Premjero stumiamą vežimą siurbia Seimo pelkė

Vienas žingsnis į priekį, du – atgal arba į šoną. Taip Seime juda naujasis socialinis modelis, kurį premjeras Algirdas Butkevičius skubina priimti kuo greičiau.

K.Miškinienė: „Reikėtų bent jau nuolat neteikti gausybės naujų pataisų.“
K.Miškinienė: „Reikėtų bent jau nuolat neteikti gausybės naujų pataisų.“
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris („Lietuvos rytas“)

May 20, 2016, 7:06 AM, atnaujinta May 24, 2017, 11:54 PM

Viena socialinio modelio dalių, Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisos, užvakar gvildentos Socialinių reikalų ir darbo komitete (SRDK).

Buvo pateikta šūsnis pataisų ir pasiūlymų, šiaip ne taip apsvarstyti projekto straipsniai, bet pora atidėta, tad vėl viskas įstrigo.

Nesutaria net bendražygiai

Ne vienas kovų dėl naujo socialinio modelio epizodas išryškėjo Darbo kodekso projektą svarstant plenariniuose posėdžiuose. Balsavimo rezultatai po parlamentarų pateikiamų pataisų ar siūlymų rodė priešpriešą ne tik tarp Seimo frakcijų, bet ir jose pačiose.

Pagrindinė takoskyra ryškėjo tarp tų politikų, kurie linkę palaikyti darbdavių, norinčių lankstesnių ir jiems patogesnių darbo santykių, ir tų, kurie teigė, jog stoja pirmiausia į darbuotojų pusę.

Antai socialdemokratų frakcijoje susikirto Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas ir partijos lyderis A.Butkevičius. Premjeras kaltino bičiulį ir jo šalininkus nevykdant pažado nebevilkinti proceso.

Panašių plyšių atsivėrė ir konservatorių gretose. Rimantas Dagys retkarčiais suglausdavo pečius su tuo pačiu A.Sysu, o opozicijos lyderis Andrius Kubilius agitavo balsuoti prieš bendražygio siūlomas pataisas.

Sparta nepadidėjo

A.Butkevičius, kuris dėl stringančio socialinio modelio anksčiau net viešai yra pažėręs priekaištų ir koalicijos partneriams „darbiečiams“, ir SRDK, neseniai pareiškė, kad įstatymų paketas turi būti priimtas dar per šią Seimo sesiją.

Bet Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė dėl to vėl pareiškė abejonių ir prognozavo, kad tai gali nusikelti į rudenį.

Siekiant pagreitinti socialinio modelio judėjimą, nuspręsta Seimo plenarinius posėdžius rengti triskart per savaitę. Bet sparta, regis, nepadidėjo, nes projektai vėl ėmė strigti SRDK.

Pavyzdžiui, užvakar svarstytas Valstybinio socialinio draudimo įstatymo pataisas savo pasiūlymais vėl užbėrė hiperaktyvumu šioje srityje žaižaruojantis „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas.

Ginčas dėl kelių procentų

Bet pagrindine problema tapo du projekto straipsniai. Pirmiausia išsiskyrė komiteto narių ir Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijų nuomonė, kokią dalį bazinės senatvės pensijos iš „Sodros“ perkelti į valstybės biudžetą.

Ministerijos siūlė, kad nuo kitų metų tai būtų vienas procentas – per 80 mln. eurų. Kasmet didinant šią dalį, per 12 metų būtų pasiekta 12 proc. bazinės pensijos dalis, mokama iš valstybės biudžeto.

Tačiau socialdemokratas Andrius Palionis pateikė kitą siūlymą, sulaukusį ne tik A.Syso, bet ir kitų komiteto narių paramos – tą dalį pasiekti per dvejus metus, jau kitąmet iš valstybės biudžeto skiriant 6 procentus.

Esą tam reikėtų nukreipti 3 proc. nuo PVM mokesčio ir taip susidarytų apie 450 mln. eurų.

Ministerijos įpareigotos pateikti naujus savo skaičiavimus.

Nesusitarė dėl įmokų

Kitas ginčas – ar ir puse etato dirbantys ir mažiau nei minimalią algą gaunantys žmonės įmokas „Sodrai“ turi mokėti jas vis vien skaičiuojant nuo minimalios algos.

Tokį siūlymą pateikęs A.Sysas mano, kad taip iš šešėlio bus ištraukta daug nedeklaruojamas pajamas gaunančių žmonių, kuriems tas pusė etato yra tik priedanga.

Bet su tuo nesutiko kiti komiteto nariai, tarp jų SRDK vadovė socialdemokratė Kristina Miškinienė, manantys, jog taip bus skriaudžiami žmonės, kurie išties neturi jokių kitų pajamų ir galimybės daugiau dirbti.

Jei SRDK galiausiai susitars dėl šių projektų, jis vėl turės grįžti prie Darbo kodekso, kurį dabar analizuoja Teisės departamentas. Mat paaiškėjo, kad per plenarinį posėdį buvo priimta daug vienos kitoms galinčių prieštarauti Seimo narių pataisų.

Iki rinkimų gali nepriimti

„Lietuvos ryto“ paklausta, ar tikisi, jog, kaip ragino premjeras, visas naujas socialinis modelis gali būti priimtas jau šią sesiją, K.Miškinienė nusijuokė: „Esu optimistė. Tačiau išties reikėtų daugiau politinės valios ir bent jau nuolat neteikti gausybės naujų pataisų.“

Tuo metu opoziciniam Liberalų sąjūdžiui atstovaujanti Dalia Kuodytė buvo daug kategoriškesnė: „Kai matau, kaip viskas vyksta, manau, kad iki Seimo rinkimų nepriimsime.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.