Mirusiųjų ramybę Marijampolės kapuose drumsčia gyvųjų kivirčai

„Tegul išsikasa ir laidojasi kitoje vietoje“, – rėžė marijampolietė, savo giminaičių kapavietėje aptikusi palaidotą svetimą žmogų. Šio velionio artimieji tvirtina, kad viskas teisėta.

Marijampolietė R.Laimutienė buvo priblokšta, kai jos giminių kape buvo palaidotas svetimas žmogus.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Marijampolietė R.Laimutienė buvo priblokšta, kai jos giminių kape buvo palaidotas svetimas žmogus.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė („Lietuvos rytas“)

Jun 1, 2016, 11:15 AM, atnaujinta May 23, 2017, 10:57 AM

Marijampolėje gyvenanti Roma Laimutienė įsitikinusi, kad jos dėdės ir senelių kapas buvo išniekintas, kai užsienyje gyvenanti pusseserė Vilija leido jame palaidoti jokiais giminystės ryšiais nesusijusį Albiną Kartavičių.

R.Laimutienė kreipėsi į policiją ir prokuratūrą, tačiau ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas. Pareigūnai įžvelgė giminių konfliktą, o ne nusikaltimą.

Palaidojo svetimą žmogų

Teisybės paieškas R.Laimutienė pradėjo ir tęsia po praėjusiais metais senosiose Marijampolės kapinėse patirto šoko.

„Buvau užsakiusi mišias už prieš dvejus metus mirusį savo sūnų ir visą giminę.

Po to atėjome į kapines, ir čia netekau žado.

Ant dėdės ir senelių kapo stovėjo nebe paminklas, kurį močiutė savo sūnui pastatė prieš pusšimtį metų, o medinis kryžius su svetima pavarde. Buvo matyti, kad palaidota neseniai.

Mes to žmogaus nepažįstame, todėl iš karto nuėjau į policiją. Pareigūnai viską nufotografavo.

Nuėjau į savivaldybę, nes norėjau išsiaiškinti, kokiu pagrindu buvo duotas leidimas laidoti mano giminių kape. Man buvo atsakyta, kad tuo rūpinosi mano pusseserė Vilija.

Ji negalėjo turėti jokių įgaliojimų, nes aš, mano sesuo ir brolis bei kiti giminės nedavėme tokio sutikimo“, – piktinosi R.Laimutienė.

Paminklas atsidūrė kape

Moteris neslėpė, jog su Vilija beveik nebendrauja ne tik dėl to, kad ji jau keliolika metų gyvena užsienyje ir gimtinėje apsilanko tik retsykiais.

R.Laimutienė bandė aiškintis su pussesere, kodėl ji taip pasielgė – leido palaidoti svetimą žmogų, tačiau giminaitė nesileido į ilgas kalbas, tik paklausė: „Ar tau kapuose mažai vietos?“

R.Laimutienė „Lietuvos rytui“ tvirtino, kad dėdės ir senelių kapą retkarčiais tvarkydavo ji, nes šalia palaidoti jos pačios tėvai, kai kada – į kapines užsukdavę kiti giminaičiai.

Įskaudinta R.Laimutienė, aiškindamasi, kur dingo paminklas ir metalinė tvorelė, buvo dar labiau priblokšta: „Kartavičiai paaiškino, kad mūsų paminklą ir tvorelę suvertė į kapo duobę ir užkasė.“

Marijampolietė neigė, jog šia kapaviete iki incidento rūpinosi toli nuo Lietuvos gyvenančios Vilijos paprašyti Kartavičiai – nė vieno iš jų prie kapo esą nesusitiko.

R.Laimutienė aiškino patyrusi didelę moralinę ir materialinę žalą, tačiau nereikalauja jokių pinigų: „Noriu, kad iš mūsų šeimos kapo A.Kartavičius būtų perlaidotas į kitą vietą.“

Marijampolietė teigė neįsivaizduojanti, kaip bus galima toje pačioje kapavietėje laidoti kitus jos giminaičius.

Našlė nesijaučia kalta

„Mes su Vilija buvome bendradarbės, esame artimos draugės. Prieš kurį laiką ji man pasakė, jog turi daug prižiūrimų kapų ir jau nebepajėgia jų tvarkyti, nes gyvena ne Lietuvoje. Aš tą kapavietę, kurioje buvo palaidotas mano vyras, tvarkau seniai.

Pastačiau paminklą savo vyrui ir tam žmogui, kuris buvo palaidotas anksčiau, užrašiau jo pavardę.

Vilija sutiko, kad atnaujinčiau kapavietę. Ją anksčiau tvarkė Vilija, o vėliau jos dukra. R.Laimutienė prie kapavietės net rankos nepridėjo, nežinau, ko ji nori.

Gal ji mano, kad Vilija kapavietę mums pardavė? Tikrai nieko panašaus – gali mus nors ir melo detektoriumi patikrinti.

Senąjį paminklą, kad jis nesimėtytų, gabalais suleidome į kapą.

Prokurorė Vilijai sakė, kad nėra jokio nusikaltimo.

R.Laimutienės iki šio konflikto nepažinojau. Aš nesijaučiu kalta“, – savo versiją išdėstė našlė Dana Kartavičienė.

Valdininkai neįžvelgė jokių nusižengimų

Lilija Vaičiulienė, Marijampolės savivaldybės Aplinkos valdymo skyriaus vyriausioji specialistė:

„Dėl A.Kartavičiaus palaidojimo senosiose kapinėse viskas buvo padaryta teisėtai.

Mes vadovaujamės įstatymais ir kapinių tvarkymo taisyklėmis. Dėl palaidojimo besikreipiantys žmonės pateikia mirties liudijimą.

Jei nori laidoti ne naujoje kapavietėje, pateikia ir raštišką suinteresuotų asmenų sutikimą. Jei jis yra, svetimą žmogų galima laidoti toje pačioje kapavietėje.

Dokumentuose duomenys apie už šios kapavietės priežiūrą atsakingą asmenį nuo 1961 metų nėra išlikę. Faktiškai ją prižiūrėjo R.Laimutienės pusseserė Vilija. Tai jį darė per kitą asmenį – Daną Kartavičienę.

Jei miršta už kapavietę atsakingas asmuo, giminaičiai turi susitarti, kas bus atsakingas, ir raštu apie tai pranešti kapų prižiūrėtojui. Jei žmonės kapinėse rinktųsi naują vietą, būtų mažiau problemų.

Ikiteisminis tyrimas buvo nutrauktas, nes pareigūnai neįžvelgė nusikalstamos veikos, todėl iškasti A.Kartavičiaus palaikus nėra jokio pagrindo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.