Kario mirtis pasėjo ir mįslių, ir baimių

Ūminė infekcija žaibiškai pasiglemžė jauno kario gyvybę, bet mirties priežastis vakar kėlė daugybę klausimų ir medikams, ir kariuomenės vadams.

Pora dešimčių Mokomojo pulko karių vakar atėjo prie valgyklos durų, bet atsisakė maisto, kol jis nebus ištirtas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Pora dešimčių Mokomojo pulko karių vakar atėjo prie valgyklos durų, bet atsisakė maisto, kol jis nebus ištirtas.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Kariuomenės atstovai pareiškė užuojautą staiga mirusio M.Jurkaus artimiesiems.
Kariuomenės atstovai pareiškė užuojautą staiga mirusio M.Jurkaus artimiesiems.
A.Gaiževskis: „Šis geras karys jokiais sveikatos sutrikimais niekada nesiskundė.“
A.Gaiževskis: „Šis geras karys jokiais sveikatos sutrikimais niekada nesiskundė.“
J.Siesartienė: „Tai žaibinė ligos forma, bet kokia – kol kas tik spėliojame.“
J.Siesartienė: „Tai žaibinė ligos forma, bet kokia – kol kas tik spėliojame.“
S.Latvelienė: „Ši žinia pribloškė. Iš pradžių puolėme žiūrėti nuotraukų spaudoje.“
S.Latvelienė: „Ši žinia pribloškė. Iš pradžių puolėme žiūrėti nuotraukų spaudoje.“
Daugiau nuotraukų (5)

Arūnas Karaliūnas, Aušra Pilaitienė („Lietuvos rytas“)

May 17, 2016, 6:19 AM, atnaujinta May 25, 2017, 9:47 AM

21 metų šilutiškio Martyno Jurkaus gyvybė užgeso Kauno infekcinėje ligoninėje pirmadienį anksti rytą.

Jis buvo vienintelis vaikas Jurkų šeimoje.

Buvę Martyno pedagogai prisiminė, kad neretai jį sutikdavo Šilutėje vilkintį uniforma – mat vaikinas jau senokai bičiuliavosi su šauliais.

Pareiškė užuojautą

„Su giliu liūdesiu pranešame, kad pirmadienį mirė jaunas karys. Reiškiame gilią užuojautą jo artimiesiems.

Nėra žodžių, kurie galėtų palengvinti netekties skausmą“, – vakar kalbėjo Rukloje (Jonavos r.) įsikūrusio Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomojo pulko vadas pulkininkas leitenantas Aleksejus Gaiževskis.

Tiek šis karininkas, tiek kiti kariuomenės atstovai kol kas neturėjo paaiškinimo, kodėl įvyko ši nelaimė. Tuo metu medikai svarstė, kad mirtis jaunuolį galėjo ištikti ir dėl erkės įkandimo.

Kai kurie kariai linkę kaltę versti maistui, nors ši versija taip pat sunkiai įtikinama.

Smarkiai pakilo temperatūra

Praėjusią savaitę M.Jurkus dalyvavo pratybose, vykdė fizinius normatyvus, o šeštadienį savo noru ėjo sportuoti.

Vaikinas blogai pasijuto sekmadienį rytą. Suteikus pirmąją pagalbą Ruklos pirminės karių sveikatos priežiūros centre, jis buvo išvežtas į Jonavos ligoninę.

Šioje gydymo įstaigoje jaunuolis atvežtas sąmoningas, medikams jis skundėsi silpnumu, pykinimu ir galvos skausmu. Kūno temperatūra buvo pakilusi daugiau kaip iki 39 laipsnių.

Jonavos medikai neatmetė, kad ūminė liga galėjo išsivystyti dėl erkinio encefalito po erkės įkandimo, tačiau vaikinas nepranešė pastebėjęs įsisiurbusį parazitą.

Iš Jonavos M.Jurkus buvo skubiai pervežtas į Kauno infekcinę ligoninę, tačiau šios gydymo įstaigos medikai buvo bejėgiai.

Nepatikliai žvelgė į maistą

„Apklausėme visus karius jo skyriuje, bet nė vienas neturėjo jokių nusiskundimų dėl maisto“, – versiją dėl apsinuodijimo maistu ir vėliau kilusių komplikacijų komentavo A.Gaiževskis.

