Valstybė nesusigrąžina 1,8 mln. eurų Darbo partijos dotacijų

Partija pervesti pinigų negali

Šiuo metu Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ baudžiamoji byla su šešiais kasaciniais skundais yra Aukščiausiajam Teisme, nagrinėjimas turėtų prasidėti rudenį.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Šiuo metu Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ baudžiamoji byla su šešiais kasaciniais skundais yra Aukščiausiajam Teisme, nagrinėjimas turėtų prasidėti rudenį.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 6, 2016, 10:52 AM, atnaujinta May 22, 2017, 9:26 PM

Šio dotacijos buvo areštuotos vadinamosios juodosios buhalterijos byloje, kurioje Apeliacinio teismo nuosprendis yra įsiteisėjęs prieš keturis mėnesius.

Darbo partija teigia pinigų pervesti negalinti, nes bankas nevykdo pavedimo. Bankas nurodo, kad pavedimo įvykdyti negali, nes sąskaitos tebėra areštuotos.

Partija pervesti pinigų negali

Darbo partijos advokatas Karolis Rugys sako, kad partija nekalta, jog negali įvykdyti šios nuosprendžio dalies.

„Fiziškai tų lėšų Darbo partija pervesti negali. Bankui duotas pavedimas pervesti lėšas, bet bankas neperveda. Jis sako, kad yra areštai uždėti. Bet areštai, apribojimai panaikinti. Darbo partija kreipėsi ir į banką, ir į teismą dėl išaiškinimo, kaip įvykdyti nuosprendį. Hipotekos registrui sprendimai, nuosprendžiai abiejų instancijų yra pateikti. Gal kokia techninė klaida. Pirmą kartą susidūriau, kad bankas kreipėsi dėl laikino nuosavybės apribojimo panaikinimo“, – BNS praėjusią savaitę sakė advokatas K.Rugys.

Bankas prašė teismo panaikinti areštą

DNB bankas, kuriame Darbo partija laiko lėšas, balandį kreipėsi į Vilniaus apygardos teismą prašydamas teismo panaikinti taikomus apribojimus Darbo partijos banko sąskaitose esančioms lėšoms.

Bankas teismui nurodė, jog yra gavęs Darbo partijos prašymą, kuriuo prašoma vykdyti Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Darbo partijai pateiktą vykdomąjį raštą – grąžinti į valstybės biudžetą Vyriausiosios rinkimų komisijos skirtas dotacijas. Bankas pažymėjo, kad vykdyti mokėjimo operacijas gali tik panaikinus sąskaitose esančioms lėšoms taikomus apribojimus.

Išsamiau šios situacijos DNB bankas BNS nekomentavo. Banko Komunikacijos skyriaus vadovas Valdas Lopeta pranešė, kad prašoma informacija apie kliento piniginių lėšų judėjimą yra banko paslaptis.

Hipotekos įstaiga negavo teismo nuosprendžio

2007 ir 2008 metais Vyriausiosios rinkimų komisijos sprendimais partijai buvo skirtos trys dotacijos už daugiau nei 1,8 mln. eurų. Prokuroro nutarimu laikinai apribotos Darbo partijos nuosavybės teisės į šias dotacijas.

Centrinė hipotekos įstaiga teismą buvo informavusi, kad Darbo partijos pinigams taikyti apribojimai iki gegužės 12 dienos dar buvo nepanaikinti, nes Hipotekos tarnyba iki to laiko nebuvo gavusi įsiteisėjusio teismo sprendimo.

DNB bankas taip pat nurodė, kad areštas Darbo partijos lėšoms įregistruotas ir per Piniginių lėšų apribojimo sistemą (PLAIS), todėl panaikintas, t. y. išregistruotas, taip pat turi būti per PLAIS.

Teismas: areštas jau panaikintas

Teismo išaiškinimo dėl nuosprendžio vykdymo prašė ir Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI).

Vilniaus apygardos teismo praėjusią savaitę priimtoje nutartyje rašoma, kad teismas, susipažinęs su nuosprendžio vykdymo eiga nustatė, jog nuosprendis dėl minėtoms lėšoms taikyto laikino nuosavybės teisių apribojimo panaikinimo gegužės 19 dieną buvo įvykdytas.

Iš teisme gauto valstybės įmonės Centrinės hipotekos įstaigos pranešimo matyti, kad turto arešto aktas gegužės 19 dieną išregistruotas su visais jo pakeitimais. Turto areštas panaikintas daugiau nei 1 mln. 840 tūkst. eurų.

„Esant tokioms aplinkybėms, tenkinti pareiškėjo prašymą nėra pagrindo, kadangi, kaip minėta, laikinas nuosavybės teisių apribojimas pareiškėjo prašyme nurodytoms lėšoms 2016 metų gegužės 19 dieną buvo panaikintas“, – rašoma teismo nutartyje.

Šiuo metu Darbo partijos „juodosios buhalterijos“ baudžiamoji byla su šešiais kasaciniais skundais yra Aukščiausiajam Teisme, nagrinėjimas turėtų prasidėti rudenį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.