Išduota konservatorių nutarė jiems mesti pirštinę

Kaune tris kartus į Seimą išrinkta vyriausia parlamentarė Vida Marija Čigriejienė apsisprendė palikti konservatorius – trenkė partijos durimis.

Seimo narę V.M.Čigriejienę įskaudino tai, kad konservatoriai ją patraukė į politikos užribį net nepakalbėję.
Seimo narę V.M.Čigriejienę įskaudino tai, kad konservatoriai ją patraukė į politikos užribį net nepakalbėję.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jun 3, 2016, 9:32 AM, atnaujinta May 23, 2017, 5:04 AM

Spalį vyksiančių Seimo rinkimų išvakarėse 80-metį minėsianti V.M.Čigriejienė nusprendė be kovos nesitraukti iš politikos – kaip ir buvo prognozuojama, ji žada mesti pirštinę konservatorių naujokui 38 metų Tadui Langaičiui.

Pernai rudenį Panemunės-Šančių skyriaus konservatoriai nutarė, kad būtent T.Langaitis būsimuose rinkimuose turėtų pakeisti V.M.Čig- riejienę. Buvusią medikę toks bendražygių manevras įskaudino.

Profesorė vakar „Lietuvos rytui“ pripažino, kad greičiausiai būtų paklususi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų sprendimui nedalyvauti rinkimuose: „Jei būtų pasirinktas kitas kandidatas, o su manimi būtų žmoniškai kalbėję ir elgęsi, mano sprendimas gal būtų buvęs kitoks. Bet dabar bus, kaip bus.“

Dabartine situacija partijoje nusivylusi V.M.Čigriejienė dar neapsisprendė, ar paliks ir partijos frakciją Seime.

Užgavo ir kolegės žodžiai

„Pūlinys kada nors sprogsta. Taip atsitiko ir mano atveju.

Tikiuosi, kad padariau protingą ir gerą sprendimą“, – garsiai pranešusi apie ilgai brandintą sprendimą vakar lengviau atsiduso V.M.Čigriejienė.

Buvusi tremtinė išplatino pranešimą, kuriame išsakė nemažai priekaištų buvusiems bendražygiams. V.M.Čigriejienė apgailestavo, kad partija pastaruoju metu vis dažniau renkasi kitokias vertybes: „Šioje partijoje įsigalėjo „vadizmas“: kiekvienas žingsnis turi būti derinamas su viršesniu už tave ir kiekvienas poelgis vertinamas pagal dogmines taisykles.

Pagarba žmogui, jo nuomonei čia tarsi pranyksta, pakantumo su žiburiu neaptiksite. O man nepriimtinas toks antidemokratiškas partijos veiklos principas.“

V.M.Čigriejienę ypač įskaudino partijos etikos sargų pagrūmojimai dėl Seimo salėje giedoto valstybės himno, kai kiti konservatoriai tuo metu nutarė palikti salę. Dėl to ją kritikavusią Rasą Juknevičienę buvusi konservatorė pavadino amžinai aktyvia partine kritike, kuriai nesvetimas komjaunuoliškas užsidegimas.

Buvusią konservatorę užrūstino ir kiti kolegės žodžiai. Už biudžetą balsavusią V.M.Čigriejienę socialiniuose tinkluose R.Juknevičienė pavadino „žaliuoju žmogeliuku“.

Abejojo rinkimų skaidrumu

Vis dėlto vakar konservatorių rinkimų štabo vadovas Dainius Kreivys pareiškė, kad tikrosios V.M.Čigriejienės pasitraukimo iš partijos priežastys yra visai kitos. Tai – noras bet kokiomis priemonėmis kandidatuoti į Seimą.

„Praėjusių metų rugsėjį vykusiuose demokratiškuose visuotiniuose Panemunės apygardos kandidato rinkimuose ji užėmė antrąją vietą, nes prarado eilinių skyriaus narių pasitikėjimą. Dauguma skyriaus narių po debatų ir slapto balsavimo kandidatu išrinko T.Langaitį. Kviečiu Seimo narę garbingai ir oriai priimti žmonių valią ir neskleisti insinuacijų“, – buvusią bendražygę paragino D.Kreivys.

Bet V.M.Čigriejienė abejoja, ar vykę rinkimai buvo demokratiški: „Negaliu to įrodyti, bet skyriaus žmonės balsuoti buvo specialiai vežami. Nežinau, kaip tai dera su baltomis pirštinėmis.“

Į Seimą – kaip į biržą

Savo pareiškime V.M.Čigriejienė taip pat kritikavo kitiems per galvas esą lipantį partijos jaunimą: „Žaviuosi mūsų Lietuvos jaunuomene, jų idealizmu, kurie konkrečiais darbais, o ne šūkiais kuria Lietuvos ateitį. Daug metų dėstydama Lietuvos sveikatos mokslų universitete pažinau daug puikaus, darbštaus jaunimo, be galo didžiuojuosi jais ir seku jų laimėjimus profesinėje veikloje.

O kokiais Lietuvai atliktais darbais gali didžiuotis partijos vadinama „atsinaujinimo ar atsijauninimo“ komanda, kuri savo pažadus Lietuvai stiprinti ekonomiką supranta tik kaip ėjimą per galvas dėl posto, dėl patekimo į Seimą, nesuvokiant, kad Seimo darbas yra įstatymų leidyba, o ne darbo birža?“

V.M.Čigriejienei nuostabą kelia tai, kad jauni žmonės, niekada realiai nebuvę politikoje, lengvai švaistosi pažadais, lyg nesuprasdami, jog juos teks įgyvendinti: „Ir kartu su savimi į Seimą veda „savų“ būrį, kurių kompetencija, o kartais ir padorumu tenka suabejoti.“

Ilgai rinkosi partiją

V.M.Čigriejienė, nors ir tiesiai neįvardydama T.Langaičio, priminė, kad dar prieš metus šis veikėjas blaškėsi nežinodamas, kurią partiją pasirinkti.

Iš tiesų socialiniuose tinkluose skelbdamas žinią, kad eina į politiką, judėjimo „Baltosios pirštinės“ iniciatorius tada pareiškė, kad dar nėra apsisprendęs, kurią iš trijų partijų ketina rinktis.

Būsimai T.Langaičio varžovei rinkimuose pro akis neprasprūdo ir dar ankstesnis jo tėvo, buvusio ištikimo konservatorių rėmėjo Zenono Langaičio viešas prisipažinimas, kad nei jis, nei jo šeima niekada nebalsuos už konservatorius, kurie esą yra išdavikai.

„Tai – nesąmonė“, – taip į V.M.Čig- riejienės pareiškimą vakar sureagavo T.Langaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.