Parlamentarai linkę uždrausti priekabiavimą dėl lyties

Antradienį Seime iš mirties

Europos Komisija pernai yra pradėjusi prieš Lietuvą pažeidimų procedūrą dėl vilkinimo vykdyti ES direktyvas.<br>D.Umbraso nuotr.
Europos Komisija pernai yra pradėjusi prieš Lietuvą pažeidimų procedūrą dėl vilkinimo vykdyti ES direktyvas.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-06-07 16:12, atnaujinta 2017-05-22 16:49

Vyriausybė nuo praėjusių metų siekia pataisyti Moterų ir vyrų lygių galimybių įstatymą, kad į jį būtų grąžinta iki 2014 metų galiojusi nuostata, draudžianti ne tik seksualinį priekabiavimą, bet ir priekabiavimą dėl asmens lyties darbo vietoje.

Pagal projektą, darbdavys turėtų imtis priemonių, kad darbuotojas nepatirtų priekabiavimo ir seksualinio priekabiavimo.

Taip pat dėl teisinio aiškumo norima nustatyti, kad diskriminacija dėl lyties apimtų ir moterų diskriminaciją dėl nėštumo ir motinystės (gimdymo ir vaiko žindymo).

Po svarstymo už projektą balsavo 46 parlamentarai, nė vienas nebuvo prieš, 32 susilaikė. Kad projektas būtų priimtas, Seimas turės balsuoti dar kartą.

„Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktas įstatymo pakeitimo siūlymas yra ne vien ministerijos siekis stabdyti lyčių nelygybę Lietuvoje, bet ir Lietuvos įsipareigojimas įgyvendinant Europos Sąjungos bendrijos nuostatas kurti lyčių lygybės visuomenę“, – tvirtino socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė.

Anot jos, Lietuvoje iki šiol nesuvoktos dvi įstatymų sąvokos – diskriminavimas dėl lyties ir priekabiavimas dėl lyties.

„Draudimas diskriminuoti asmenį dėl lyties ar priekabiauti dėl lyties, pavyzdžiui, priimant į darbą, mokant nevienodą atlyginimą, teikiant paslaugas, įsigyjant prekes, formuluojant skelbimus, kuriose nurodoma asmens šeimyninė padėtis ar amžius, yra Europos Sąjungos teisių pamatas. Draudimas diskriminuoti yra Europos Sąjungos teisės pamatas“, – pabrėžė socialdemokratė.

Tuo metu projektą kritikavęs „darbietis“ Mečislovas Zasčiurinskas tvirtino, kad įrašius žodį „priekabiavimas“, bet nenurodžius jo apibrėžimo, sąvoka būtų labai išplėsta, neaišku, ką ji reikštų.

„Įstatymą siūloma papildyti žodeliu „priekabiavimas“. Dabar parašyta – imtis priemonių, kad darbuotojas nepatirtų seksualinio priekabiavimo. Gerai, seksualinis priekabiavimas – daugiau mažiau aišku, ką tai reiškia. Bet ne, šito nepakanka. Įrašytas dar žodelis „priekabiavimo ir seksualinio priekabiavimo“. Kas galėtų man paaiškinti, kokiais kriterijais kas nors nustatys, ką reiškia priekabiavimas. Jeigu priekabiavimas yra žvilgsnis, ignoravimas žmogaus ar dar kažkas, tai jau tampa priežastimi pagal šį įstatymą kreiptis į teismą ir toliau vadovautis Baudžiamaisiais ir Civiliniais kodeksais. (...) Įrašius žodį „priekabiavimas“ tai yra plėtimas iki begalybės“, – sakė M.Zasčiurinskas.

Europos Komisija pernai yra pradėjusi prieš Lietuvą pažeidimų procedūrą dėl vilkinimo vykdyti ES direktyvas.

Lietuvos parlamente vis neužtekdavo balsų pataisai priimti. Pastarąjį kartą dėl projekto balsuota gegužės pradžioje, tuomet jis grąžintas tobulinti.

Parlamentarai pataisai priešinasi, nepaisydami, kad draudimas priekabiauti dėl lyties įrašytas į Lygių galimybių įstatymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.