Alkoholikams pagalbos ranką tiesia buvęs kalinys (2 dalis)

Už įvairius nusikaltimus kalėjęs, pastarąjį kartą beveik vienuolika metų už grotų dėl nužudymo praleidęs Radviliškio rajono gyventojas 50 metų Romualdas išėjęs į laisvę griauna apie teistus žmones sukurtus stereotipus.

Ištrūkti iš alkoholio pančių be kitų žmonių paramos alkoholikams yra faktiškai neįmanoma.<br>P.Lileikio asociatyvi nuotrauka.
Ištrūkti iš alkoholio pančių be kitų žmonių paramos alkoholikams yra faktiškai neįmanoma.<br>P.Lileikio asociatyvi nuotrauka.
Gyvenime šilto ir šalto matęs Romualdas savo darbais griauna apie teistus žmones sukurtus stereotipus.<br>R.Vitkaus nuotr.
Gyvenime šilto ir šalto matęs Romualdas savo darbais griauna apie teistus žmones sukurtus stereotipus.<br>R.Vitkaus nuotr.
Šiaulių apygardos Probacijos tarnybos Radviliškio skyriaus inspektorė V.Banevičienė sakė, kad priklausomybę nuo alkoholio turintiems asmenims reikia nuolatinio palaikymo ir tokį palaikymą jie gali rasti AA paramos grupėse.<br>R.Vitkaus nuotr.
Šiaulių apygardos Probacijos tarnybos Radviliškio skyriaus inspektorė V.Banevičienė sakė, kad priklausomybę nuo alkoholio turintiems asmenims reikia nuolatinio palaikymo ir tokį palaikymą jie gali rasti AA paramos grupėse.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 22, 2016, 2:39 PM, atnaujinta May 24, 2017, 4:40 PM

Prieš vienuolika metų alkoholiui „ne“ taręs ir sau duoto pažado iki šiol nesulaužęs vyras išėjęs į laisvę pasišovė padėti priklausomybių turintiems žmonėms.

Pernai lapkričio 13-ąją pataisos namų duris užvėręs Romualdas jau po mėnesio padedant probacijos tarnybos Radviliškio skyriaus pareigūnėms Sidabravo (Radviliškio r.) seniūnijoje įkūrė AA grupę.

Dar po kelių mėnesių buvęs kalinys AA grupę įkūrė ir Pakiršinyje (Radviliškio r.). Čia pirmoji pasakojimo dalis.

Patraukė žmonių dėmesį

Dviejų AA grupių įkūrėjas sakė, kad rasti kelią į kito žmogaus širdį nėra sunku, jei tik pats esi atviras ir kalbi nenutylėdamas sau pačiam nemalonių dalykų.

„Aš moku bendrauti su žmonėmis. Užtenka pakalbėti kelias minutes ir tu jau turi nuomonę apie tą žmogų. Žinai apie ką ir kaip su juo šnekėti, kaip jį sudominti.

Po Pakiršinyje vykusio AA susirinkimo išgirdau ir jame dalyvavusių žmonių atsiliepimus. Jiems patiko tai, ką iš manęs išgirdo, jie susidomėjo, po susirinkimo priėję prie manęs klausė, ar galėtų čia atsivesti artimų žmonių.

Jei žmonės susidomėjo AA programa, vadinasi, tai veikia ir man reikia eiti tuo keliu ir stiprinti grupę“, – sakė Romualdas.

AA idėjas skleidžiantis vyras sakė, kad jau svarsto apie galimybę AA grupę įkurti ir Šeduvoje.

„Šeduva – tai gėlių miestas. Visi žydi kaip jurginai – mėlynai, mėlynai. Ten alaus baras stovi vos ne ant kiekvieno kampo. Šeduvoje yra daug į alkoholį įnikusių žmonių“, – konstatavo Romuladas.

Piktina bobučių apkalbos

Kažkada pats gėręs ir įstatymus laužęs vyras sakė, kad atsidūrus kitoje barikadų teko susidurti ir su sunkumais.

„Žmonės bijo apkalbų, todėl vengia eiti į AA susirinkimus. Pas tokius viešumo vengiančius žmones aš pats važiuoju į namus.

