Prieš festivalį JAV – L. Graužinienės pasiutpolkė Vilniuje

Į lietuvių tautinių šokių festivalį už Atlanto susiruošusi Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė iš pradžių nutarė kaip reikiant pašokdinti parlamento darbuotojus – politikė įsigeidė, kad ją būtinai lydėtų Seime jau nebedirbanti vertėja.

Pasigrožėti tautiniais šokiais į JAV skris ne tik Seimo pirmininkė L.Graužinienė, bet ir kultūros ministras Š.Birutis.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Pasigrožėti tautiniais šokiais į JAV skris ne tik Seimo pirmininkė L.Graužinienė, bet ir kultūros ministras Š.Birutis.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
K.Kačkuvienė (viduryje) dirbo vertėja Seime ir kai pirmininkavo A.Valinskas, ir L.Graužinienės vadovavimo laikais.<br>Seimo kanceliarijos nuotr.
K.Kačkuvienė (viduryje) dirbo vertėja Seime ir kai pirmininkavo A.Valinskas, ir L.Graužinienės vadovavimo laikais.<br>Seimo kanceliarijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jun 9, 2016, 6:14 AM, atnaujinta May 22, 2017, 9:31 AM

Seimo valdyba trečiadienį pritarė, kad L.Graužinienę į Vašingtoną bei Baltimorę lydėtų ne tik Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai, bet ir buvusi Seimo kanceliarijos Vertimų skyriaus vedėja Kristina Kačkuvienė.

Nors itin aukšta kvalifikacija garsėjanti vertėja jau daugiau kaip prieš metus pasitraukė į pensiją, į kelionę už Atlanto susiruošusi „darbietė“ panoro trūks plyš ją susigrąžinti.

„Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, Seimo kanceliarija iš pradžių net svarstė galimybę pirkti šios vertėjos paslaugas, bet galiausiai apsispręsta K.Kačkuvienę prieš pat kelionę įdarbinti L.Graužinienės komandoje.

„Buvo svarstomi įvairūs variantai. Bet samdyti ją tiktai šiai kelionei turbūt buvo netikslinga“, – „Lietuvos rytui“ sakė Seimo kanceliarijos vadovė Daiva Raudonienė.

Seimo Tarptautinių ryšių skyriuje darbuojasi penkios anglų kalbos vertėjos. Kodėl L.Graužinienei netiko nė viena jų?

„To reikėtų klausti Seimo pirmininkės. Galbūt ji atliks ne vien vertėjos funkcijas“, – svarstė Seimo kanclerė.

Norėta išvengti triukšmo?

Pati L.Graužinienė trečiadienį „Lietuvos ryto“ televizijai aiškino K.Kačkuvienę pasirinkusi dėl didžiulės jos, kaip anglų kalbos specialistės, patirties: „Turbūt Seime sunku rasti kitą tokios kvalifikacijos ir kompetencijos žmogų, su tokiu aukštu išsimokslinimo, išsilavinimo lygiu.“

Politikė iš esmės pripažino, kad jos komandoje K.Kačkuvienė staiga įdarbinta siekiant išvengti galimo triukšmo, jei būtų pasamdytas vertėjas iš šalies.

„Ji ateis dirbti tada, kai bus reikalinga. Šis žmogus atlieka ne tik vertimą. Ji dirbo ir tarptautinių reikalų srityje, ypač gerai pažįsta pasaulio lietuvius. Dėl to aš ir važiuoju.

Bus mokami tie patys pinigai, tik iš kitos kišenės“, – dėstė L.Graužinienė.

Seimo pirmininkės atstovas spaudai Rosvaldas Gorbačiovas patvirtino, kad K.Kačkuvienė dirbs patarėja.

Parlamento vadovės sekretoriatą ši moteris turėtų papildyti birželio pabaigoje, prieš pat L.Graužinienės kelionę į JAV.

Amerikoje Seimo pirmininkė viešės nuo birželio 30 iki liepos 5 dienos.

Politikės ir vertėjos kelionė atsieis maždaug 5 tūkst. eurų.

Įgeidžiai glumino kolegas

Tai, kad būsimajai L.Graužinienės patarėjai jau nupirkti lėktuvo bilietai, nustebino kai kuriuos Seimo valdybos narius.

Politikai tvirtino tik po posėdžio sužinoję, kad į JAV komandiruota K.Kačkuvienė dar net nėra priimta į darbą parlamente.

Parlamento valdybos nariai neprisiminė nė vieno panašaus atvejo, kad į oficialią kelionę kartu su Seimo pirmininku būtų siunčiamas parlamente nedirbantis žmogus.

„Manau, kad šį sprendimą dėl vertėjos buvo galima priimti vėliau“, – traukė pečiais Seimo vicepirmininkas socialdemokratas Algirdas Sysas.

Kam – sportas, kam – šokiai

L.Graužinienė dalyvaus penkioliktojoje lietuvių tautinių šokių šventėje, kuri prasidės Baltimorėje liepos 3-iąją.

Daugiau apie politikės viešnagės JAV planus nėra žinoma, nes, anot R.Gorbačiovo, jie dar yra derinami: „Seimo pirmininkės darbotvarkė bus labai intensyvi, jos laukia labai daug įvairaus lygio susitikimų, bet kol kas jie dar nėra oficialiai patvirtinti.“

Tuo metu pati L.Graužinienė aiškino, kad į pasaulio lietuvių šokių šventę ji su kultūros ministru Šarūnu Biručiu vyksta vietoj šalies vadovės.

„Kadangi prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius rugpjūtį vyksta į Rio de Žaneiro olimpiadą, aš vykstu į šį renginį“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Šurmulys lydėjo ne vieną kelionę

Seimo pirmininkė L.Graužinienė šiemet jau aplankė Japoniją, Lenkiją, Ukrainą, Gruziją.

Daug šurmulio politikė sukėlė aiškindamasi dėl brangios kelionės į Japoniją.

Teisindamasi, kodėl mokesčių mokėtojams tūkstančius eurų kainuos jos kelionė į Tokiją, Seimo vadovė, pademonstravusi savotišką supratimą apie geografiją, pareiškė, kad skrydis brangus, nes transatlantinis.

Paaiškėjo, kad kelionė į Japoniją atsiėjo brangiai ir dėl to, kad L.Graužinienės vadovaujamai delegacijai buvo užsakyti verslo klasės bilietai, nors ekonomine klase galima skristi penkiskart pigiau.

Asmeniniu Seimo pirmininkės įgeidžių tenkinimo pavyzdžiu užkulisiuose laikoma ir pernykštė jos kelionė į Ukrainos miestą Odesą.

Teigiama, kad Lietuvos diplomatai vertėsi per galvą bandydami formaliais, bet neva oficialiais susitikimais užmaskuoti paprasčiausią L.Graužinienės norą atsipūsti švelniu klimatu garsėjančiame kurorte.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.