Lietuva svarsto siųsti iki 30 karinių instruktorių į Iraką

Lietuva svarsto siųsti iki

Instruktorius rengiamasi siųsti atsižvelgus į sąjungininkų išreikštą poreikį.<br>P.Mantauto asociatyvi nuotr.
Instruktorius rengiamasi siųsti atsižvelgus į sąjungininkų išreikštą poreikį.<br>P.Mantauto asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 25, 2016, 8:01 AM, atnaujinta May 24, 2017, 8:51 AM

„Taip, mes kalbame būtent apie karinius instruktorius“, – BNS telefonu iš Gruzijos sakė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Šiuos planus dar turės patvirtinti Seimas. Lietuvos karių siuntimas į Iraką numatytas Seimo nutarimo dėl Lietuvos karių siuntimo į tarptautines operacijas 2016 ir 2017 metais pakeitimo projekte.

Pasak ministro, instruktorius rengiamasi siųsti atsižvelgus į sąjungininkų išreikštą poreikį.

Lietuvos kariai dalyvautų Jungtinių Valstijų vadovaujamos koalicijos tarptautinėje operacijoje „Įgimtas ryžtas“ („Inherent Resolve“), kuri pradėta vykdyti Irake ir Sirijoje 2014 metais, tačiau nevykdytų kovinių užduočių.

„Atsižvelgdama į koalicijos suformuotą papildomų pajėgumų poreikį, Lietuvos krašto apsaugos ministerija vertins konkrečius karinius indėlius tik esant Seimo pritarimui dėl karių siuntimo į Iraką. Krašto apsaugos ministerijos pateiktame nutarimo projekte numatyta, kad Lietuvos kariai galėtų būti išsiųsti ne anksčiau šių metų liepos 1 dienos, taip pat šalies kariai nevykdytų koalicijos pajėgų operacijoje kovinio pobūdžio misijų“, – rašoma Krašto apsaugos ministerijos BNS pateiktame atsakyme.

Karinius instruktorius į Iraką anksčiau yra išsiuntusios Latvija ir Estija.

Šiuo metu karinius pajėgumus operacijai „Įgimtas ryžtas“ teikia daugiau kaip 20 šalių. Karinę, humanitarinę ir kitokio pobūdžio paramą teikia beveik 70 valstybių. NATO ir Europos Sąjungos valstybės narės pagal galimybes operacijai skiria karines oro pajėgas, karinius instruktorius.

„Islamo valstybė“ šiuo metu kontroliuoja dalį Sirijos ir Irako teritorijos, taip pat nedidelius rajonus Libijoje, Nigerijoje ir Afganistane. Ši grupuotė didžiąją dalį turimų teritorijų užėmė nuo 2011 metų, kai prasidėjo pilietinis karas Sirijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.