Ruošiamas negailestingas apynasris alkoholio mėgėjams

Kuo arčiau Seimo rinkimų data, tuo labiau parlamentarai neriasi iš kailio paskutinius kadencijos mėnesius siūlydami prieštaringai vertinamus įstatymus. Seimas po pateikimo toliau svarstys alkoholio prieinamumą ribojančias įstatymo pataisas, kurios gali smarkiai suvaržyti tiek gamintojų, tiek prekybininkų, tiek vartotojų veiksmus.

Seimo draudimai: ruošiamas apynasris alkoholio mėgėjams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo draudimai: ruošiamas apynasris alkoholio mėgėjams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo draudimai: ruošiamas apynasris alkoholio mėgėjams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo draudimai: ruošiamas apynasris alkoholio mėgėjams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo draudimai: ruošiamas apynasris alkoholio mėgėjams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Seimo draudimai: ruošiamas apynasris alkoholio mėgėjams.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
R.Badaras.<br>lrytas.lt nuotr.
R.Badaras.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 31, 2016, 3:51 PM, atnaujinta May 23, 2017, 1:51 PM

„Pagal Konstitucinį straipsnį Seimas privalo svarstyti pateiktą projektą“, – Seime posėdyje pranešė pirmininkaujanti Irena Degutienė. Toliau pataisas svarstyti Seimas ketina birželio 28 dieną. Prieš tai bus pateiktos Sveikatos reikalų komiteto ir Vyriausybės išvados.

Jei Seimas priims pataisas, gyventojų lauks negailestingi apribojimai:

* Alkoholio negalės nusipirkti jaunesni nei 20 metų asmenys.

* Šiuo metu jo galima įsigyti nuo 18 metų.

* Sutrumpės prekybos alkoholiu laikas parduotuvėse – nuo 10 val. iki 20 val.

* Dabar alkoholio galima įsigyti nuo 8 val. iki 22 val.

* Sporto varžybų metu bus visiškai uždrausta alkoholio prekyba.

* Dabar šis draudimas netaikomas tik silpniems – iki 7,5 laipsnio gėrimams.

* Alkoholis bus pardavinėjamas tik specialiose parduotuvėse su atskiru įėjimu ir visiškai izoliuotos nuo gyvenamųjų ar kitų patalpų.

* Bus uždrausta bet kokia alkoholio reklama.

* Nebus galima gabenti ir laikyti jį viešose vietose atidengtose pakuotėse, išskyrus prekybos vietas.

Alkoholis skatina rezonansinius nusikaltimus

Seimui pateiktos piliečių iniciatyvinės grupės „Už blaivią“ parengtos alkoholio prieinamumą ribojančios įstatymo pataisos, surinkus pakankamą parašų skaičių – daugiau kaip 50 tūkst.

Projekto iniciatorius gydytojas Aurelijus Veryga apgailestavo, kad traumuotoje visuomenėje susidomima alkoholio problema tik tuomet, kai įvyksta rezonansiniai įvykiai. Jis pateikė Kražių žudiko ir Saviečių tragedijos, kai šulinyje buvo nuskandinti vaikai, pavyzdžius. Alkoholis susijęs su savižudybėmis, nužudymais, smurtiniais nusikaltimais ir kitomis Lietuvos problemomis.

„Šalies alkoholio kontrolės politika nesėkminga. Susijusi su rezonansiniais įvykiais ir nenuosekli“, – sakė pranešėjas A.Veryga.

Su Valstiečių ir žaliųjų sąjunga į Seimo rinkimus einantis A.Veryga neišvengė ir klausimų apie tai: “Ar kalbate kaip piliečių atstovas, ar kaip politinės partijos?“, - teiravosi parlamentarai.

„Tie siūlymai tikrai yra ne kaip mano kandidato, o kaip iniciatyvinės grupės narių“, – sakė A.Veryga ir tikino, kad projektas buvo inicijuotas dar prieš apsisprendžiant eiti į rinkimus.

Ministras: „Vien draudimais nesumažinsime vartojimo“

Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela kritiškai įvertino šiuo metu pateiktus alkoholio prieinamumo ribojimo pasiūlymus ir netiki, kad per artimiausius dvejus metus galėtų būti pasiekti tokie apribojimai. Tačiau neatmeta galimybės, kad po kelerių metų Lietuva galėtų bandyti eiti link to.

Pasiteiravus, ar reikia drausti iki 20 metų parduoti alkoholį, ministras sakė susilaikantis nuo išankstinių vertinimų. Jam didesnį nerimą kelia tai, kad alkoholio lengvai įsigyja ir nepilnamečiai.

„Pirmiausia, reikėtų užtikrinti esamų teisės aktų laikymąsi, o tada, aišku, diskutuoti dėl griežtinimo“, – sakė J.Požela.

Ministras viliasi, kad Seimas dar gerai dėl šių pataisų padiskutuos. Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai ir mokslininkai taip pat rengia savo pasiūlymus.

