Vaizdo kameros – atgyvena, geriau – greitas pareigūnas?

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-05-14 07:00, atnaujinta 2017-05-25 16:16

Ir tapęs opoziciniu Vilniaus tarybos nariu kartais trinkteli kokį nors projektą – lengvai ar nelengvai įgyvendinamą, bet darantį įspūdį.

Šią savaitę vykusiam Vilniaus miesto tarybos posėdžiui A.Zuokas buvo parengęs pateikti pasiūlymą skelbti konkursą įrengti 103 vaizdo kameras.

Ne bet kokias, o išmanias, kurios pačios, net be policijos pagalbos gali atbaidyti niekdarį, užkirsti kelią viešosios tvarkos pažeidėjui ar pasikėsinusiam iškrėsti dar didesnę šunybę.

„Vilnius liko vienintele ES sostine, neturinčia šiuolaikinės gatvių stebėjimo sistemos. Terorizmo grėsmės akivaizdoje liekame neapsaugoti.

Teroristų išpuoliai Paryžiuje parodė, kad vaizdo kameros padeda rasti nusikaltėlius ar net užkirsti kelią teroro aktams“, – teigė buvęs sostinės meras.

Iš tiesų dar 2002 metais įdiegta vaizdo stebėjimo kamerų sistema paseno ir techniškai, ir morališkai. Baigėsi sutarčių su kamerų operatoriais laikas. Iš 95 nuo 2002-ųjų veikusių stebėjimo kamerų Vilniuje liko vos 12.

Geldamas dabartinei miesto valdžiai A.Zuokas tvirtino, kad kadencijos pabaigoje jo komanda buvo parengusi visas konkurso sąlygas įsigyti per 100 išmaniųjų vaizdo stebėjimo kamerų, bet 2015 metų pavasarį naujai išrinkto mero administracija sustabdė viešųjų pirkimų procesą.

Taip esą buvo prarasta proga Vilniuje įrengti ne šiaip kameras, pasyviai registruojančias vaizdą, o išmanius elektroninius sargybinius, kurie prie pulto budinčiam pareigūnui pasufleruotų, kad stebėjimo zonoje vyksta kas nors negero.

Tarkime, prie autobusų stotelės kažkas padeda lagaminą. Netikėtai atsiradusį daiktą kamera fiksuoja apibrėždama raudonai.

Arba prie sienos kamera pamato besiskeryčiojantį žmogėną. Tarkime, terliotoją grafitininką. Kamera paleidžia šviesos pliūpsnį, terlius išsigąsta ir sprunka.

Šią savaitę vykusiame posėdyje nuspręsta neprileisti A.Zuoko prie tribūnos su jo išmaniųjų technologijų stebuklų projektais.

Galės kitą kartą pasireikšti – taip tarybos dauguma nusprendė. Tegul žino savo vietą – visiems juk aišku, buvęs meras Seimo rinkimams rengiasi.

Dabartinis Vilniaus vicemeras G.Paluckas numojo ranka sakydamas – tuščiai pučia savo nuopelnus A.Zuokas, kad konkursui buvo pasirengta tvarkingai, – suvelta ten viskas buvo.

Tačiau vicemeras pripažino – bloga padėtis dėl tų vaizdo stebėjimo kamerų. G.Palucko prižiūrima darbo grupė parengė konkurso sąlygas įsigyti tik 15 vaizdo stebėjimo kamerų.

Paprastų, ne išmaniųjų. Kad nors prieigas prie Kirtimų taboro stebėtų, Prezidentūrą, kurios sienas mėgsta apšlapinti užsienio turistai.

Pagaliau ir pačią Vilniaus savivaldybę. Juk dangoraižiais pasipuošusį Konstitucijos prospektą nuo kriminogeninių Šnipiškių lūšnynų skiria vos keli žingsniai.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje prasideda intensyviausių karinių pratybų ciklas