O kaimo bobutės tik ir tauškia: „Va, pažiūrėkite, banditas veda AA susirinkimus. Va tas ir anas ten vaikšto.“ 

Aš tokioms liežuvautojoms tegaliu atsakyti: „Atsitokėkite, močiutės, juk pačios auginate vaikus, anūkus, ir jų keliai dar nežinomi. Gal ir jie įklimps į tą purvą, o gal mes gerti ir taps žmonėmis.“ 

Pačios apie tai nepagalvoja, o tik liežuviais apie kitus mala.

Parodykite man nors vieną žmogų, kuris neturėtų nuodėmių.

Tai kam apkalbėti ir šmeižti tuos anoniminius alkoholikus? Jie tik siekia tikslo būti blaivūs ir padėti kitiems!“ – kaimo moterėlių tamsumu stebėjosi dviejų AA grupių įkūrėjas.

Ieško nuošalesnės vietos

Romualdas sakė, kad, be kaime sklindančių apkalbų, yra ir kitų sunkumų.

Provincijoje nelengva rasti AA susirinkimams tinkamas patalpas.

Dabar Sidabrave AA susirinkimai vyksta jaunimo kultūros centro patalpose.

„Susirinkimą vedame už stiklinių durų. Prieš baigiantis susirinkimui už jų jau ima rinktis čia šokių būrelį lankantys vaikai.

Todėl dauguma žmonių bijo apkalbų ir čia nesirodo. Tiesa, seniūnas deda pastangas surasti nuošalesnę patalpą.

Pavykus tokią gauti, mūsų gretos tikrai išaugtų, ir aš galėčiau per savaitę rengti ne vieną, o du susirinkimus“, – sakė Romualdas.

Namuose kibo į darbus

Šiuo metu namuose su senyvo amžiaus neįgalia motina gyvenantis Romualdas sakė, kad sugrįžus namo po daugiau nei dešimties įkalinimo vietoje praleistų metų jį apėmė dvejopi jausmai.

„Kai važiavau namo, nuotaika buvo pakili, tačiau jau iš tolo pamačius, kaip viskas atrodo, šypsena dingo. O kai įsukau į kiemą, pravirko širdis.

Čia viskas buvo apleista: ūkinis pastatas vėtros nuverstas, namas nedažytas. Tą dieną man buvo baisu.

O dabar jau malonu išeiti į kiemą: yra darželis ir gėlynai, takeliai iškloti.

Jau šiltnamis apsodintas, daržo lysvėse tuoj ims kaltis daigai. Viskas po truputį juda.

Kai sugrįžau į namus, juose nebuvo jokio gyvūnėlio. Prisijaukinau benamį katiną, tai jis tapo geriausiu draugu – ir į žvejybą lydi, ir namuose apie kojas trinasi.

Draugams sutaisiau avalynę, tai jie man atsidėkodami triušio patelę padovanojo.

Netrukus turėsiu ir mažų triušiukų. Malonu, kai yra kuo rūpintis, tai ne tik įpareigoja, bet ir suteikia daug džiaugsmo“, – pokyčiais namuose pasidžiaugė buvęs kalinys.

Buvusio kalinio darbdaviams nereikia

Didžiausiu iššūkiu sugrįžus iš įkalinimo vietos Romualdui tapo darbo paieška.

„Darbo iki šiol susirasti nepavyko. Pasiūlymų iš darbo biržos sulaukiu daug. Bet kai darbdaviai sužino, kad tu – buvęs kalinys ir kad kalėjai už nužudymą, tampi nereikalingas.

Jiems neįrodysi, kad tu pasikeitei. Jie tuo netiki.

Tai liūdina – jie juk nežino, kas to buvusio kalinio širdyje ir sąmonėje dedasi.

Taip, aš suklupau, bet aš ne tik pats stojuosi ant kojų, bet ir nepamirštu ištiesti rankos suklupusiam, padedu jam atsistoti. To išmokau dalyvaudamas AA judėjime“, – sakė Romualdas.

Susirado naujų draugų

Nauju gyvenimo keliu žengiantis Romualdas jau gali pasidžiauti ir šiame kelyje sutiktais žmonėmis. Naujų draugų vyras susirado net tik dalyvaudamas AA susirinkimuose.

„Bendrauju su puikia šeima. Per šventes jie saikingai išgeria, tačiau ten nėra jokių barnių ar konfliktų, nuėjęs pas juos į svečius neišgirsi ir keiksmažodžių.

