Statybos regioniniuose parkuose seimūnams sukėlė nerimą

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas

Seimo Aplinkos apsaugos komitetas svarsto galimybę kreiptis į prokuratūrą, kad ši imtųsi ginti viešąjį interesą sostinės savivaldybei priklausančiuose Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose.<br>D. Umbraso nuotr.
Seimo Aplinkos apsaugos komitetas svarsto galimybę kreiptis į prokuratūrą, kad ši imtųsi ginti viešąjį interesą sostinės savivaldybei priklausančiuose Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose.<br>D. Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 11, 2016, 7:03 AM, atnaujinta May 26, 2017, 12:10 AM

Minėto komiteto nariai lankėsi šiuose parkuose ir savo akimis pamatė galimus pažeidimus: naujas statybas, valstybinio miško kirtimus, neleistinai užtvertas teritorijas.

„Turėtų aiškintis prokuratūra, jeigu ten yra regioniniai parkai, kodėl tiek daug leidimų išduota statyboms. Ir didesnėms, ir mažesnėms. Gindama viešąjį interesą prokuratūra turėtų pasidomėti, ar nebuvo pažeidimų“, – BNS sakė Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas socialdemokratas Algimantas Salamakinas.

Anot jo, komitetas trečiadienį taip pat planuoja priimti sprendimą, kad visi nelegalūs statiniai – tvoros, užkardai – privalo būti nugriauti, o neteisėtai užimta valstybės žemė ar miškas – atlaisvinti.

Nuvykę į Pavilnių ir Verkių regioninius parkus parlamentarai, pasak A.Salamakino, pamatė daug prašmatnių namų, kainuojančių po 2, 3 ar 5 mln. eurų.

„Keisčiausia, kad nelabai radome eilinių žmonių, kurie būtų galėje ten pasistatyti namą. Ten gyvena tik labai turtingi žmonės. Tai kelia dar didesnių abejonių, ar viskas teisėta“, – kalbėjo politikas.

A.Salamakinas teigia buvęs šokiruotas kai kurių gyventojų elgesio. Seimo nariui net buvo uždrausta fotografuoti aptvertą Gulbinų kvartalo teritoriją.

„Kai nuėjome į Gulbinų poilsio zoną, buvusią pionierių stovyklą, išeina apsauginis ir išsyk pradeda rėkti: „Nepaveiksluokite“. Kas čia, karinis objektas, kad fotografuoti negalima? Sako: „Savininkai draudžia“. Sakau: „Nenoriu eiti prie privačių namų, kurių ten 14 stovi, eisiu per valstybinį mišką“. Aišku, jie pasakė, kad negalima.

Davė telefonu kalbėti su vienu iš vadovų, jo vardo neprisimenu, pavardė Kubilius. Pasakė, kad man draudžiama įeiti į teritoriją. Pasakiau, kad galiu išsikviesti policiją ir tikrai praeisiu, nes man Konstitucija leidžia tą daryti, bet tada pagrasino, kad apsauginiai bus atleisti iš darbo. Man pagailo tų žmonių“, – apsilankymą prie netoli Vilniaus esančio Gulbinų ežero prisiminė A.Salamakinas.

Jis tvirtino pirmą kartą nebuvo įleistas į valstybinį mišką. Politikas apgailestavo, kad regioninių parkų gyventojai jaučiasi lyg valstybė valstybėje.

„Klaikus vaizdas. Ne dėl architektūros, bet dėl ten gyvenančių žmonių mentaliteto. Mes – valstybė valstybėje. Kartais juokiamės iš Rusijos Rubliovkos, tai Lietuvoje Rubliovka yra tie du regioniniai parkai“, – BNS sakė Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas.

Jo teigimu, bus keliamas klausimas ir dėl to, ar Vilniaus miesto savivaldybė sugeba atlikti savo darbą ir užtikrinti gamtos apsaugą šiuose regioniniuose parkuose.

„Jeigu Vilniaus miesto savivaldybė nenori arba nesugeba susitvarkyti su dviem regioniniais parkais, kurie priklauso jų jurisdikcijai, (...) galvojame siūlyti Vyriausybei ir savivaldybei, kad jie perduotų tuos parkus Aplinkos ministerijos jurisdikcijai“, – sakė A.Salamakinas.

Jis pabrėžė, kad problemos Pavilnių ir Verkių regioniniuose parkuose prasidėjo prieš 15 ar 20 metų. Dabar kyla grėsmė, kad jie taps gyvenamaisiais kvartalais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.