Geografijos egzaminas: netikėtos užduotys ir bandymas sukčiauti

Šeštadienį Lietuvos abiturientais rinkosi į dar vieną egzaminą.

D.Umbraso nuotr.
D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė

Jun 4, 2016, 10:01 AM, atnaujinta May 23, 2017, 1:57 AM

Šį kartą dvyliktokai laikė geografijos valstybinį brandos egzaminą. Visoje Lietuvoje laikyti šį egzaminą pasirinko 4767 mokyklas bebaigiantys mokiniai, iš jų 635 – Vilniuje.

Nacionalinis egzaminų centras (NEC) pranešė, kad prasidėjus egzaminui policija nustatė, kad socialiniame tinkle „Facebook“  pasirodė nufotografuoti keli vykstančio egzamino užduoties fragmentai. Per labai trumpą laiką pažeidėją pareigūnai atskleidė. Jis buvo pašalintas iš egzamino.

Vykstant egzaminų sesijai policija aktyviai stebi elektroninę erdvę, bendradarbiauja ir keičiasi informacija su NEC.

Egzaminų centras praneša, kad, susisiekus su visomis geografijos valstybinį brandos egzaminą vykdančiomis savivaldybių administracijomis,  atsakingi asmenys patvirtino, kad egzaminas vyko sklandžiai.

Kitų pranešimų apie incidentus negauta.

Geografijos egzamine abiturientams pateikti klausimai apie geografinę informaciją, klausimų iš gamtinių, visuomeninių bei regioninių žinių.

Patys dvyliktokai sako tokio egzamino nesitikėję. Iš karto po jo dvyliktokai vieni kitų klausinėjo: „Kokį cunamio greitį gavot?“, „O kaip atsakėt, kodėl moterys gyvena ilgiau nei vyrai?“, „O ką apie Somalio piratus parašėt?“

„Teko spėlioti, tokio egzamino tikrai nesitikėjau. Buvo klausimų apie piratus, Dubingius, hidroelektrines ir net Didįjį Kanjoną“, – pasakojo vienos Vilniaus gimnazijos abiturientė Ernesta.

„Buvo kažkoks kosmosas, – juokavo dvyliktokas Artiomas. – Klausimai apie piratus turbūt labiausiai išmušė iš vėžių.“

Tiesa, buvo ir tokių, kuriems egzaminas pasirodė lengvas.

„Girdėjau bendraklasius kalbant, kad buvo sunku, kad nesąmonių prirašė. Man tai atrodo, kad nieko tokio sunkaus nebuvo. Jei daugiau domiesi, net nesimokęs gali visai gerai išlaikyti“, – apie egzaminą kalbėjo dvyliktokas Aurimas.

Abiturientai pasakojo geografijos egzaminą pasirinkę laikyti dėl keleto priežasčių. Vieni tikėjosi, kad tai pakels jų konkursinį balą, kiti geografijos egzaminą laikė todėl, kad nereikėtų laikyti istorijos, o treti sako norintys būti geografais.

„Čia toks specifinis egzaminas. Kai kurie laiko, nes nenori laikyti istorijos. Mano, kad kažkodėl istorija sudėtingesnė, nors  taip nesakyčiau. Aš norėčiau stoti kur nors, kas susiję su geografija, dėl to ir laikiau“, – pasakojo Aurimas.

Kitas brandos egzaminas, kurį turės laikyti abiturientai, – lietuvių kalbos. Jis vyks pirmadienį.   

2016 metais prašymus laikyti brandos egzaminus iš viso pateikė 33 tūkst. 710 kandidatų, 2015 metais – 37 tūkst. 279 kandidatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.