„Alkoholis Lietuvoje yra didžiulė problema, tačiau reikia suprasti, kad dažnai tai yra pasekmė, o priežastys yra kitos. Turėtume suvienyti pastangas skirtingų institucijų, o ne kalbėti, kad vien draudimais sumažinsime alkoholio vartojimą. Turi būti užimtumo atskiros programos, reintegracija ir pastangos, kurios padėtų žmonėms išlipti iš alkoholio liūno, tai yra gydymo programos“, – kalbėjo ministras.

Kai per savo vestuves negali pakelti šampano

Visuomenės iniciatyvą palaikantis liberalas Eugenijus Gentvilas teigė, kad reikia dar diskutuoti ir keisti kai kurias radikalias įstatymo nuostatas.

„Ne viskas man tinka, bet daugelis siūlomų dalykų yra priimtina. Alkoholis – tai brudas, nuo kurio turime pamažu vaduotis. Ribojimai turi būti su saiku, bet jie turi būti. Galvokime apie jaunąją kartą, ar jie bus prasigėrę bepročiai, ar normalūs Lietuvos žmonės“, – kalbėjo E.Gentvilas.

Politikas nesutiko su siūlymu, kad alkoholio galėtų nusipirkti ne jaunesni nei 20 metų žmonės. Pateikė pavyzdį, kad jaunimas nuo 18 metų gali švęsti vestuves, bet šampano taurės pakelti nebegalėtų.

Nesutiko, kad alkoholis būtų pardavinėjamas tik specialiose parduotuvėse, nes taip esą būtų sudrumsčiamas verslas, ypač mažesniuose miestuose ir miesteliuose. Pasak jo, net erdvės ten nebūtų perkelti alkoholio parduotuvę nuo mokyklos ar darželio. Verslininkai turės trauktis, nes atskirų parduotuvių tikrai nekurs.

Į „prisiekusius gėrikus“ nesitaiko

Pardavimą specialiose parduotuvėse konservatorius Rimantas Jonas Dagys vadina viena efektyviausių ribojimo formų. Kai ne 100 proc. uždraudžiama, o apribojama pasiekiamumą.

„Žmonės nepuola tuomet kiekvieną minutę pirkti alkoholio. Kai žmonės abejoja, pirkti ar nepirkti, gerti ar negerti – jie tada paprastai apsisprendžia to nedaryti. Vargu ar tai sustabdys prisiekusius gėrikus, tačiau turime žiūrėti į ateitį ir kovoti už tuos, kurie yra svyruojantys“, – kalbėjo politikas.

R.J.Dagys pritarė ir visiškam reklamos apribojimui. Esą reklamos parduotuvėse ir internete yra pakankamai. „Reklama yra propaganda“, – teigė jis.

Politikas mano, kad iki 20 metų žmonės „gali pakentėti“ be alkoholio. „Jei porą metų žmonės apsivedę bus blaivūs – tai nieko blogo neatsitiks“, – sakė politikas.

R.J.Dagys pripažino, kad pats alkoholio pirmą kartą paragavo mokyklos paskutinėse klasėse. Jis tikino, kad sovietmečiu gyventojai būdavo labiau pažeisti alkoholio.

„Bet mes dabar turime kalbėti ne apie paragavimą, o apie gėrimą. Šiuo atveju turime riboti patį procesą, o smalsumas dažnai žmones pažeidžia ir visko nesuganysi. Bet reikia taip daryti, kad prieinamumas būtų kuo mažesnis“, – kalbėjo jis.

Lietuva – trečioje vietoje pasaulyje

Vilniaus Respublikinės universitetinės ligoninės Toksikologijos centro vadovas Robertas Badaras:

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, alkoholio vartojimą gali lemti trys faktoriai – pasiūlos mažinimas, reklamos ribojimas ir mokesčių didinimas.

Aišku, gana revoliucingai atrodo 20 metų amžius, bet, mano nuomone, yra priemonių, kurios tikrai galėtų būti įgyvendintos – kaip laiko ribojimas, specialios parduotuvės. Geriau dabar nei niekada.

Lietuvoje yra daugiau nei 19 tūkst. taškų, kur galima legaliai nusipirkti alkoholio, o Norvegijoje tik apie 400. Tai netolygūs skaičiai ir juos reikėtų keisti.

Ligonių, kurie serga kepenų ciroze, Lietuvoje amžius jaunėja. Tos būklės nepasieksi greitai – čia yra įdirbis, ilgalaikis didelių kiekių vartojimas. Anksčiau labai retai pasitaikydavo, kad pacientai būdavo jaunesni nei 30 metų, o dabar yra daugybė 25 metų ir jaunesnių.

Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė ataskaitą apie alkoholio vartojimą ir sveikatą pasaulyje 2014 metais. Lietuva yra trečioji šalis pasaulyje, kurios gyventojas vidutiniškai išgeria 15,4 litro grynojo alkoholio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.