Kristinai Brazauskienei – prastos žinios iš teismo

Vilniaus miesto apylinkės teismas patenkino Prezidentūros prašymą dėl prezidento Algirdo Brazausko našlės Kristinos Brazauskienės iškeldinimo iš Turniškių.

Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį skelbs sprendimą dėl Prezidentūros kanceliarijos ieškinio iškeldinti prezidento Algirdo Brazausko našlę Kristiną Brazauskienę iš Turniškių.<br>D. Umbraso nuotr.
Vilniaus miesto apylinkės teismas penktadienį skelbs sprendimą dėl Prezidentūros kanceliarijos ieškinio iškeldinti prezidento Algirdo Brazausko našlę Kristiną Brazauskienę iš Turniškių.<br>D. Umbraso nuotr.
K.Brazauskienė turės palikti Turniškes.
K.Brazauskienė turės palikti Turniškes.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 13, 2016, 3:15 PM, atnaujinta May 25, 2017, 5:51 PM

Teismas nusprendė, kad K.Brazauskienė turi palikti rezidenciją Turniškėse.

Atsakovės advokatas Alvydas Kraujelis sako, kad jo klientė Turniškėse norėtų gyventi dar dešimt metų, skaičiuojant nuo sutarties sudarymo momento. Sutartis buvo sudaryta 2010 metais.

Nereagavo į raginimus

Prezidento kanceliarija pernai spalį kreipėsi į teismą dėl K.Brazauskienės iškeldinimo iš rezidencijos Turniškėse. Toks sprendimas priimtas po to, kai pasibaigus būsto panaudos sutarčiai K.Brazauskienė nereagavo į prašymus dėl išsikeldinimo iš valstybei priklausančios rezidencijos.

Mirus Lietuvos prezidentui A.Brazauskui, jo našlei Vyriausybė pagal panaudos sutartį leido penkerius metus gyventi rezidencijoje ir nenumatė galimybės pratęsti sutarties.

Sutartis baigėsi 2015 metų spalį, o K.Brazauskienė po jos pasibaigimo turėjo išsikelti kitą dieną, bet rugsėjį pateikė prašymą pratęsti panaudos sutartį. 

Jai buvo pasiūlytas butas L.Sapiegos gatvėje, bet K.Brazauskienė ten įsikelti nesutiko. Teismas nusprendė, kad K.Brazauskienė be pagrindo tikėjosi, kad pagal Prezidento įstatymą visiems Lietuvos prezidentams ir jų šeimos nariams bus taikomas vienodai, bet sutarties terminus nustatanti Vyriausybė prezidentui Valdui Adamkui valstybės nekilnojamuoju turtu leido naudotis iki gyvos galvos, o su A.Brazausko našle pasirašė terminuotą sutartį. 

Teismas pabrėžė, kad šią sutartį K.Brazauskienė pasirašė nesiginčydama, vadinasi, sutiko su jos sąlygomis.

„Joks įstatymas nenumato, kad mirusio prezidento našlei turi būti suteiktas toks pat turtas, kokį prezidentas turėjo iki mirties“, – sprendimą paaiškino teismas. 

Naudos valstybės reikmėms

Prezidento kanceliarija neplanavo, kad patalpos jai būtų perduodamos ilgesniam terminui, ir ši pozicija nėra pasikeitusi. Rezidenciją numatoma panaudoti valstybės reikmėms.

Vadovybės apsaugos departamentas K.Brazauskienei yra išdavęs laikiną leidimą patekti į rezidenciją Turniškėse, kol bus priimtas teismo sprendimas.

Po 2014-aisiais priimto Konstitucinio Teismo išaiškinimo dėl prezidento našlės rentos konservatoriai ėmė kelti klausimą, ar teisėtai K.Brazauskienei suteikta teisė gyventi prezidento rezidencijoje Turniškėse.

Vis dėlto pernai gegužę parlamentas atmetė siūlymą iš Prezidento įstatymo braukti nuostatą, kuri mirusio prezidento sutuoktiniui garantuoja rezidenciją. Tokių privilegijų ragino atsisakyti ir prezidentė D.Grybauskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.