NATO trenksmai vertė ukmergiškius iš lovų

Naktį pokšintys šūviai, į dangų skriejančios signalinės raketos, šarvuočiai sodybose – tokį košmarą teko patirti kelių Ukmergės rajono kaimų gyventojams, kurių daržuose be jokio įspėjimo kariai prisėjo šovinių tūtų ir signalinių raketų.

Į pratybas Lietuvoje išsirengę kariškiai nesivargina apie jas įspėti vietovių, kuriose jos vyks, gyventojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Į pratybas Lietuvoje išsirengę kariškiai nesivargina apie jas įspėti vietovių, kuriose jos vyks, gyventojų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vienas Savidonių kaimo gyventojas po NATO karių pratybų pririnko beveik kibirą signalinių raketų tūtų ir parašiutų, prie kurių buvo pritvirtintos raketos.<br>A.Dumalako nuotr.
Vienas Savidonių kaimo gyventojas po NATO karių pratybų pririnko beveik kibirą signalinių raketų tūtų ir parašiutų, prie kurių buvo pritvirtintos raketos.<br>A.Dumalako nuotr.
Laukuose aplink žmonių sodybas buvo galima saujomis rinkti iššautus šovinius.
Laukuose aplink žmonių sodybas buvo galima saujomis rinkti iššautus šovinius.
Daugiau nuotraukų (3)

Arūnas Dumalakas („Lietuvos rytas“)

Jun 2, 2016, 6:58 AM, atnaujinta May 23, 2017, 8:35 AM

Pratybas rengiantys kariškiai jaučiasi visagaliais šeimininkais. Jiems ne tik galima kiaurą naktį triukšmauti šalia sodybų, bet ir net nepasiklausus įvažiuoti į jas sunkiąja karine technika.

Ukmergės rajono Smilgių, Savidonių ir kitų aplinkinių kaimų gyventojai per neseniai vykusias Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotojo pėstininkų bataliono, Vokietijos ir Liuksemburgo žvalgybos padalinių pratybas pasijuto visiški beteisiai.

Šalin pavarė angliškai

Naktį, apie 3 val., kaimo gyventojus iš lovų išvertė sprogimai ir šūviai.

Dangų nušvietė gausybė signalinių raketų, kurios dar nesudegusios krito į žmonių kiemus, iš automatų į javus pleškino nežinia iš kur atsiradę kareiviai.

Viena Savidonių kaimo ūkininkė po bemiegės nakties anksti rytą išėjo į kiemą pasidairyti, ar po tokių pratybų bestovi ūkiniai pastatai, ir nustėro ties savo pomidorų šiltnamiu išvydusi šarvuotį su Vokietijos vėliava, o šalia jo – karį.

Moteris mėgino lietuviškai klausti, ką kariškis veikia jos žemėje, tačiau šis, užuot bandęs draugiškai pabendrauti ar ką nors paaiškinti, moterį tik piktai anglų kalba pavarė šalin: „Go, go!“

„Aš tikrai išsigandau ir kartu pasijutau šiukšlė.

Suvažiavo NATO pajėgos ir šeimininkauja mano kieme, – baisėjosi moteris. – Toks įspūdis, kad vokiečių kariai prisigėrė alaus ir nutarė pasilinksminti gąsdindami vargšus kaimiečius. Niekas iš vietinių žmonių apie jokias pratybas net nebuvo įspėtas.“

Kaimų gyventojai labiausiai baiminosi, kad signalinės raketos nesupleškintų namų, pasėlių – juk jos degdamos leidosi ant stogų, į laukus. Laimė, kad neseniai buvo paliję.

Kitą dieną ūkininkės vyras vien tik aplink savo sodybą pririnko beveik kibirą įvairių signalinių raketų ir porą saujų automato tūtų.

Taip pat iš pievų parsinešė ir kelis nedidelius parašiutus, prie kurių pririštos į žemę leidosi signalinės raketos.

Tokio pat „gėrio“ savo kieme aptiko ir kitas kilometras nuo ūkininkų esančios sodybos šeimininkas.

Raketos nekėlė grėsmės?

Krašto apsaugos ministerija (KAM) nurodė, kad dauguma pratybų veiksmų vyko privačioje valdoje, priklausančioje klubui „Miško broliai“. Šis klubas yra buvusios sovietinės karinės bazės Kopūstėlių kaime šeimininkas.

Iš viso pratybose dalyvavo apie 80 karių, 10 ratinių karinės technikos vienetų.

