Liberalai pabūgo priburbuliuoti baseinuose

Ir sostinę, ir uostamiestį valdo merai iš Liberalų sąjūdžio. Ir vienur, ir kitur už savivaldybės lėšas statyti baseinus nori bendrovė, susijusi su koncernu „MG Baltic“. Tik vargu ar jai tai pavyks dėl kilusių skandalų.

Atrodo, kad koncerno „MG Baltic“ kontroliuojamos „Vilmetos“ puoselėtos viltys statyti baseinus jau pradeda skęsti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Atrodo, kad koncerno „MG Baltic“ kontroliuojamos „Vilmetos“ puoselėtos viltys statyti baseinus jau pradeda skęsti.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė, Alvydas Ziabkus („Lietuvos rytas“)

May 27, 2016, 6:40 AM, atnaujinta May 24, 2017, 3:02 AM

Maždaug prieš metus Vilniaus miesto savivaldybė buvo paskelbusi, kad naujo baseino sostinėje statyboms ji skirs apie 3 mln. eurų.

Į tokius planus greitai reagavę verslininkai tada Vilniaus valdžiai neįtiko. Dabar pradėjo aiškėti, kodėl taip atsitiko.

Atmetė patrauklų pasiūlymą

Į savivaldybės užmojus sureagavusi bendrovė „Vandens parkas“ daro tai, ką ir buvo sumaniusi, – greta „Vichy“ vandens pramogų parko sostinėje stato badmintono bei paplūdimio tinklinio aikštynus.

Šiuo metu vilniečiai ir sportininkai gal jau galėtų plaukioti naujame baseine, jeigu tik savivaldybė būtų priėmusi „Vandens parko“ pasiūlymą.

Įmonė už savivaldybės biudžete numatytus 3 milijonus eurų Ozo gatvėje, ties „Vichy“ parku, siūlė pati pastatyti ir įrengti baseiną. Atriekusi savo investicijų, ji greta baseino galėjo įrengti žaidimų aikštynus.

Daugiau paramos šiam projektui nebūtų prireikę – baseiną įmonė būtų išlaikiusi savo lėšomis.

Savivaldybė verslininkų pasiūlymą atmetė, nes norėjo pati parinkti baseinui vietą.

Paaiškėjo, kad ji nusprendė plaukikus nutrenkti iš Lazdynų į Fabijoniškes, o baseinui skirti vietą greta Abraomo Kulviečio gimnazijos.

Vis labiau ryškėjant sąsajoms tarp „MG Baltic“ ir Liberalų sąjūdžio, galima numanyti, kodėl finansine prasme patrauklus įmonės „Vandens parkas“ pasiūlymas nebuvo priimtinas.

Paaiškėjo, kad dabartinį baseino statybų konkursą laimėjo konsorciumas, kurio mažiausia įmonė – „Vilmeta“ – per statybų įmonę „Mintija“ turi akivaizdžių sąsajų su koncernu „MG Baltic“.

Į konsorciumo gretas įrašyta įmonė „Vilmeta“ teturi kelis darbuotojus ir vos 20 tūkst. eurų metinę apyvartą.

Pabūgo iškilusių drumzlių

Pasak Vilniaus miesto savivaldybės Viešųjų pirkimų skyriaus vedėjo Giedriaus Krasausko, iš tiesų savivaldybė pernai liepą gavo bendrovės „Vandens parkas“ pasiūlymą: „Bendrovė siūlė savivaldybei prisidėti jos valdomame sklype statant baseiną.

Ji norėjo tik vieno – kad Vilniaus savivaldybė tam skirtų numatytus 3 mln. eurų.

Išnagrinėjus pasiūlymą buvo nuspręsta neskirti lėšų šiam projektui, nes finansavimo skyrimas neturėjo teisinio pagrindo ir būtų pažeidęs skaidrumo ir lygiateisiškumo principus.“

„Vandens parkas“ būtų įsipareigojęs savo pinigais išlaikyti baseiną, nemokamai jį skirti treniruotis plaukikams.

Vis dėlto po kilusio skandalo dėl Liberalų sąjūdžio ir „MG Baltic“ sąsajų baseino statybos konkursas sostinėje buvo iš viso nutrauktas.

