Policija jau beveik žino nepilnametės dingimo įvykių seką

Varėnoje praėjusią savaitę aptiktas ilgai ieškotos, mįslingomis aplinkybėmis dingusios nepilnametės kūnas. Tragiškoje merginos dingimo istorijoje daugiau klausimų nei atsakymų, tačiau policija tikina jau daugmaž išsiaiškinusi visas įvykio aplinkybes.

Šioje vietoje Varėnos miške rastas nepilnametės kūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Šioje vietoje Varėnos miške rastas nepilnametės kūnas.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Jun 6, 2016, 8:10 PM, atnaujinta May 22, 2017, 7:42 PM

Apie tai „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ su žurnaliste Daiva Žeimyte kalbėjosi policijos generalinio komisaro pavaduotojas Edvardas Šileris.

– Komisare, ar jau aiškėja daugiau detalių apie dingusios vilnietės mirtį?

– Be abejo. Kadangi policija atlieka tyrimą, kiekvieną minutę, valandą pasipildo naujomis aplinkybėmis. Šiuo metu mes beveik žinome, kaip iš tiesų buvo, kokia buvo įvykių seka.

– Ar tiriama nusikaltimo versija?

– Iki tol, kol nepriimtas procesinis sprendimas, ar nutraukti ikiteisminį tyrimą, ar perduoti į teismą, tiriamos visos versijos. Dabar pagrindinė versija išlieka ta pati – pasitraukimas iš gyvenimo savo noru.

– Pareigūnai turėjo liudininkę – moterį, kuri skambino ir pranešė, kad mergina važiavo autobusu. Ar su ta liudininke susisiekėte, ją apklausėte?

– Šiuo metu atliekami du ikiteisminiai tyrimai. Vienas dėl mirties priežasties nustatymo, jis atliekamas Alytaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate, o kitas – dėl dingimo aplinkybių Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate. Kiek žinau, Vilniaus apskrities vyriausiajam policijos komisariatui duota užduotis ir ten apklausinėjama daug žmonių.

– Aiškinamasi, kas galėjo merginą privesti prie tokio sprendimo?

– Vertinama visuma, kodėl jaunas žmogus vieną dieną sugalvojo visiškai nutraukti ryšius, išeiti iš namų, o rezultatą matome. Belieka pasakyti užuojautą, labai gaila, kad taip atsitiko. Tai yra tragedija.

– Apklausti ir tėvai?

– Be abejo. Atliekama daug procesinių veiksmų. Tik pabaigus ikiteisminį tyrimą ir prokurorui priėmus vieną ar kitą sprendimą bus atsakyti visi klausimai. Dabar daugiau mažiau žinome ir suprantame chronologiją, kaip kas vyko, kai kuriais atvejais žinome paminučiui.

Dėl plačiai nuskambėjusios istorijos, kad 15 d. važiavo su autobusu ir neva matė raudoną automobilį, tai dabar mūsų turimi duomenys aiškiai leidžia teigti, kad viskas, kas įvyko, baigėsi 14 d., o 15 d. galbūt buvo panaši mergina, tai patvirtina daug dalykų, taip pat ir techniniai – tas pats telefonas, kuris nerastas, jis niekuomet nebuvo įjungtas. Jis buvo nedelsiant išjungtas tą pačią dieną, kai išėjo. Paskutinė įjungimo vieta buvo Vilniaus miestas, prie namų.

– Ar aiškinotės, kas ten per raudonas automobilis, kurį minėjo liudininkė?

– Be abejo. Čia panašiai, kaip su krepšiniu, kai Lietuvoje yra trys milijonai trenerių, tai panašu, kad yra trys milijonai policininkų. Policija atlieka darbą, tyrimai nėra vieši, kadangi tai liečia asmenis, privatų gyvenimą. Suprantu teisę ir norą žinoti ir visuomenei, tačiau tai gana skaudūs dalykai artimiems žmonėms. Mes nenorime viešinti visų detalių, ką ir kaip darėme. Visas versijas tikrinome.

– Tai jis buvo ar ne?

– Su šia mergina, paieška, mirtimi mes to nesiejame. Automobilis galėjo paimti kažkokią merginą, bet mes manome, kad tai ne ši mergina.

– 2013 m. tame pačiame Varėnos rajone tragiškai pasibaigusi istorija – toks pat raudonas automobilis ir taip pat nužudyta mergina, po to rasta Trakų rajone.

– Yra daug raudonų automobilių, daug kas galėjo išvažiuoti. Pats sėdimo į automobilį faktas nieko nesako. Matome, kad nesutampa laikai. Galima liudytoja, pasakojanti apie merginą, įsėdusią į raudoną automobilį, kalba greičiausiai apie tą atvejį, kai ši mergina buvo mirusi. Tai yra tiriamas dalykas, dėl kilusio visuomenės susidomėjimo bus atlikti veiksmai, tačiau duomenų visuma leidžia teigti, kad buvo ne taip.

– Mano žiniomis, jūs peržiūrėjote tik 14 d. vaizdo įrašus.

– Peržiūrėjom ir 14 d., ir 15 d. 14 d. vaizdo įraše matosi mergina, o 15 d. vaizdo įraše tos merginos kaip ir nėra. Dabar norėtume paprašyti atsiliepti žmonių, kurie 14 d. važiavo iš Vilniaus į Varėną 14.40 val. Tikrai šiuo autobusu važiavo būtent ši mergina. Taip pat prašytume atsiliepti 15 d. iš Vilniaus į Varėną važiavusių žmonių, kur galima liudytoja pasakoja apie panašią merginą.

Galvočiau, kad kažkuriuo metu atsiras ir ta mergina. Mes labai dėkingi visuomenei, kad skambina, bet reikia pripažinti, kad iš šimtų atvejų būna tik viena teisinga informacija. Tą pačią dieną, 16 d., kuomet skambino minėta liudytoja, paštininkė, kuri aptarnauja tą patį rajoną, kur mergina išėjo iš namų ir negrįžo, irgi pažino, matė ir policija buvo nukreipusi beveik visas pajėgas to rajono detaliai paieškai.

– Komisare, nuo pat pradžių manyta, kad mergina pati pasitraukė iš gyvenimo, rastas atsisveikinimo raštelis, bet ji rasta nuoga. Kyla visokių sąmokslo teorijų – galbūt tai galėjo būti seksualinio pobūdžio nusikaltimas.

– Tyrimas atsakys. Pats pasitraukimo faktas nėra logiškas ir teisingas poelgis. Labai sunku komentuoti. Yra paskirti tyrimai, teismo medikai atsakys, nuo ko mirė, kokiomis aplinkybėmis.

– Kada galima tikėtis galutinio atsakymo šioje istorijoje?

– Neprognozuočiau, bet tai neužtruks labai ilgai.

Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.35 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.