Aukščiausiasis teismas padėjo tašką garsioje įvaikinimo byloje

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas padėjo tašką giminaičių kovoje dėl teisės auginti mažametę gyvenančią Prienų rajone. Istorija baigėsi kitaip nei Garliavoje – pralaimėjusi kovą dėl mergaitės globos, prieniškių pora pasiekė savo tikslą, nuo 2009 metų nevykdžiusi teismų sprendimų, neįsileidusi į namus antstolių ir policijos pareigūnų.   

Kovą dėl mažametės giminaitės įvaikinimo pralaimėjusi vilniečių pora parašė skundą Europos Žmogaus Teisių Teismui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kovą dėl mažametės giminaitės įvaikinimo pralaimėjusi vilniečių pora parašė skundą Europos Žmogaus Teisių Teismui.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 24, 2016, 2:06 PM, atnaujinta May 24, 2017, 10:36 AM

Vienas pagrindinių prieniškių argumentų buvo tas, kad vaikas, gyvenantis jų namuose nuo 2008 metų (po tragiškos avarijos, kai mažylė neteko savo tėvų), patirs stresą, perkeltas į naują vietą. Tačiau jie patys ir sukūrė tokią situaciją – ilgą laiką mergaitę savo namuose laikė neteisėtai, neperduodami jos teismų globėjais pripažintiems giminaičiams iš sostinės.

Dėl proceso vilkinimo ir kitų pažeidimų vilniečiai parašė skundą Europos Žmogaus Teisių Teismui, tačiau kol kas atsakymo nėra gavę.

Bylai dėl globos persikėlus į teismą, išaiškėjo, jog prieniškis smurtauja šeimoje – jo žmona įvairioms instancijoms skundėsi, kad sutuoktinis girtauja, žiauriai elgiasi su ja ir dviem vaikais. Moteris net buvo pristačiusi atitinkamas medikų pažymas. Jos vyras jau yra triskart baustas už girto pasirodymą viešojoje vietoje, vieną sykį buvo įkliuvęs neblaivus prie vairo.

Prienų teisėjas Audrius Grauželis dar prieš 7 metus pripažino, kad vyriškis gali kelti grėsmę mergaitės saugumui. Tačiau nepaisant girtavimo, smurto šeimoje faktų, Prienų rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus atstovai teismo prašė mergaitės skirti globėjais savo kraštiečius.

2010 metais Aukščiausiajam teismui neskundžiama nutartimi globėjais pripažinus vilniečius, atrodė, jog vaiko perdavimas – tik laiko klausimas. Tačiau prieniškiai neįsileisdavo į savo sodybą anststolių arba netikėtai dingdavo iš tuo metu, kai būdavo suplanuotas perdavimas.

Vykstant procesui dėl mergaitės įvaikinimo, viskas apsivertė aukštyn kojomis. Vilniaus apylinkės teismas vilniečių prašymą tapti įtėviais tenkino, tačiau aukštesnių instancijų Vilniaus apygardos ir Aukščiausiasis teismai įtėviais pripažino prieniškius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.