Nuspręsta, kad visi pasiūlymai per brangūs, o mažiausia jau minėto su „MG Baltic“ susijusio konsorciumo siūlyta kaina siekė net 3,8 mln. eurų.

Pralaimėję bylinėjasi

Nykštukinė bendrovė „Vilmeta“ Klaipėdoje nusitaikė į daug didesnį kąsnį – veržiasi statyti per 14,6 mln. eurų kainuojantį daugiafunkcį sveikatingumo centrą su 50 metrų ilgio baseinu. Vos keturis darbuotojus turinti „Vilmeta“ konkurse dalyvauja pasirašiusi jungtinės veiklos sutartį su bendrovėmis „Kaminta“, „SPA technologija“ ir „Gensera“.

Bet liberalų valdomoje Klaipėdoje su šia politine jėga siejamam „MG Baltic“ koncernui priklausančiai įmonei pajūryje sekėsi ne taip sėkmingai kaip sostinėje.

Klaipėdos miesto savivaldybė paskelbė, kad darbų pirkimą vykdys ne pagal pasiūlytą mažiausią kainą, o pagal ekonominį naudingumą.

Paskelbus konkurso dalyvių pasiūlymus paaiškėjo, kad bendrovė „Axis Industries“, veikdama pagal jungtinės veiklos sutartį su bendrove „Deglas“, pateikė ne tik mažiausią – apie 15,8 mln. eurų kainą, bet ir įvykdė antrąją konkurso pasiūlymų sąlygą.

„Vilmetos“ suburtas konsorciumas su 2,3 mln. eurų didesne kaina savivaldybės sudarytoje konkurso dalyvių eilėje liko antras.

Tačiau skelbti konkurso nugalėtoją skubėjusią uostamiesčio savivaldybę už rankos suturėjo ta pati „Vilmeta“.

Ji teismui pateikė skundą, kuriame įrodinėja, kad išankstinio konkurso laimėtojo pasiūlyti baseino įrenginiai neatitinka nurodytų projekte.

Dėl šio pažeidimo įmonė prašo teismo „Axis Industries“ įmonę pašalinti iš konkurso. Dėl to pirmadienį spręs Klaipėdos apygardos teismas.

„Vilmeta“ teismo taip pat prašė pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir stabdyti konkursą, kol nebus išnagrinėtas jos skundas.Klaipėdos apygardos teismas tokį įmonės prašymą atmetė. Sustabdyti konkursą dabar vilniečiai siekia Lietuvos apeliaciniame teisme.

Klaipėdiečiai – atsargesni

Jei teismas patenkins „Vilmetos“ skundą ir „Axis Industries“ pašalins iš konkurso, jo rengėjas gali nutraukti konkursą ir jį skelbti iš naujo arba nugalėtoja skelbti antroje vietoje likusią įmonę „Vilmeta“.

Tačiau po neseniai kilusio kyšio skandalo ir aiškėjant Liberalų sąjūdžio bei „MG Baltic“ sąsajoms toks kelias Klaipėdos politikams būtų pražūtingas.

Kalbama, kad, Vilniuje kilus skandalui, anksčiau Liberalų sąjūdžio uostamiesčio skyriui vadovavęs, o dabar Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriumi dirbantis Saulius Budinas yra prasitaręs: jei „Vilmetos“ pasiūlymo kaina ir būtų mažiausia, konkursas būtų nutrauktas formaliai dėl to, kad visi dalyviai viršijo projektui numatytą pinigų sumą.

Kad išvengtų įtarinėjimų, Klaipėdos valdžia yra parengusi ir trečią planą – konkurso nugalėtoją išsiaiškinti neskelbiamų derybų būdu.

Tuomet visų dalyvių būtų paprašyta savo pasiūlymus pateikti iš naujo.

Savivaldybę konsultavusi Viešųjų pirkimų tarnyba nurodė, kad tokiu būdu pasirinktas nugalėtojas negalėtų pateikti didesnės kainos, nei šiam projektui skirta lėšų.

Tačiau atrodo, kad siekdama kuo greičiau pradėti baseino statybos darbus Klaipėdos savivaldybė ruošiasi išlaidauti.

Vakar miesto tarybos nariai pritarė strateginio plano pakeitimui ir nusprendė baseino statybos projekto vertę padidinti beveik 1,2 mln. eurų iki „Axis Industries“ pasiūlytos sumos – 15,823 mln. eurų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.