Stovyklą rengusiems pedagogams – kaltinimų kruša

Kasmet vasaros stovyklą „Pažink ir kurk“ vaikams iš socialiai remtinų šeimų rengiantys Eigirdžių (Telšių r.) pedagogai sulaukė Telšių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (TVMVT) kirčio.

Pedagogai gūžčiojo pečiais dėl pažertų kaltinimų – jie jaučiasi kalti tik dėl kabinete išvirtos arbatos.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Pedagogai gūžčiojo pečiais dėl pažertų kaltinimų – jie jaučiasi kalti tik dėl kabinete išvirtos arbatos.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2016, 2:42 PM, atnaujinta May 22, 2017, 8:40 PM

Patikrinimą atlikę specialistai konstatavo, kad vaikai buvo maitinami menkaverčiu maistu ir antisanitarinėmis sąlygomis, šiai veiklai neturėta net leidimo. Per patikrinimą užfiksuota, kad vaikai pietauja technologijų kabinete. Stovyklos dalyviams buvo patiekta karštų sumuštinių su dešra, po du obuolius ir arbatos.

Tikrintojai konstatavo, kad Eigirdžių pagrindinės mokyklos direktorė negalėjo pateikti nei produktų įsigijimo dokumentų, nei pažymėjimo, suteikiančio teisę maitinti vaikus. Be to, ant stalų nebuvo nei indų, nei servetėlių, nesudarytos sąlygos tinkamai nusiplauti rankų.

Telšių VMVT uždraudė Eigirdžių pagrindinėje mokykloje vasaros stovyklos metu maitinti vaikus ir įpareigojo surasti legaliai ir tinkamai veikiančią įmonę, kuri galėtų tiekti patiekalus.

„Džiaugiuosi, kad laiku užkirtome kelią šiai nelegaliai veiklai ir sustabdėme nesąžiningus stovyklos organizatorius. Šis atvejis patvirtina, kad kai kuriems mūsų verslininkams dar labai trūksta sąmoningumo ir elementaraus patriotiškumo, o tuomet nesibodima pelnytis net ir socialiai remtinų vaikų sąskaita. Su tuo negalima taikstytis. Vakarų Europos šalyse, pavyzdžiui Šveicarijoje, verslas savo veiklą grindžia pavyzdine reputacija ir pasitikėjimu, ten panaši situacija būtų nesuvokiama, tikras skandalas. O mes vis dar privalome griežtai kontroliuoti, tikrinti, taikyti sankcijas, net stabdyti veiklą“, – pabrėžė VMVT direktorius Jonas Milius.

Tarnybos vadovas pažymėjo, kad ir šią vasarą vaikų maitinimui stovyklose bus skiriamas ypatingas dėmesys, bus vykdomi neplaniniai patikrinimai.

Maisto patiekalus galima gaminti stovykloje, kuriai yra išduotas leidimas – maisto tvarkymo subjekto patvirtinimo pažymėjimas. Kitoje viešojo maitinimo įstaigoje pagamintas maistas gali būti atvežamas ir išdalinamas stovykloje. Tačiau maitinimo paslaugas teikiančios kavinės ar restorano leidime turi būti nurodyta papildoma veikla – „maisto tiekėjų pagal sutartį veikla“.

Eigirdžių pagrindinės mokyklos direktorė Danutė Juškienė sakė esanti priblokšta: „Nesutinku su kaltinimais dėl nesąžiningumo, nes pedagogai dirba neatlygintinai – visi stengiamės, kad vasarą vaikams nereikėtų šlaistytis pakampiais“.

Pedagogė neslėpė nuostabos ir dėl kaltinimų maitinus vaikus menkaverčiu maistu: „Ar karštas sumuštinis su dešra ir obuoliai yra menkavertis maistas? Kalčiausi esame, kad vaikus maitinanti darbuotoja buvo išėjusi pas medikus, o mes technologijų kabinete išvirėme vaikams arbatos“.

D.Juškienė sakė, kad šiame kabinete yra ir indų, ir kriauklė rankoms nusiplauti. Tačiau tikrintojams nepatiko, kad rankas nusiplovę vaikai jas nusišluostyti galėjo ne vienkartiniais, o medžiaginiais rankšluosčiais.

Stovykla tęsiasi, tik vaikai dabar į ją atsineša savo maisto. Stovyklos neuždarysime, dirbsime pagal vaikų pageidavimus sudarytą planą. Neatsisakysime ir dviejų dienų išvykos į Palangą su nakvyne“, – sakė pedagogė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.