Vis dėlto dalį tėvynės gynėjų ši skaudi nelaimė smarkiai išgąsdino – jie vakar atsisakė valgykloje tiekiamo maisto. Patys kariai svarstė, kad būtent netinkamas maistas tapo jų draugo mirties priežastimi.

Pora dešimčių karių pirmadienį atvyko prie pulko valgyklos durų, tačiau atsisakė eiti į vidų. Jie tvirtino pirmiausia norintys sužinoti maisto ir vandens tyrimų rezultatus, taip pat skundėsi informacijos stygiumi – naujausios žinios juos esą pasiekia tik per žiniasklaidos priemones.

Kai kurie jaunuoliai prasitarė, neva buvo sunegalavę ir daugiau karių, tačiau jie apie tai niekam nepranešė.

Kol kas – tik spėlionės

Kariuomenės atstovai tokias kalbas neigė – jokių žinių apie negaluojančius karius esą nebuvo.

„Mirties priežastis paaiškės tik atlikus tyrimus. Tai žaibinė ligos forma, bet kokia – kol kas tik spėliojame.

Galbūt kraujo užkrėtimas, galbūt kažkokia kita liga“, – kalbėjo Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos vadė pulkininkė leitenantė Jolita Siesartienė.

Vakar pulke buvo pradėta papildomai dezinfekuoti patalpas.

Minėjo geru žodžiu

M.Jurkus tarnybą pradėjo balandžio 4-ąją Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke, tolesnė tarnyba buvo numatyta Dragūnų batalione.

Pasak pulko vado A.Gaiževskio, karys buvo vertinamas labai gerai ir puikiai, o jokiais sveikatos sutrikimais niekada nesiskundė.

M.Jurkus mokėsi Šilutės „Pamario“ pagrindinėje mokykloje, o dešimtoje klasėje perėjo į jaunimo ir suaugusiųjų mokymo centrą. Jis tik pernai baigė mokslus ir gavo brandos atestatą.

„Ši žinia pribloškė – iš pradžių puolėme žiūrėti nuotraukų spaudoje, vylėmės, gal tik sutapo vardas ir pavardė. Bet įsitikinome, kad tai mūsų Martynas“, – kalbėjo mokymo centro direktoriaus pavaduotoja ugdymui Stasė Latvelienė.

Pedagogų teigimu, jis buvo tylus, taktiškas, nekonfliktiškas.

Sūnaus mokslais nuolat rūpinosi motina, kuri turi parduotuvę Šilutės centre.

Beje, M.Jurkaus tėvas baigė tą patį jaunimo ir suaugusiųjų mokymo centrą.

Tarnyboje – incidentas

* „Manau, kad bandoma nuslėpti nelaimę, kurios metu jaunuoliui J.Basanavičiaus karo medicinos tarnyboje amoniaku buvo pažeistos abi akys, apdegintas veidas, nosis“, – savo nerimu su portalu lrytas.lt pasidalijo A.Vilkelis. Jo teigimu, medikai suskubo kaltę versti nukentėjusiajam – esą jis pats galėjo pasitrinti akis.

* 23 metų jaunuolis, tarnaujantis Marijampolėje, praėjusį ketvirtadienį nuvyko į Kauną pasitikrinti sveikatos, mat baigiantis tarnybos laikui norėjo kreiptis į vadovybę dėl galimybės toliau likti kariuomenėje.

* „Imant kraują mano sūnėnas nualpo, o bandant jį kuo greičiau gaivinti buvo naudotas amoniakas. Per neapdairumą amoniako personalas galimai užpylė ant veido ir akių. Jis buvo skubiai nugabentas į Kauno klinikų Akių skyrių, bet šeimai apie tai pranešta nebuvo ir jam pačiam neleista skambinti artimiesiems“, – pasakojo A.Vilkelis.

* Nukentėjusiojo šeimą gydytojai tik informavo, kad laukia labai ilgas dešinės akies gydymas.

* Karo medicinos tarnybos vadė pulkininkė leitenantė J.Siesartienė patvirtino, kad imant vaikino kraują jam pasidarė bloga, buvo teikiama būtinoji pagalba ir įvyko nelaimingas atsitikimas – kariui buvo duodama amoniako pauostyti ir jo pateko į akis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.