Slava Ukraine! Vivat Lietuva! Wiwaty Polska!

Žinoma, visų pirma didžiausi, džiugiausi sveikinimai Donatui Montvydui! Bet, atleisk Donatai, pradžioje apie Džamalą, Ukrainos dainininkę.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 15, 2016, 10:46 AM, atnaujinta May 25, 2017, 1:29 PM

Jau kovo 15 dieną klausydamasis „Eurovizijos“ dainų ir dainininkų atrankos Vilniuje, lrytas.lt rašiau: „Mano patarimas: ne pasenusių madų vaikytis reikia, o der Zeitgeist – laiko dvasią pajusti. Tada ir pergalė dainininką pati už rankos griebia. Palyginkite mūsų dainas ir atlikėjus su Ukrainos atstove Džamala. Suprasite, ką turiu galvoje sakydamas Zeitgeist. Vyksta karai, žudynės, pabėgėliai. O tie, manantys, kad viskas gerai, nežino, kad nelaimė gali pasibelsti ir į jų namus.“ Manau dėl šios priežasties Džamala po dainos sušuko: „Putinai, ar girdi?“

Šiandien pergalę nuskynė ne kuo įmantresnis vizualinis dizainas, ne gražiausi, įspūdingiausi pasirodymai, bet – prasmė. Tiesiai V.Putino režimui į tarpkojį spyrė ne tik Džamala, ne tik Vakarų visuomenės, bet ir pačios Rusijos žiūrovai – 10 balų Džamalai! Dešimt balų Ukrainai! Tai tie apie 20 procentų Rusijos gyventojų, nepaveiktų valstybinės Rusijos „žiniasklaidos“ – smegenplovės.

Ukrainos totorės Džamalos kūrinys „1944“ apie skaudžią Krymo totorių istoriją J.Stalino laikais yra, be jokios abejonės, aliuzija į dabartinę Krymo aneksiją. Šia daina dainininkė sugebėjo išlieti, pasidalinti, perteikti savo tautos kančią, prievartaujamos Ukrainos pasipriešinimo V.Putino Rusijai valią. Kartu su akivaizdžiu sceniniu profesionalumu tokiame (ne)politiniame renginyje kaip „Eurovizija“, kuriame į celofaninį popierių įmantriai supakuotos banalybės yra norma, šį kartą šiai normai ir Džamalai buvo padaryta išimtis.

Tai lyg ir su politika nieko bendro nenorinčios turėti dalies Vakarų visuomenės rimtas politinis pareiškimas. Kaip tik tai daliai bene didžiausią dėmesį skiria V.Putino dezinformacijos buldozeris. Pasirodė, ne taip viskas paprasta ir ne viskas prarasta. Pasirodė, materialistinė, dekadentinė Europa nei sąžinės, nei atjautos jausmo dar neprarado.

Pritrenkiantis pokarinės Vokietijos taikingos politikos kontekste sprendimas atsiųsti mums į pagalbą savo karius tiesiai prie mūsų sienų su Rusija, iš šio konteksto neiškrenta.

Na, o dabar atskira odė Donatui Montvydui, už kurį per atranką balsavo visa mūsų šeima. D.Montvydas nenuvylė ir tikrai, tikrai, tikrai jis turėjo būti mažiausiai trečias.

Prisipažįstu, tai sakau pagautas euforijos, atsisakęs bet kokio žurnalistinio objektyvumo. Viskas puikiai sudėliota, sudainuota, perteikta. Nors operatoriams ir režisieriams jo firminį šuolį reikėjo parodyti sulėtintai. Vien tik dėl šio neatsakingo neprofesionalumo (įsitikinęs, kad specialiai, akivaizdi provokacija) Donatas Montvydas atsidūrė garbingoje devintoje vietoje. Visgi, pirmame dešimtuke, tik trejais balais žemiau nei „LT United“.

Bet tų vyrukų buvo daug, o Donatas visiškai vienas, todėl nėra ko lyginti. Juolab, kad Donatas Montvydas yra visų laikų gražiausias popmuzikos vyras – atlikėjas Lietuvoje per amžių amžius – amen. (Ar jau esu sakęs, kad nesu objektyvus?). Jo šukuosena jam labai tiko, todėl sumautiems homofobams reikėtų patylėti. Reikia būti ypač psichiškai paveiktiems, kad tapatintum garbanas su homoseksualumu. Tai ką, ir angeliukai aplink Šv. Marijos – Dievo motinos galvą yra gėjai? Ir Jėzus Kristus savo banguojančiais plaukais? Kažkokia nesąmonė!

Ypač maloni aplinkybė, kad šis vaikinas, kalbu apie D.Montvydą, niekada nenusišneka. Net kai matai, kad nuo kuklumo pastarasis mirti nesiruošia. Tas nelietuviškas nekuklumas jį netgi puošia. Jeigu sako, kad dalyvaus trečią kartą, reiškia, taip ir bus. Tiki, kad dalyvaus.

Geresnio kandidato (iki kitos atrankos ir ne į Seimą) Lietuva neturi. Taškas.

Tuo ir baigiu savo itin trumpą komentarą. Palieku kitiems komentatoriams teisę užsiimti „Eurovizijos“ dainų ir dainininkų patofiziologija. Mat, išskyrus Džamalos ir D.Montvydo dainas, niekas kitų dainų neprisimins. Ak, tiesa, dar lenkas Michalas Szpakas su savo balade „Color Of Your Life“ patiko. Jo personažas lyg iškritęs iš „The Beatles“ aštunto albumo „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band“ (1967). Arba kokio romantiško Holivudo filmo „D'Artanjanas XII“ serijos veikėjas. Taip kad mano simpatijos Lietuvai, Ukrainai ir Lenkijai atitinka politkorektišką mūsų užsienio politikos kontekstą. Slava Ukraine! Vivat Lietuva! Wiwaty Polska!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.