R. Kurlianskio gyvenimas Lukiškėse: 3 kv. metrai ir 2 eurai

Seimo nario Eligijaus Masiulio papirkimu įtariamas „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis 20 parų praleis Lukiškių tardymo izoliatoriuje, ankštoje kameroje. Srėbs prėską sriubą, krims sprangią duoną, gers arbatą be cukraus.

R.Kurlianskis suimtas 20 parų.<br>T.Bauro nuotr.
R.Kurlianskis suimtas 20 parų.<br>T.Bauro nuotr.
R.Kurlianskis suimtas 20 parų.<br>T.Bauro nuotr.
R.Kurlianskis suimtas 20 parų.<br>T.Bauro nuotr.
Lukiškių kalėjimas laikinai priglaus ir suimtą R.Kurlianskį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukiškių kalėjimas laikinai priglaus ir suimtą R.Kurlianskį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukiškių kalėjimas laikinai priglaus ir suimtą R.Kurlianskį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukiškių kalėjimas laikinai priglaus ir suimtą R.Kurlianskį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukiškių kalėjimas laikinai priglaus ir suimtą R.Kurlianskį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Lukiškių kalėjimas laikinai priglaus ir suimtą R.Kurlianskį.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Vilniaus VPK areštinė – ne pati jaukiausia vieta.<br>M.Kulbio nuotr.
Vilniaus VPK areštinė – ne pati jaukiausia vieta.<br>M.Kulbio nuotr.
Lukiškėse veikia ir kalinių darbų parodos.<br>K.Frolovienės nuotr.
Lukiškėse veikia ir kalinių darbų parodos.<br>K.Frolovienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2016-05-16 19:43, atnaujinta 2017-05-25 10:20

Likimo ironija: verslininkas uždarytas ES standartų ir higienos normų neatitinkančioje įkalinimo įstaigoje, kurios iškeldinimo konkurse dalyvavo antrinė „MG Baltic“ įmonė „Pilies projektai“. Tačiau įkalintųjų gyvenimo sąlygas turėjęs pagerinti konkursas žlugo, nes „MG Baltic“ ir kita konkurso dalyvė užsiprašė Vyriausybės finansines galimybes viršijančios sumos.

Portalas lrytas.lt pasidomėjo, koks gyvenimas R.Kurlianskio laukia Lukiškių tardymo izoliatoriuje.

Praėjusį penktadienį Vilniaus miesto apylinkės teismas leido R.Kurlianskį, įtariamą prekyba poveikiu ir perdavus 100 tūkst. eurų kyšį Seimo nariui, buvusiam liberalų vadovui E.Masiuliui, suimti 20 parų. Jis nusiųstas į Lukiškių kalėjimą-tardymo izoliatorių.

Neištesėtas prodiuserio pažadas

Verslininkas nelaisvės kančių kelius pradėjo jau praėjusį ketvirtadienį, kai buvo sulaikytas ir uždarytas į Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato areštinę T.Kosciuškos gatvėje.

Ši liūdnai pagarsėjusi, sovietmetį menanti, pradvisusi areštinė praėjusiais metais sulaukė remonto, tiesa, einamojo – ne kapitalinio.

Už šviežiai nudažytą kamerą Vilniaus VPK areštinėje R.Kurlianskis turėtų dėkoti kino prodiuseriui Rolandui Skaisgiriui, kuris ten 2014 metų spalį praleido dvi paras. Dėkingas ne tiesiogiai – pats R.Skaisgirys su plaktuku ir dažais į areštinę negrįžo, nors buvo žadėjęs.

Tačiau prodiuseris tąkart viešai papasakojo, kokios baisios sąlygos areštinėje, kaip jis dvi paras klausėsi sienas graužiančios žiurkės cypimo. Sostinės policijos valdžia galimai susigėdo ir bent kosmetiškai paremontavo sulaikymo įstaigą.

Šį pirmadienį su žurnalistu R.Skaisgirys kalbėti jau nepanoro – esą seni jau laikai, dveji metai praėję, prisiminimai anaiptol – ne malonūs.

2014 metų spalį R.Skaisgirys buvo 48 valandoms sulaikytas irgi dėl įtarimų prekyba poveikiu, su partijos „Tvarka ir teisingumas“ susijusioje byloje.

Kilus skandalui, tada atsistatydino „tvarkiečių“ deleguotas vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas.

Prasidėjo 20 nelaisvės dienų

Dabar įsiliepsnojusio politinio skandalo ugnis, apėmusi Liberalų sąjūdį, gerokai kaitresnė nei prieš dvejus metus „tvarkiečius“ spirginusios įtarimų prekyba poveikiu žarijos.

Šio prekybos poveikiu ir kyšininkavimo skandalo vienam pagrindinių veikėjų, „MG Baltic“ viceprezidentui R.Kurlianskiui tenka paragauti Lukiškių kalėjimo-tardymo izoliatoriaus duonos.

O ji – sprangi ir labai trupanti. Duoną kepa patys kaliniai ir anaiptol ne iš aukščiausios rūšies miltų. Kepiniai sausi, beskoniai – todėl, kad į juos nededama cukraus.

Lukiškių kalėjimo vidaus taisyklės kalinių neprileidžia prie cukraus ir dirbtinio medaus. Šių produktų, kaip ir saldainių, kalėjimo parduotuvėje nėra: mat įkalintieji iš cukraus įsigudrindavo išsivirti alkoholio surogatų, „samagono“.

Kalėjimo parduotuvėje nėra ir miltų. Tad jei R.Kurlianskis mėgsta saldumynus, turės tenkintis uogienėmis, džemais – šito gero parduotuvėje pakankamai, atnešti iš namų irgi galima.

