Naujamiesčio senbuviams beliko apraudoti troleibusus

Beveik pusę amžiaus 13-ojo maršruto troleibusai riedėjo Naugarduko gatve, tačiau šiomis dienomis ardomas kontaktinis tinklas, o panaikinus transporto žiedą įrengiamas skveras.

Vietoj transporto žiedo prekybininkai įsipareigojo įrengti naują skverą.
Vietoj transporto žiedo prekybininkai įsipareigojo įrengti naują skverą.
Naugarduko gatvės gyventojai L.Gavrilovai gaila panaikinto troleibuso.<br>D.Umbraso nuotr.
Naugarduko gatvės gyventojai L.Gavrilovai gaila panaikinto troleibuso.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

May 26, 2016, 7:05 AM, atnaujinta May 24, 2017, 5:56 AM

Dėl 13-ojo maršruto troleibusų, kurie nebeužsuks į Naugarduko gatvę, daugiausia ašarų lieja vietos gyventojai.

Sovietmečiu tai buvo darbininkiškas maršrutas – juo į gamyklas Partizanų (dabar Naugarduko), T.Ševčenkos ir Smolensko gatvėse važiuodavo vilniečiai. Pramonės šioje Naujamiesčio dalyje lieka vis mažiau, kyla gyvenamieji kvartalai, tad buvusią susisiekimo priemonę prisimena tik senbuviai.

Tiesa, 13-asis maršrutas yra ir dabar, tačiau smarkiai pakeistas jis atkartoja 18-ąjį maršrutą. Kaip ir šiuo, 13-uoju troleibusu dabar tik darbo dienomis nuvažiuosi iš Pašilaičių į Žemuosius Panerius. Ir tai tik anksti ryte ir pavakarę.

Į laikrodį nereikėdavo žiūrėti

Beveik penkiasdešimt metų Naugarduko gatvėje gyvenanti Liubovė Gavrilova sakė, kad 13-ojo maršruto troleibusai tiko ir į darbą važiuoti, ir reikalus tvarkyti, ir apsipirkti.

„Šio maršruto troleibusai iš Naugarduko gatvės važiuodavo per patį miesto centrą ir pasiekdavo Žirmūnus, kur buvo taip pat nemažai gamyklų. Geriau ir nesugalvosi“, – pasakojo moteris.

Jai pritarė ir Janina Semaškienė. Moteris sakė, kad dabar troleibusus pakeitęs 73-iojo maršruto autobusas yra nepatogus, nes veža į naujus rajonus.

„Gaila, kad nebeliko troleibusų. Galima sakyti, su jais aš užaugau, pasenau. Prisimenu, kad pabusdavau nuo garso, kai pirmojo troleibuso ūsai braukdavo per kontaktinį tinklą. Nė laikrodžio nereikėjo, žinojau, kad jau pusė penkių“, – prisimena J.Semaškienė.

Įsipareigojo įrengti skverą

Troleibusas Naugarduko gatvėje buvo puiki susisiekimo priemonė, tačiau pernelyg liūdėti nereikia, nes aplinkinėmis Kauno, Švitrigailos gatvėmis kursuoja daug miesto transporto.

Ten, kur Naugarduko gatvėje apsisukdavo 13-asis troleibusas, dabar vyksta darbai. Transporto žiedo čia nebebus. Nebelikę ir kontaktinio tinklo. Tik Naugarduko gatvėje jis vis dar kabo.

Šalia prasidėjo prekybos centro „Maxima“ ir administracinių patalpų statybos.

Prekybininkai įsipareigojo rekonstruoti ir transporto žiedą, jį paverčiant skveru.

Maršrutus perkėlė kitur

13-asis maršrutas buvo įsteigtas 1967-ųjų lapkritį, tad gyvavo beveik penkiasdešimt metų.

Iki tol Naugarduko gatve trejus metus jau važinėjo troleibusai. Įsteigus 13-ąjį maršrutą iš Žirmūnų į Naugarduko gatvę, du ankstesni maršrutai buvo perkelti kitur.

Iš pradžių 13-ojo maršruto troleibusai Naugarduko gatve važiavo palyginti dažnai – kas šešias minutes.

Į paplūdimį vežiodavo poilsiautojus

Pirmoji ilgesnė išardyto troleibusų kontaktinio tinklo atkarpa buvo iš Antakalnio į Valakampius.

Sovietmečiu į paplūdimį poilsiautojus veždavo 3-iojo, o paskui – 14-ojo maršruto troleibusai.

14-ojo maršruto troleibusai važiuodavo tik savaitgaliais, jie nuolat būdavo perpildyti. Kai troleibusų į Valakampius buvo atsisakyta, sklandė gandas, kad šio žingsnio griebtasi sovietinių funkcionierių iniciatyva.

Tuomet jie kūrėsi prestižiniame rajone, o labiausiai sovietinės grietinėlės atstovus nervino per miškus sklindantis troleibusų kauksmas.

Kontaktiniu tinklu buvo apraizgytas ir Lenino (dabar Gedimino) prospektas. Pagrindine miesto gatve kursavo 1-ojo, 3-iojo, 7-ojo, 9-ojo ir 11-ojo maršruto troleibusai.

Pastačius Liubarto tiltą šie troleibusai nukreipti Pamėnkalnio ir J.Jasinkio gatvėmis.

8-ojo troleibusų maršruto Vilnius atsisakė kiek vėliau. Įdomu tai, kad jam kontaktinis tinklas buvo nutiestas Tilto gatve.

Šio maždaug 1960-aisiais įsteigto maršruto troleibusai iš pradžių kursavo nuo kino teatro „Tėvynė“ (šalia dabartinio B.Laurinavičiaus skvero) F.Dzeržinskio gatve (dabar Kalvarijų gatvė), pro Katedros aikštę, Šv.Onos bažnyčią į Paupį. Iš pradžių maršruto pabaiga buvo nurodoma Elektros skaitiklių gamykla, vėliau tapusi „Skaiteks“.

Po keleto metų 8-asis maršrutas pratęstas nuo Paupio iki Žirmūnų. Jo atsisakyta uždarius „Skaiteks“ gamyklą, nors kontaktinis tinklas gatvėse dar ilgai kabojo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.