Anot KAM atstovės Aušros Vaitkevičiūtės, apie planuojamas pratybas buvo informuota Ukmergės rajono savivaldybė, ugniagesiai gelbėtojai, policijos pareigūnai, miškų urėdija.

Bet tik ne kaimų gyventojai, kurių kiemuose NATO pajėgos demonstravo savo raumenis.

A.Vaitkevičiūtė patvirtino, kad buvo naudojamos imitacinės ir garsinės priemonės, bet tikino, jog karių pratybos vyko vadovaujantis šaudymų organizavimo ir saugos taisyklėmis ir paisant aplinkos apsaugos reikalavimų.

Tačiau ji neatsakė į klausimą, ar į už gero kilometro nuo Kopūstėlių bazės esančias sodybas besileidžiančios liepsnojančios signalinės raketos nekėlė grėsmės.

Užsukti nepasivargino

A.Vaitkevičiūtė apgailestavo tik dėl to, kad po pratybų liko nesurinktų tūtų ar panaudotų imitacinių priemonių.

Kitas KAM atstovas, apžiūrėjęs „Lietuvos ryto“ atsiųstas nuotraukas, kuriose užfiksuotas puskibiris tūtų, prasitarė, kad paprastai per pratybas tiek signalinių raketų neiššaunama. Kodėl šįkart tiek daug jų kilo į dangų – nežinia.

KAM atstovai patarė surinktas tūtas ar panaudotas imitacines priemones atiduoti artimiausiame kariniame dalinyje.

„Jeigu dvejojate, ar saugu liesti į sprogmenis panašias priemones, visuomet reikia vietovę izoliuoti ir kviesti išminavimo tarnybas bendruoju pagalbos numeriu 112“, – mokė jie.

KAM atstovų nuomone, informacijos apie pratybas gyventojams užteko. Tačiau šie tvirtino, kad maždaug savaitę prieš pratybas po apylinkes važinėjo tik antenomis apsikarstęs mikroautobusas „Volkswagen“ vokiškais numeriais, kuriame sėdintys žmonės fiksavo kiekvieną, net menkiausią kaimo kelią.

„Ar jiems buvo sunku užsukti į sodybas ir pranešti apie būsimas pratybas?“ – stebėjosi gyventojai.

Kariams nerūpi žmogaus teisės

Klubo „Miško broliai“ vadas Regimantas Žukauskas pasakojo, kad vienas pratybas rengusių kariškių gyręsis, esą jiems nereikia rūpintis jokiais leidimais. Užtenka nunešti raštą savivaldybei.

Vietovę tokioms pratyboms kariškiai taip pat pasirenka savarankiškai, pasižiūrėję palydovų nuotraukas.

Šįkart jiems patiko Ukmergės rajono reljefas, jie atkreipė dėmesį ir į tai, kad Antrojo pasaulinio karo metais čia buvo fronto linija.

Anot R.Žukausko, kaimų gyventojai tegu džiaugiasi, kad pratybos vyko ne savaitgalį, o darbo dienomis.

Kad naktį kariškiai triukšmavo, jam taip pat nė motais – juk aplink karinę bazę ne tiek jau ir daug sodybų.

Ar tokios karinės pratybos pažeidžia žmogaus teises?

Žmogaus teisių stebėjimo instituto specialistai nesiryžo to komentuoti. Tai esą viešosios tvarkos užtikrinimo ar sveikatos priežiūros įstaigų reikalas.

Kariškiams patiko Ukmergės rajonas

* Karinės pratybos Ukmergės rajone pastaruoju metu rengiamos dažnai, bet KAM neatsakė į klausimą, kodėl pasirenkama būtent ši vietovė.

* Balandį čia vyko lauko taktikos pratybos „Tvirtas skydas 2016“, kuriose dalyvavo apie 800 karių iš Krašto apsaugos savanorių pajėgų (KASP) štabo, KASP Dainavos apygardos 1-osios, KASP Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinių ir Lietuvoje dislokuoto JAV 3-iosios divizijos 2-ojo kavalerijos pulko rotacinio kontingento.

* Per pratybas kariai naudojo ratines ir vikšrines karines transporto priemones, kovinius ginklus, imitacinius šaudmenis ir sprogmenis, dūmines uždangas.

* Ukmergės rajone balandžio pabaigoje buvo surengtos ir karių orientavimosi vietovėje pratybos.

* Per pratybas kariai pėsčiomis judėjo taip pat ne tik dieną, bet ir naktį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.