams A.Vaitkevičius staiga virsta aršiu socialistu ir stoja puspročio mero pusėn?

Dabar jau aišku, kad Biržų valdžioje nebeliko sveiką protą dar išsaugojusių drąsių politikų, todėl, nori to ar ne, viską į savo rankas turės imti verslininkai.

Rajono renginių neremti, nebendrauti, ignoruoti tiek pačią valdžią, tiek ir pas ją atvykstančius svečius ir atvirai kalbėti gyventojams apie V.Valkiūno melą. Tokia turėtų būti artimiausiais metais Biržų verslininkų veiklos programa.

Tik tai dar padėtų atverti akis tuo mulkiu patikėjusiems rinkėjams, tik tai gali priversti tą kombinatorių ir šachmatų didmeistrį O.Benderį sprukti iš Biržų nebaigus lošti savo partijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.