L. Graužinienė apie laikinąją komisiją: „Įneštų destruktyvo“

Seimas ketvirtadienį apsisprendė atmesti laikinosios tyrimo komisijos klausimą dėl paslaptingų teisėsaugos pažymų, kuriomis mojavo prezidentė Dalia Grybauskaitė kai kuriems asmenims kandidatuojant į atsakingus postus.

L. Graužinienė apie laikinąją komisiją: „Įneštų destruktyvo“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L. Graužinienė apie laikinąją komisiją: „Įneštų destruktyvo“.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2016, 10:15 AM, atnaujinta May 25, 2017, 2:43 AM

„Nuo pat pradžių sakiau, kad ji visiškai nereikalinga ir Seimas turi pabaigti rimtus pavasario sesijos darbus. Tai įneštų destruktyvų veiksmą į Seimo darbą“, – prieš posėdį kalbėjo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Seniūnų sueigoje buvo nutarta, kad reikia išimti šį klausimą iš Seimo darbotvarkės. Petras Gražulis prašė šį klausimą gražinti į posėdžių grafiką, tačiau tam nepritarė Seimo narių dauguma.

Komisija būtų sudaroma iš aštuonių parlamentarų, be opozicinių konservatorių ir liberalų atstovų. Pastarieji atsisako savo atstovus deleguoti į komisiją, kurios sudarymui nepritaria.

Seimo nariai siūlė sudaryti laikinąją tyrimo komisiją dėl „manipuliavimo viešojoje erdvėje žvalgybos ir kriminalinės žvalgybos bei ikiteisminio tyrimo duomenimis, galimai neteisėto poveikio teisėsaugos institucijoms, įtraukiant jas į politinę kovą“, dalis politikų tokią iniciatyvą laiko nereikalinga. Prezidentūra iniciatyvą steigti tokią komisiją įvertino kaip spaudimą teisėsaugai ir žiniasklaidai.

Kas paviešino pažymas?

Seimo sudaryta komisija turėtų tirti, kas paskleidė didelį rezonansą sukėlusias žinias. Apie pažymą, kuri užkirto kelią į švietimo ir mokslo ministro postą patekti Seimo vicepirmininkui „darbiečiui“ Vydui Gedvilui.

Seimo vicepirmininkas V.Gedvilas kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydamas pradėti tyrimą dėl paslaptingų teisėsaugos pažymų, kuriomis remdamasi prezidentė D.Grybauskaitė užkirto jam kelią į švietimo ir mokslo ministro postą.

Politikui prireikė metų, kol iš visų teisėsaugos institucijų susirinko informaciją, rodančią, kad jokių jį kompromituojančių faktų nenustatyta, bet jis viešai buvo apipiltas neaiškių įtarinėjimų purvu.

Komisija turėtų aiškintis apie viceministrų „juodąjį sąrašą“ prieš Vyriausybei atiduodant įgaliojimus po prezidento rinkimų. Buvo paskelbta, kad Seimo atmestai kandidatei į generalinio prokuroro postą Editai Dambrauskienei siūlyta „išsipirkti“ postą. Komisija turėtų įvertinti prezidentės patarėjos Daivos Ulbinaitės bylą dėl paslapties atskleidimo, kuri baigėsi jos išteisinimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.