Patruliai atskleidė, kaip elektrošoku drausmina pažeidėjus

„Iš pradžių tarsi numiršti, bet paskui atsigauni, lyg nieko nebūtų įvykę. Pats esu tai patyręs“, – elektrošoko poveikį apibūdino Kauno patrulių rinktinės 2-osios kuopos vadas Darius Krunglevičius. Jam ne kartą teko panaudoti šį prietaisą.

„Elektros impulsiniai prietaisai efektyvūs“, – tvirtino patrulių rinktinės pareigūnai D.Krunglevičius (kairėje) ir A.Valaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
„Elektros impulsiniai prietaisai efektyvūs“, – tvirtino patrulių rinktinės pareigūnai D.Krunglevičius (kairėje) ir A.Valaitis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

May 22, 2016, 2:15 PM, atnaujinta May 24, 2017, 4:40 PM

Nedidelis 500 gramų sveriantis elektros impulsinis prietaisas „Taser“ romiais avinėliais paverčia net pačius agresyviausius pažeidėjus, kuriuos tenka tramdyti policijos pareigūnams. Tie, kuriems kartą jau teko patirti impulsų jėgą, visam laikui praranda norą priešintis.

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato policininkai, tiesiogiai susiduriantys su triukšmadariais ir nusikaltėliais, papasakojo „Laikinajai sostinei“ apie jiems įsiminusius sulaikymo atvejus ir elektrošoko poveikį. Viena paskutiniųjų naktinių operacijų šią savaitę įvyko VI forto rajone.

Tramdė plėšikus, narkomaną

Antradienio naktį patruliai sulaukė pranešimo, kad prie buvusio restorano „Trys mergelės“ apiplėštas automobilis. Netoli nuo nusikaltimo vietos pareigūnai išvydo vyrą. Šis buvo apkvaitęs nuo narkotikų, nešėsi į kvaišalus panašių medžiagų.

Anksčiau 41 metų vyras buvo ne kartą teistas už vagystes, kitus nusikaltimus.

Įtariama, kad šis narkomanas apvogė mašiną. Vyriškis nenorėjo gražiuoju vykti į komisariatą – bėgo, priešinosi sulaikomas, todėl Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės 2-osios kuopos mobilaus būrio vadas Augustas Valaitis buvo priverstas panaudoti elektrošoko prietaisą.

Kitos operacijos metu D.Krunglevičius ir trys jo kolegos apsimetė automobilio pirkėjais – jie norėjo demaskuoti plėšikus, kurie skelbėsi parduodantys mašinas, tačiau pirkėjus pasitikdavo kaukėmis ir ginklais.

Pareigūnai su nusikaltėliais sutarė susitikti nuošalioje vietoje. Atvažiavę du maždaug 25 metų plėšikai iškart ėmė mosuoti ginklais ir pareikalavo pinigų, manydami, jog užklupo paprastas aukas.

Pareigūnams liepus pasiduoti, jie puolė bėgti link netoliese esančio miškelio.

„Vejantis vieną kaukėtą vyrą, šis atsisuko ir nukreipė į mane ginklą. Laiku panaudojau „Taser“, ir bėglys kurį laiką nebegalėjo priešintis. Atėmiau iš jo ginklą, surakinau antrankiais. Jei ne „Taser“, galbūt būčiau sulaukęs kulkos“, – prisiminė D.Krunglevičius.

Paveikė tik iš trečio karto

Elektrošoko teko paragauti ir 27 metų jaunuoliui, kurį patruliai naktį sutiko Raudondvario plente, prie Lampėdžių paplūdimio. Išvydęs pareigūnus, jis ėmė bėgti į privačių valdų kiemus.

A.Valaitis bėglį pasivijo viename kiemų ir šovė iš „Taser“, tačiau persekiojamo vyro šūvis nepaveikė – jis stovėjo už metalinės tvoros, kurios patrulis tamsoje nematė. Prietaiso užtaisas atsimušė į metalą. Nusikaltėlis bandė smogti patruliui, tačiau norėdamas išvengti smūgio šis pasilenkė.

Gaudynės dar truko apie ketvirtį valandos – bėglys rastas netoliese esančiame šlaite, įlindęs į tankius krūmus. Buvo iškviesti papildomi ekipažai, kinologai su tarnybiniais šunimis, bet net ir apsuptas jaunuolis nenorėjo pasiduoti.

Pareigūnai buvo priversti jį tramdyti elektrošoko prietaisu, tačiau nei pirma, nei antra impulsų porcija jaunuolio energijos nenuslopino – pasipriešinimą pavyko palaužti tik iš trečio karto.

Netrukus išaiškėjo tokio atkaklaus policijos vengimo priežastis – jaunas vyras jau dvejus metus buvo ieškomas už nusikaltimą.

Mokslininkai leido naudoti

Kauno ir kitų miestų policijos pareigūnai naudoja dviejų rūšių JAV pagamintus elektros impulsinius prietaisus – „Taser X26“ ir „Taser X26 p“. Jie pakeitė mažesnio galingumo „Taser M26“. Nors „Taser“ perlieja žmogų 50 000 voltų įtampa, pareigūnai tikino, jog tai sveikatai nepavojinga.

„Žmogui pavojingi ne voltai, o amperai. „Taser“ prietaisuose – vos 0,0021 ampero srovė“, – pasakojo mobilaus būrio patrulių vadas A.Valaitis.

Prietaisą ištyrė Vilniaus universiteto ir tuomečio Kauno medicinos universiteto mokslininkai. Jie nustatė, kad „Taser“ nekelia pavojaus net ir širdies ligomis sergantiems, stimuliatorius nešiojantiems žmonėms.

Tiesa, prieš kai kuriuos žmones, pavyzdžiui, nėščiąsias, elektrošoką leidžiama naudoti tik neišvengiamais atvejais, kai moteris kelia didžiulę grėsmę.

Po šūvio suakmenėja

Pagal instrukcijas „Taser“ galima taikyti, kai agresyviai nusiteikę asmenys kelia pavojų aplinkiniams, bando pasprukti, geruoju neleidžia uždėti antrankių ir kitais būtinais atvejais. Dažniausiai elektrošoko prietaisas naudojamas tramdant girtus ir nuo narkotikų apkvaitusius asmenis, psichikos ligonius, besislapstančius nuo policijos nusikaltėlius.

Prietaisas veikia ne tik prilietus jį prie kūno – iš jo galima ir šaudyti. Užtaisas veikia maždaug iki 7 metrų.

Policijos pareigūnai privalo lankyti „Taser“ naudotojų ir instruktorių kursus – tik tada jiems įteikiamas šis prietaisas. Kursų metu A.Valaitis ir D.Krunglevičius taip pat pajuto elektrošoko poveikį – žmogus pavirsta statula lygiai 5 sekundėms.

Paleidus šūvį raumenys susitraukia 19 kartų per sekundę. Tačiau šūvis nėra toks nemalonus, palyginti su prisilietimu. Šūvis sukausto tik judesius, o „Taser“ poveikis prisilietus sukelia ir skausmą, dirginimą, deginimą.

Dėl visa pikta po kiekvieno panaudojimo pareigūnai patys iškviečia medikus, kurie patikrina pažeidėjų sveikatą.

2016 metų sausio – balandžio mėnesiais Kauno apskrities vyriausiojo komisariato Patrulių rinktinės pareigūnai panaudojo „Taser“ 26 kartus.

Skundų dėl elektrošoko taikymo statistika nevedama. Anot Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovės spaudai Odetos Tumelytės, tokie atvejai yra reti, pavieniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.