Vilniaus oro uoste po patikros įstrigo į Londoną vykęs keleivis

„Perėjau dvi saugumo patikras oro uoste, bet į lėktuvą nebuvau įleistas. Niekas nieko nepaaiškino, tik pakišo lapą, kad Didžiojoje Britanijoje esu nepageidaujamas. Jei Lietuva man jokių priekaištų neturi, tai tegul leidžia skristi, o jau vietoje tegul britai sprendžia“, – trečiadienį pasakojo Evaldas V. (pavardė redakcijai žinoma). 

Į Londoną skristi turėjęs vyras liko Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į Londoną skristi turėjęs vyras liko Vilniuje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Keleivį pribloškė žinia Vilniaus oro uoste.<br>T.Bauro nuotr.
Keleivį pribloškė žinia Vilniaus oro uoste.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 18, 2016, 11:59 AM, atnaujinta May 25, 2017, 5:31 AM

Ketverius metus Didžiojoje Britanijoje gyvenęs ir dirbęs 61-erių vyras ankstų trečiadienio rytą turėjo išskristi į Londoną aviakompanijos „Wizzair“ lėktuvu, bet dėl nenumatytų aplinkybių šiuos planus jam teko pakeisti.

Priekaištų neturi, bet neleidžia

„Kai ėjau pro patikrą, mergaitė manęs paklausė, kiek lagamine turiu cigarečių blokų. Aš į klausimą atsakiau, pateikiau prekybos centro, kuriame įsigijau cigaretes, kasos čekius. Buvau paprašytas paeiti į šalį ir palaukti. Atėjo muitininkė ir dar kartą patikrino mano lagaminą.

Daugiau niekas manęs nieko neklausė, pasienio kontrolės pareigūnai taip pat man jokių priekaištų neturėjo, bet laipinimo metu atsisakyta mane įleisti į lėktuvą. Tuomet išgirdau, kad į lėktuvą nepateksiu, nes britai manęs nenori įsileisti“, – pasakojo pašnekovas ir pridūrė, kad anksčiau jokių problemų nei su Lietuvos, nei su Didžiosios Britanijos teisėsauga nėra turėjęs.

Vyras paprašė pateikti oficialų dokumentą, kodėl jis nėra įleidžiamas į lėktuvą. Jam oro uosto darbuotojai įteikė informacinį lapą, kur parašyta, kad jei jis turi klausimų, gali kreiptis į tam tikras Didžiosios Britanijos institucijas.

„Nė vienas darbuotojas nesutiko ant minėto lapo padėti antspaudo su data ir pasirašyti. Veikiausiai tai jau iš anksto paruošta forma, norint kuo greičiau nusikratyti tokiais keleiviais.

Vėliau prie manęs priėjo mergaitė iš pasienio kontrolės tarnybos ir patikino, kad Lietuva man jokių priekaištų neturinti. Didžiajai Britanijai nesu skolingas jokių mokesčių ar pan., tad neįsivaizduoju, kas čia nutiko“, – pasakojo vyras ir pridūrė, kad stengėsi su oro uosto personalu bendrauti kuo taktiškiau ir ramiau.

Evaldas teigė turintis ir atgalinį lėktuvo bilietą bei autobuso bilietus, tad dėl taip susiklosčiusių aplinkybių patirs daug finansinių nuostolių.

Niekas nieko nežino

Tarptautinio Vilniaus oro uosto Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė Indrė Baltrušaitienė teigė, kad situacija jai žinoma. Sprendimą, kad vyras negali išskristi, priėmė antžeminio aptarnavimo įmonės „Baltic ground service“ darbuotojai, kurie atliko bagažo patikrą.

„Baltic ground service“ Keleivių aptarnavimo skyriaus vadovė Alesia Aimontienė, paprašyta pakomentuoti situaciją, sakė: „Iš Jungtinės Karalystės migracijos tarnybos buvo gautas dokumentas, kad šis keleivis nebus priimtas į šalį. Kodėl nebuvo priimtas į šalį, gali išsiaiškinti tik pats keleivis kreipdamasis į Migracijos tarnybą.“ 

Anot jos, Lietuvos pasienio tarnybos tikrina dokumentus tam, kad įsitikintų, jog pilietis Lietuvos ir Šengeno teritorijoje yra legaliai. „Šiuo atveju raštas buvo gautas iš Jungtinės Karalystės, kad ši atsisako keleivį įsileisti į šalį. Būna tokių atvejų, kad asmenys D.Britanijoje nepageidaujami dėl kokių nors konkrečių veikų ar kt.“

Aviakompanijos pateikia pasienio tarnyboms keleivių sąrašus, taip Didžiosios Britanijos pareigūnai gavo informaciją apie lietuvio ketinimus skristi į Londoną. Keleiviui, kurį šalis atsisako įleisti, negalima naudotis ir jungiamaisiais skrydžiais per minėtos šalies teritoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.