O svarbiausia, kad bendraudamas su šiais žmonėmis aš kaip ir su AA grupės nariais galiu jaustis pats savimi – šie pažįstami žino mano problemą ir man išgerti nesiūlo. Priešingai – jie palaiko mano idėjas.

Su šiais žmonėmis malonu leisti laiką.

Neseniai oficialiai išsiskyriau su žmona, su kuria nebegyvenu nuo 1992 metų. Tikiuosi, kad ateityje susirasiu moterį, kuri priims mane tokį, koks esu.

Žinau, kad savo gyvenimo palydovei tikrai nepriekaištausiu, jei ji per šventes pakels taurę vyno – svarbiausia, kad ji palaikytų mano blaivybę“, – sakė Romualdas.

Įžvelgė tai, ko nepamatė kiti

Savo gyvenimo istoriją papasakojęs Romualdas sakė liksiąs amžinai dėkingas jam padėjusioms Probacijos tarnybos Radviliškio skyriaus pareigūnėms: Vilmai Banevičienei ir Indrei Lukošienei.

„Jos ne tik parūpino jau veikiančių AA grupių kontaktus, davė lankstinukų, kreipėsi pagalbos į seniūną. Jos manyje pamatė kitokį žmogų, jos sugebėjo įžvelgti tai, ko nepamatė kiti.

Šios pareigūnės mane ne tik palaikė, bet ir suteikė įkvėpimo padaryti tai, apie ką svajojau“, – gerų žodžių jam padėjusioms moterims negailėjo Romualdas.

Susidūrė su netikėta problema

Šiaulių apygardos probacijos tarnybos Radviliškio skyriaus inspektorė Vilma Banevičienė sakė, kad pirma laiko iš įkalinimo vietos išleistam Romualdui buvo skirti įpareigojimai nustatytu laiku būti namuose, lankyti AA grupę, nevartoti psichiką veikiančių priemonių.

„Mes žinojome, kad Romualdas pataisos namuose dalyvavo AA susirinkimuose ir juos vedė. Tačiau ėmus svarstyti, kaip laisvėje Romualdas galėtų vykdyti įpareigojimą – lankyti AA grupę – mes susidūrėme su problema.

Paaiškėjo, kad artimiausi AA grupė yra Radviliškyje, o vakarinių autobuso maršrutų tarp Radviliškio ir Sidabravo nėra.

Tada kilo idėja įkurti AA grupę Sidabrave. Su vyresniąja inspektore Indre Lukoševičiene kreipėmės į Sidabravo seniūną dėl patalpos suteikimo AA susirinkimams. Seniūnas patalpas parūpino.

AA grupių reikia, o jų Sidabravo ir Baisogalos seniūnijose nebuvo. Romualdas šioje srityje turi patirties ir gali tapti pavyzdžiu kitiems“, – portalui lrytas.lt sakė V.Banevičienė.

Pasiekė kelis tikslus

Pasak inspektorės, Probacijos tarnyba yra tarpinė grandis tarp iš įkalinimo vietos pirma laiko išleisto ar teismo įpareigojimų gavusio asmens ir visuomenės, į kurią toks žmogus turi vėl įsilieti.

„Visuomenė prasikaltusiais žmonėmis netiki, o mes stengiamės įžvelgti teigiamus pokyčius ir juos skatinti.

Ne paslaptis, kad provincijoje daug žmonių skendi alkoholio liūne.

Artimųjų prispausti ar patys svaigalų atsisakyti pasiryžę žmonės dažniausiai vyksta koduotis. Tačiau kaip rodo praktika, vien šia priemone blaivybę išsaugoti pavyksta nedaugeliui.

Priklausomybę nuo alkoholio turintiems asmenims reikia nuolatinio palaikymo ir tokį palaikymą jie gali rasti AA paramos grupėse“, – konstatavo V.Banevičienė.

Specialistė pasidžiaugė, kad Romualdo atveju pavyko pasiekti kelis tikslus.

Romualdui suteikta pagalba įkuriant AA grupes geriems darbams motyvavo ne tik jį patį, bet ir suteikė galimybę per AA judėjimą kelią į blaivybę rasti ne vienam Radviliškio rajono gyventojui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.