Dėl Vilniaus kovojau ne veltui!

Finansų ministerija kompensuos Vilniaus miesto savivaldybei Vyriausybės sprendimais sostinei padarytą žalą ir skirs 55, 8 mln. eurų.

Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Zuokas

Jun 9, 2016, 1:40 PM, atnaujinta May 22, 2017, 7:59 AM

Tai svarbus precedentas, parodantis, kad ir savivalda turi teises. Būdamas meru visą kadenciją dėl to kovojau ir, nors teismo procesas truko net ketverius metus, Konstituciniame Teisme bylą laimėjome. Vilniaus miestas gaus kompensaciją už tai, kad daugelį metų buvo priverstas būti pernelyg dideliu donoru, nors tiesiog negalėjo sau to leisti.

Bendra suma, kurią pavyko iškovoti teisinėmis priemonėmis įrodžius, jog miestui buvo padaryta finansinė žala skiriant per mažą GPM, o Finansų ministerijos patvirtintos metodikos Vilniaus miestui prieštarauja Konstitucijai, siekia net 107, 2 mln. eurų.

Konstitucinis Teismas dar prieš metus patvirtino, jog Vyriausybė, norėdama subalansuoti nacionalinį biudžetą, finansinę naštą permetė ant vilniečių pečių, miestui skirdama vos 40 proc. GPM. Pripažinus, kad tai – neteisinga ir smarkiai kenkia Vilniaus miestui, Vyriausybė buvo įpareigota padidinti Vilniui skiriamo GPM procentą. Būtent dėl to miesto biudžetas, man jau paliekant mero postą, gavo papildomai 51,4 mln. eurų. Dabar Finansų ministerija įpareigota atlyginti dar ir padarytą žalą – skirti papildomus 55,8 mln. eurų.

Vilniaus miesto savivaldybė turėtų reikalauti atlyginti ir viešojo transporto nuostolius – 73,4 mln. eurų, kurie susidarė dėl be pagrindo savivaldybėms priskirtos funkcijos – kompensavimo už lengvatinį keleivių vežimą.

2012 metais Vilniaus miesto savivaldybės taryba kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą ir parengė kreipimąsi į KT, kurį parėmė Seimo narių grupė.

Konstitucinis Teismas patvirtinoVilniaus miesto savivaldybės abejones, kad Vyriausybės ir Seimo veiksmai neatitinka atsakingo valdymo principų. Dėl šio sprendimo Vilniaus miestas ir pati valstybė patyrė didžiulius nuostolius: vien permokėtų palūkanų skaičius viršija 30 mln. eurų, o kur dar prarastos investicijos, nesukurtos darbo vietos ar dėl stringančių atsiskaitymų už paslaugas privačių įmonių nuostoliai?

Tikiuosi, kad baigėsi laikotarpis, kai savivaldybių biudžetai buvo formuojami politiniais principais. Noriu padėkoti savivaldybės teisininkams, tuometiniams Seimo nariams ir ypač tuometiniam Seimo nariui Vyteniui Andriukaičiui už tai, kad išgirdo Vilniaus miesto savivaldybės argumentus ir mus palaikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.