Rokiruotės: kas pakeis E. Masiulį ir G. Landsbergį?

Paskutinė para pabėrė nemažai staigmenų Lietuvos politikos padangėje. Vienas po kito postus pakeitė keli politikai – vieni, dėl skandalų, kiti – savo noru.

Kas pakeis E. Masiulį, A. Guogą ir G. Landsbergį?<br>lrytas.lt nuotr.
Kas pakeis E. Masiulį, A. Guogą ir G. Landsbergį?<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 13, 2016, 5:52 PM, atnaujinta May 25, 2017, 4:58 PM

E. Masiulio skandalas – kas vietoje jo?

Ketvirtadienį Lietuvą apskriejo žinia – Liberalų sąjūdžio vadovas, Seimo narys Eligijus Masiulis įtariamas paėmęs itin stambų, 100 tūkst. eurų kyšį, iš „MG Baltic“ koncerno. Visą dieną nieko nekomentavęs E. Masiulis vakare paskelbė, kad traukiasi iš Liberalų sąjūdžio vadovo pareigų. Jis taip pat atsisakė ir Seimo nario mandato.

Penktadienį ryte Liberalų sąjūdžio valdyba svarstė, kas perims partijos vairą. Laikinuoju Liberalų sąjūdžio pirmininku tapo europarlamentaras Antanas Guoga.

„Tikrai didelio noro nėra tapti partijos pirmininku, kaip ir dabar vadovauti, bet tokia yra pareiga ir aš ją prisiimsiu. Mano dabar tikslas, kad partija būtų suvienyta. Be abejo, imuosi atsakomybės už Liberalų sąjūdžio ateitį. Mes esame vieninga, atvira, stipri ir atsakinga partija ir tą mato mūsų rinkėjai. Iki rinkimų įrodysime, kad esame verti tolesnio rinkėjų pasitikėjimo“, – po posėdžio sakė A. Guoga.

Kadangi Eligijus Masiulis į Seimą buvo išrinktas vienmandatėje apylinkėje, jo vieta Lietuvos parlamente neatiteks niekam.

Kas keliautų į Europos parlamentą vietoje A. Guogos?

Europarlamentaras Antanas Guoga kol kas bus laikinuoju Liberalų sąjūdžio pirmininku. Tačiau išlieka reali galimybė, kad A. Guoga gali tapti nuolatiniu partijos vadovu.

Jei taip nutiktų, kad A. Guoga už Liberalų sąjūdžio vairo stos visam laikui, jo vieta Europos Parlamente liktų laisva. Kas turėtų ją užimti?

Pasak Liberalų sąjūdžio atstovo spaudai Martyno Čerkausko, pagal sąrašą A. Guogos vietą turėtų užimti Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas arba Seimo narys Eugenijus Gentvilas.

„Tačiau žmogus turi sutikti būti europarlamentaru. Mes negalime jam liepti tai daryti“, – sakė M. Čerkauskas.

Per naktį nusprendė pasitraukti iš Europos Parlamento

Penktadienį ryte pasirodė dar viena naujiena – iš Europos Parlamento traukiasi Europos Parlamento narys, Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

G. Landsbergis apie sprendimą trauktis iš EP sakė: „Dabar yra sudėtingas Lietuvai metas. Ypač po vakar paskelbtos informacijos, susijusios su E. Masiuliu. Toks jausmas, kad Lietuva nirsta į nusivylimo liūną. Kalbu apie jaunus žmones, kurie pirmą kartą planuoja eiti į rinkimus ir balsuoti. Jei šie žmonės nusivils, neateis į rinkimus, nuspręs išvažiuoti ar būti pasyvūs stebėtojai – mes visi daug prarasime.

Politikas patvirtino, kad sprendimą sugrįžti iš Briuselio į Lietuvą priėmė per vieną naktį: „Toks sprendimas neturėtų šokiruoti, jau anksčiau esu sakęs, kad grįšiu. Buvo tik klausimas, kada tai įvyks, ir šiandien yra ta diena.“

G. Landsbergį europarlamentaro poste pakeis Laima Andrikienė, kuri jau anksčiau yra dirbusi Europos Parlamente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.