Eligijus Masiulis tapo naujos sistemos auka?

Tokių skandalų kaip buvusio liberalų lyderio Eligijaus Masiulio galbūt ir nebūtų, jei ne prieš kelerius metus pakeista partijų finansavimo tvarka, kuri uždraudė verslui remti partijas. Šiandien verslo atstovai negalėdami oficialiai paremti bando tai apeiti sprausdami pinigus tiesiai į ranką.

L.Graužinienė ir E.Masiulis.<br>Montažas
L.Graužinienė ir E.Masiulis.<br>Montažas
Eligijus Masiulis tapo naujos sistemos auka?<br>D.Umbraso nuotr.
Eligijus Masiulis tapo naujos sistemos auka?<br>D.Umbraso nuotr.
L.Graužinienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Graužinienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 18, 2016, 9:19 AM, atnaujinta May 25, 2017, 6:07 AM

Seime jau garsiai abejojama nuo 2012 metų įsigaliojusiomis prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotomis pataisomis, kurios tuo metu skelbė apie skaidrumą ir ne pinigais pagrįstą politinę sistemą.

Trečiadienio popietę pasirodė ir prezidentės atsakas. Šalies vadovė suabejojo, kad dėl per mažo finansavimo partijos priverstos tapti korumpuotos.

„Manau, kad politinės sistemos skaidrinimo prasme pasiteisino. Kaip kompensacija politinėms partijoms nacionaliniame biudžete buvo penkis kartus padidintas finansavimas, todėl dabar kai kada pasigirstančios užuominos, kad galbūt kai kurioms partijoms neužtenka (pinigų – ELTA) ir jos priverstos būti galimai korumpuotos, atrodo labai blogai, ir tie politikai, kurie mėgina tokias užuominas daryti, kelia labai daug klausimų“, – per spaudos konferencijoje ELTAI sakė D. Grybauskaitė.

Suabejojo naująja sistema

Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė trečiadienio rytą Žinių radijuje sukritikavo prezidentės inicijuotas pataisas, kurias palaimino Seimo dauguma.

„Norėtųsi, kad tų skandalų nebūtų. Sistema buvo priimta, kad valstybės finansavimas (skiriamas) partijoms pagal gautus rinkėjų balsus, kad būtų išvengiama kitų šaltinių ir įsipareigojimų vieniems ar kitiems verslo subjektams, kada jie remia, bet, kaip matome, tie procesai vyksta, kaip bebūtų gaila tai konstatuoti“, – sakė L.Graužinienė.

Seimo pirmininkė iškart suabejojo, ar tas draudimas oficialiai remti juridiniams asmenims partijas yra teisingas, nes anksčiau finansavimas partijoms būdavo matomas ir mokesčių inspekcija turėjo visą tikrinimo mechanizmą.

„Tada jau kyla klausimas, tas uždraudimas remti partijas juridiniams asmenims, kai jie oficialiai remdavo ir būdavo patikrinami, ir partija patikrinama, ir žiūrima, ar pinigai pateikti skaidriai, dabar nebeaišku, kas geriau – ar matyti ir atvirai leisti, ar pasilikti prie draudimų“, – svarstė L.Graužinienė.

Ar reikėtų grįžti prie ankstesnės sistemos? L.Graužinienė mano, kad nereikia blaškytis ir reikėtų tobulinti naująjį mechanizmą, nes dabar su juo akivaizdžiai ne viskas yra gerai.

Seimo pirmininkė priminė, kad šiuo metu Seimas dirba savo ritmu, tačiau liberalus sujudinęs skandalas išbalansavo kai kuriuos parlamentarus ir partijas. „Nemaloni situacija. Ji išbalansuoja vieną ar kitą frakciją. Be abejo, liberalams sunku dirbti, nes daugeliui ši naujiena buvo netikėta. Tačiau dauguma Seimo narių lieka susikoncentravusių“, – sakė ji.

Šis skandalas tikrai turės įtakos rinkimams ir Liberalų sąjūdžio populiarumui. „Pirma žinia, manau, paveiks liberalų rinkėjus. Labai tikiuosi, kad dar yra laiko iki rinkimų ir rinkėjai galės pasirinkti gerai apgalvoję“, – sakė L.Graužinienė.

Skelbė apie skaidrumą

2011 metų pabaigoje prezidentė D.Grybauskaitė pasirašiusi įstatymo pataisas dėl draudimo verslui remti partijas garsiai skelbė, kad nauja partijų finansavimo tvarka padės užtikrinti ir partinės, ir viešųjų pirkimų sistemos skaidrumą, taip pat padės sumažinti užsienio valstybių įtaką Lietuvos politiniam gyvenimui.

Tuo metu prezidentė dėstė, kad pačių rinkėjų ir partijos narių finansuojamos partijos esą jaus didesnę atsakomybę už vykdomą politiką.

„Politiniame šalies gyvenime prasideda naujas etapas – sąžiningesnės, brandesnės, idėjomis, o ne pinigais grįstos politinės sistemos kūrimas. Skaidriau finansuojamos partijos galės atsiriboti nuo interesų grupių įtakos, jaus didesnę atsakomybę už priimamus sprendimus ir geriau atstovaus žmonių interesams“, – 2011 metais skelbė prezidentė.

Nuo 2012 metų sausio politinėms partijoms buvo uždrausta gauti finansinę paramą iš fizinių ir juridinių asmenų, tačiau skiriant valstybės dotaciją. Vėliau draudimas remti fiziniams asmenims sušvelnintas – leista tą daryti politinių kampanijų metu su tam tikrais apribojimais.

Užsimojo keisti partijų finansavimo priežiūrą

Antradienį konservatoriai įregistravo įstatymo pataisą, kurioje siūlo perduoti politinių partijų ir rinkimų kampanijos finansavimo ir finansinės veiklos priežiūrą Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) arba Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT).

Kaip pažymima dokumente, partijų finansinės veiklos kontrolė, vis dar išlieka silpna ir nepakankama.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius tokį projektą užregistravo skambiu pavadinimu “Dėl efektyvesnės politinių partijų finansavimo ir finansinės veiklos priežiūros“.

Dokumente priekaištaujama Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK), kuri „dėl resursų stokos ir elementaraus nenoro to daryti neužtikrina tinkamos partijų ir rinkimų kampanijų finansavimo kontrolės“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.