Kenčia ankštose kamerose

Tačiau sprangi duona ir prėska sriuba – anaiptol ne didžiausi nepatogumai, kurie R.Kurlianskį pasitiko Lukiškėse. Solidžiam verslininkui teks 20 parų praleisti tarp žudikų, vagių, stambių sukčių. Lukiškėse šiuo metu už grotų sėdi 725 kaliniai. Kai kurie – nuteisti iki gyvos galvos, padarę sunkius nusikaltimus, taip pat suimti ir laukiantys teismo nuosprendžio, atliekantys administracinio arešto bausmes.

Pagrindinė bėda, dėl kurios labiausiai skundžiasi laisvės netekusieji, – ankšta erdvė.

Lukiškių kalėjime-tardymo izoliatoriuje žurnalistų komanda lankėsi prieš metus, 2015-ųjų gegužę. Nuo to laiko ten mažai kas pasikeitė.

„Kaliniai skundžiasi dėl visko – ir maistas jiems neskanus, ir vietos ankšta, net buvo tokių skundų, kad tualetinis popierius per šiurkštus. Komisija buvo atėjusi, aiškinosi. Teismai užversti skundais, bet bylas laimi tik skųsdamiesi dėl vietos stokos“, – pasakojo Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė. Pagal ES reikalavimus, vienam kaliniui turi tekti mažiausiai 3,6 kvadratinio metro gyvenamojo ploto. Tokį plotą pastaruoju metu  vargais negalais pavyko užtikrinti.

Taigi prie erdvaus būsto pripratusiam verslininkui teks pasispausti, jei negaus vienvietės kameros. Bent jau pagal įstatymus, R.Kurlianskiui tokia privilegija nenumatyta.

Lukiškių kalėjimo-tardymo izoliatoriaus direktoriaus pavaduotojas Romas Ostanavičius paaiškino, kad vienutės skiriamos tik nuteistiesiems iki gyvos galvos.

Kaliniai pagal kastas neatskirti

Įkurdinant kalinius, kalėjimas turi atsižvelgti į maždaug 180 kategorijų. Vienas nuo kito turi būti izoliuoti pirmąkart nuteisti nuo ne pirmąkart patekusių į įkalinimo įstaigą, tos pačios bylos dalyviai, rūkantys turi būti atskirti nuo nerūkančiųjų.

Išpildyti visus šiuos reikalavimus dėl vietos stokos Lukiškėse nėra galimybių.

R.Kurlianskiui lieka tik melstis, kad nepatektų į „gaidžių“ ar atvirkščiai – „blatnųjų“ kameras. Tiesa, kalėjimo vadovai tikino, kad skirstydami suimtuosius ir nuteistuosius po kameras stengiasi taip sugrupuoti likimo bendrus, kad tarp jų nekiltų aštrių konfliktų.

Bet kameros draugijos parinkimą lemia ir objektyvios aplinkybės – nelygu, kur yra laisvų vietų.

Ypač ankstesniais laikais buvo žinomas ne vienas atvejis, kai izoliatoriuje būdavo reketuojami ir sumušami asmenys, verslininkai, suimti už finansinius nusikaltimus.

Užsigeidė didelio pelno

Iš tiesų R.Kurlianskis jau dabar sėdėtų ne Lukiškėse, o Pravieniškėse ir daug geresnėmis sąlygomis, jei jo darbovietės, koncerno „MG Baltic“ antrinė įmonė būtų sumažinusi kalėjimo iškeldinimo kainą ir laimėjusi konkursą.

Lukiškių kalėjimas jau seniai turėjo būti iškeldintas į Pravieniškes, bet viešuosius pirkimus sustabdė skandalas. Dar 2012 metais buvo paskelbtas konkursas iškeldinimo darbams. Tačiau mažiausią kainą pasiūlęs konkurso dalyvis buvo pašalintas iš konkurso kaip neatitinkantis sąlygų.

Po to buvo vedamos derybos su dviem likusiomis bendrovėmis – „Hanner“ ir „MG Baltic“, bet ir jos baigėsi be rezultatų. Numatyta projekto vertė siekė kiek daugiau nei 30 mln. Eur, o potencialūs rangovai iš įmonių „Hanner“ ir „Pilies projektai“, kuri siejama su „MG Baltic“, siūlė maždaug dvigubai didesnes sumas – apie 70–75 mln. Eur.

„Jau seniai būtume susitarę, bet verslininkai labai jau daug uždirbti nori iš kalėjimo perkėlimo, mes negalime tiek daug lėšų skirti, pridėti prie Norvegijos fondų skiriamos dalies“, – sakė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Jei ne siuntiniai iš namų, R.Kurlianskiui kalėjime tektų laikytis dietos. Lukiškių kalėjime daugiausia kali 25–40 metų vyrai, nesiskundžiantys apetitu. O tris kartus per dieną jiems pamaitinti skiriama vos apie 2 Eur.

Tai – labai kukli suma, net jei ir į kalinių dienos racioną neįeina labai pabrangę kalafiorai.

Tiesa, kalafiorų R.Kurlianskis ir kiti kaliniai Lukiškėse gali užsiauginti patys – nuo praėjusių metų pradėta vykdyti socialinė programa: prie savo kamerų nuteistieji ir suimtieji gali auginti gėles, didelės priežiūros nereikalaujančias daržoves.

„Nėra kalėjime taip jau blogai – aš jau 36 metai kiekvieną darbo dieną kalėjime, ir nieko baisaus“, – pajuokavo Lukiškių kalėjimo-tardymo izoliatoriaus direktorius Viktoras Dovidenko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.