Juodasis liberalų ketvirtadienis: antausis sistemai ir rinkėjui

Ar Eligijus Masiulis, Liberalų sąjūdžio vadovas, ėmė kyšį, išsiaiškins Specialiųjų tyrimų tarnybos agentai ir prokurorai. Tikėkimės, kad išsiaiškins. Kad nereikės laukti dešimt metų, kaip nutiko Darbo partijos politinės korupcijos byloje. Kad tai nutiks dar iki rinkimų. Ir nepavirs viena iš garsiai pradėtų ir tyliai numarintų bylų. Kita vertus, šiuo atveju, tai nelabai ir įmanoma.

Daugiau nuotraukų (1)

Ramunė Sotvarė

May 13, 2016, 12:27 PM, atnaujinta May 25, 2017, 6:27 PM

Korupcinis smūgis Liberalų sąjūdžiui stiprus ir skaudus net ne tiek pačiai partijai, kiek šalies politinei sistemai ir pasitikėjimui ja. Nes būtent ši partija kūrėsi kaip atsvara korupcija įtariamiems politikams. Nepaisant nujaučiamų intymių ryšių su kai kuriuo verslu, daugeliui rinkėjų ji atrodė sveikai moderni ir adekvati. O taip pat ir skaidresnė, palyginti su kai kuriomis kitomis parlamentinėmis partijomis.

Ne taip dažnai nutinka, kai liberalios jėgos turi juntamą įtaką. Lietuvoje, po daugelio metų, Liberalų sąjūdis tapo antrąją pagal pasitikėjimą politine jėga.

„Spinter tyrimų“ apklausos duomenimis, už Liberalų sąjūdį rinkimuose balandį būtų balsavę daugiau nei 15 proc. apklaustųjų. Ne ką prastesni ir „Lietuvos ryto“ skelbiamos „Vilmorus“ apklausos duomenys.

Čia svarbūs ne reitingų skaičiai patys savaime, o tai, kad palyginti daug žmonių pradėjo tikėti, jog būtent E.Masiulio liberalai gali tvarkytis politikoje kitaip, švariau ir šiuolaikiškiau.

Dėl to teisėsaugai ši byla nėra ir negali būti viena iš daugelio, kai galima tempti, mėtyti skandalingos informacijos fragmentus, po to muilinti ar trypčioti vietoje. Jeigu taip nutiktų šį kartą, žala valstybei būtų didesnė nei Specialiųjų tyrimų tarnybos ar prokuratūros pastangos švarinti mūsų gyvenimą keliant net ir perspektyvos neturinčias bylas.

Kai paskelbiama apie šimto tūkstančių eurų kyšį, kurį vienos populiariausių partijų lyderių duoda vienas didžiausių šalies darbdavių, partiją neišvengiamai ištinka krizė.

Per pastaruosius mėnesius matėme ne vieną politinę jėgą, patekusią į tokią pat padėtį. Liberalų sąjūdžio reakcija ir elgsena kritinėje situacijoje skiriasi nuo to, ką tekdavo matyti iki šiol.

Bent jau kol kas, juodąjį liberalams ketvirtadienį, niekam iš jos viešai kalbančių lyderių nepradėjo vaidentis sąmokslas, niekas dar nebuvo apkaltintas išpuoliu prieš laisvę kalbėti, sužlugdyti rinkimus. Nebuvo viešų įtarimų, jog tai politinių konkurentų purvinas darbas. Ir apie puolančius rusus taip pat dar negirdėti.

Kitokių pavyzdžių yra daugiau. Antai Specialiųjų tyrimų tarnybos sulaikytas Rolandas Paksas įžvelgė demokratijos saulėlydį, tokius teisėsaugos veiksmus vadino viešųjų ryšių akcija, kuri nukreipta prieš laisvą žodį, prieš verslą, politiką. Jis pareiškė, jog Lietuvoje nepastebimai įvyko lūžis, kurio pasekmės gali itin skaudžiai atsiliepti mūsų valstybės raidai – užsimota sudaužyti neparankias ir nepaklusnias politines jėgas. Kitaip sakant, Rolando Pakso Tvarką ir Teisingumą, kuri ir taip jau palengva slenka iš politinės orbitos.

Rolando Pakso retorika nieko labai nenustebino. Būtent tokia ir būdinga šiam politikui. O štai iki šiol didžiausią įtaką valstybei turinčių socialdemokratų vadovas ir premjeras Algirdas Butkevičius kritinėje situacijoje atsiskleidė naujomis, dar ryškesnėmis spalvomis.

Prasidėjus skandalui dėl Druskininkų mero korupcinės įtakos Vyriausybės veiklai, premjeras netikėtai rado ant savo stalo popierių, kurie paliudijo esą sąmokslas nuversti Vyriausybę planuojamas jau seniai.

Po to sekė žodžių viražai apie specialias pastangas kurpti politines bylas ir taip kompromituoti Vyriausybę. Galiausiai Vyriausybės vadovas apkaltino Prezidentūrą, esą ši pranešdavo užsienio valstybių pareigūnams, jog jo kabinetas korumpuotas ir sunerimo dėl baimės atmosferos, įsigalėjusios šalyje.

Politikų reakcijos kritinėse situacijose pasako apie juos beveik viską. Bent jau daugiau nei programos ar pagalbininkų surežisuoti pasisakymai.

Liberalų laikysena skiriasi. Kol kas. Jie nieko nekaltina, nei puola savo pirmininką, nei gina. Rodo nusistatymą priimti adekvačius sprendimus turėdami daugiau informacijos. Ir bendradarbiauti su pareigūnais. Tikimybė, jog liberalai pergyvens krizę be triuškinančių nuostolių, išlieka.

Ką galima sakyti apie Eligijų Masiulį? Tik jis ir Darius Mockus žino kaip viskas buvo ar nebuvo iš tikrųjų. Bet kuriuo atveju, E.Masiulio politikoje nematysime ilgai arba niekada. Liberalai su A.Guoga bus jau kitokie. Artėjantys rinkimai – taip pat.

Komentaras skambėjo per Lietuvos radiją

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.