Sutarė dėl 100 eurų kompensacijų nepatekusiems į darželius

Vilniaus valdančioji koalicija

Siūlymas galėtų būti įgyvendintas nuo kitų metų sausio ir kompensacijomis galėtų pasinaudoti samdantys aukles<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Siūlymas galėtų būti įgyvendintas nuo kitų metų sausio ir kompensacijomis galėtų pasinaudoti samdantys aukles<br>D.Umbraso asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2016, 7:10 PM, atnaujinta May 23, 2017, 2:49 AM

„Sprendimas preliminarus, bet yra principinis sutarimas, kad šioje situacijoje padėtume tėvams, negavusiems vietų į savivaldybės darželius, ir kad tai viena ar kita forma turėtų būti šimto eurų krepšelio plėtra, yra sutarta“, – BNS sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pasak jo, siūlymas galėtų būti įgyvendintas nuo kitų metų sausio ir kompensacijomis galėtų pasinaudoti samdantys aukles ar „kai kuriais atvejais netgi vaiko ugdymui namuose, bet su tam tikromis sąlygomis“.

Mero teigimu, daliai pasirinkusių kompensacijas, vaiko ugdymas kainuotų panašiai, kaip ir savivaldybės darželyje. Dėl konkretaus mechanizmo bus sprendžiama artimiausiu metu rengiant projektą tarybai.

„Šiandien yra ir dienos centrų, taip pat yra ir auklių, kurioms, kaip žinia, mokestį iki vieno euro sumažinome – kalba būtų apie plėtrą į būtent šitą sferą. Vėlgi, iškeliame tam tikrus kriterijus, kad tai būtų vistiek kažkokie ugdymo elementai, net jei kalbama ir apie neformalų ugdymą. Skaičiuojamos lėšos. Mūsų vertinimu, tai galėtų būti 5-10 tūkst. vaikų, kuriems tai būtų aktualu (...), tai atitinkamai gali būti tarp 5-10 milijonų eurų, priklausomai nuo modelio“, – sakė R.Šimašius.

Tokį siūlymą dar vasarį pateikė Vilniaus socialdemokratai, tačiau tuomet jam taryba minimalia persvara nepritarė, taip pat ir dalies valdančiųjų balsais.

„Siūlymas buvo ne tik socialdemokratų, liberalai lygiai taip pat svarstė tuos dalykus. Apskritai, į ką ir socialdemokratai atkreipė dėmesį siūlydami, kad mūsų išankstinis sutarimas buvo prieš metus patvirtinus 100 eurų principą ir kad mes po metų įvertinsime, kaip viskas veikia ir tada spręsime dėl tolimesnės raidos. Yra bendras sutarimas, kad šitas principas veikia, ir tikrai yra papildomai pora tūkstančių vietų sukurta vien dėl to darželiuose“, – teigė meras.

Vienas iš siūlymo iniciatorių, valdančiųjų socialdemokratų vicemeras Gintautas Paluckas sakė, kad situacija pasikeitė paskelbus į darželius rugsėjį nepateksiančių vaikų sąrašą, kai paaiškėjo, kad eilė netrumpėja.

„Nepaisant to, kad buvo ir valdiškų darželių pristatyta, ir privatūs šiek tiek prasiplėtė, iš esmės klausimas neišspręstas. Antras dalykas – visada kabėjo tas teisingumo klausimas: tie, kas ir taip pinigų turėjo, darželius gaudavo, o kas visiškai negavo darželio, tai ir negavo nieko. Eilė į darželius nesutrumpėjo tiek, kiek įsivaizdavo visa koalicija, todėl reikia imtis tų priemonių, kurios bent kažkiek palengvintų tėvams naštą auginti vaikus“, – BNS teigė vicemeras.

Gegužės pradžioje pasibaigus registracijai paaiškėjo, kad į Vilniaus darželius nuo rugsėjo pretenduoja patekti daugiau nei 12 tūkst. darželinukų, tuo metu priimti galės būti apie 7,2 tūkst. vaikų. Dalis laukiančiųjų eilėje – 1,9 tūkst. vaikų – šiuo metu lanko privačius darželius. Galutiniai nepatekusiųjų skaičiai paaiškės rugsėjį.

Šiuo metu Vilniuje 100 eurų mėnesinio mokesčio kompensacijos mokamos visiems privačius darželius lankantiems vaikams. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyba šią tvarką yra pripažinusi diskriminacine.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.