Liberalų viršūnėse – tandemą ir pudrą plaunanti rietenų banga

Atmosfera galimos korupcijos skandalo nokautuoto ir atsigauti mėginančio Liberalų sąjūdžio viduje vėl kaista ir artėja prie pavojingos raudonos linijos.

E.Gentvilas ir R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
E.Gentvilas ir R.Šimašius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 10, 2016, 2:22 PM, atnaujinta May 22, 2017, 4:42 AM

Rytoj – partijos suvažiavimas, kuriame ji turi pademonstruoti, kad ne tik apsivalė bei atsinaujino, bet ir yra vieninga.

Dar visai neseniai partijos vadovybė skelbė, kad jos vairą perims darnus patirties ir jaunystės tandemas – partijos rinkimų sąrašo lyderiu taps jos patriarchas, Seimo frakcijos vadovas Eugenijus Gentvilas, o pirmininku – sostinės meras Remigijus Šimašius.

Tačiau jau partijos suvažiavimo išvakarėse paaiškėjo, kad šis planas nebegalioja ir tandemas subyrėjo – E.Gentvilas paskelbė, kad greičiausiai kandidatuos į partijos pirmininkus ir taip pat bus sąrašo lyderis, o tokie susitarimai, kaip su R.Šimašiumi, – blogas ir partiją erzinantis dalykas.

Tandemo nenori pati partija?

„Dar galutinai nežinau, tačiau tokia tikimybė tikrai didelė. Gal mes pagaliau pradėsime partijoje sakyti, kas ką galvoja, o ne elgtis vien tik taip, kaip primeta ir nurodo viršininkai“, – lrytas.lt pareiškė E.Gentvilas, paklaustas, ar kandidatuos į partijos pirmininko postą suvažiavime vyksiančiuose rinkimuose.

Partijos veteranas tvirtino, kad apie tai kalbėjosi su R.Šimašiumi, kuris į tokius E.Gentvilo planus sureagavo „normaliai“, nes pats esą lygiai taip pat supranta partijos poreikius ir atmosferą partijoje.

Pasak E.Gentvilo, toks pirminis susitarimas, kad vienas eina į vieną postą, kitas – į kitą, buvo sudarytas tik tam laikotarpiui, kai partijoje dar siautė buvusio jos pirmojo vicepirmininko Antano Guogos, besiveržusio į valdžią, audra bei visa jėga kraujavo teisėsaugos padarytos žaizdos.

„Mes, kaip tandemas, padarėme puikų darbą. Remigijus dirbo su partijos struktūromis čia, Vilniuje, o aš važinėjau po Lietuvą, susitikinėjau su skyriais“, – sakė E.Gentvilas.

Pasak politiko, jo darbas buvo ne tik nuraminti partiją, bet ir išsiaiškinti, ko ji dabar labiausiai nori ar nenori. Tad, E..Gentvilo teigimu, toks susitarimas partijos mases erzino bene labiausiai, vertė eilinius partijos narius jaustis tik klusniais viršininkų valios vykdytojais. O esą tokia bloga tradicija partijoje jau buvo „įsivyravusi“.

„Iš čia ir atsirado koncepcija, kad varom – ir kas ką. Tad dabar aš, kaip prisidėjęs prie šios partijos kūrimo, jaučiu tą senų laikų laisvės dvasią“, – taip būsimus rytojaus pirmininko rinkimus apibūdino E.Gentvilas.

Jis tvirtino, kad R.Šimašius partijos sąrašo lyderio vietos užimti negali ir nenori, tad šią atsakomybę jis taip pat prisiims sau.

Pasak E.Gentvilo, partijos skyriai į pirmininko postą jau yra iškėlę visą pulkelį kandidatų – ne tik R.Šimašių bei jį patį, bet ir Seimo narius Vitalijų Gailių ir Arminą Lydeką, liberalę iš Šalčininkų Juliją Mackevič ir kitus.

Viduje – lyg širšyne

Tuo tarpu šaltiniai partijoje lrytas.lt tvirtina, kad E.Gentvilo pareiškimai apie natūralų, taikų ir savaiminį demokratijos proveržį – tik rožinė širma, dengianti ir jo paties ambicijas, ir niūrią tikrovę partijos viduje.

Esą daugelis partijos narių vadovybėje ir jos skyriuose per šį laikotarpį iš tiesų nusivylė R.Šimašiumi ir jo vadovavimo bei organizaciniais sugebėjimais.

„Remigijus juk yra įpratęs būti nešiojamas ant rankų ir iš karto gauti viską, ko nori, bei dar daugiau ant lėkštutės. Teisingumo ministras, meras, dabar, žiūrėk, partijos lyderis. Iš čia atsiranda ir atitinkamas mąstymas – visiškai netoleruoja ne tik kitos nuomonės, bet ir tiesiog diskusijų, atvirai nukerta, kad bus taip, kaip jis pasakys“, – teigė kai kurie partijos vadovybės nariai.

Pasak jų, tokia padėtis itin ryškiai atsiskleidė paskutiniajame partijos valdybos posėdyje, kuris baigėsi tuo, kad net keli žmonės jį paliko tiesiog trenkę durimis.

Ten, pavyzdžiui, buvo diskutuojama dėl to, kada pradėti partijos rinkimų sąrašo reitingavimą. Mat partijos vadovybė nori tai padaryti kuo vėliau – palaukti, ar teisėsaugos smagračiai neįtrauks naujų jos narių.

Mat daugelis partijos lyderių tvirtina, kad E.Masiulio namuose rastas neaiškios kilmės ketvirtinis milijono – greičiausiai „juodi“ pinigai partijos vienmandatininkams ir, nors E.Masiulis dalį jų galėjo imti sau, bendrame reikale dalyvauti galėjo tikrai ne vienas.

Štai ir šiandien Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) atliko kratas vieno iš Kauno liberalų lyderių Rimanto Mikaičio namuose ir vieno iš visos partijos vadovų Gintaro Steponavičiaus labdaros fonde.

„Gintaras išties pastaruoju metu kažkoks pritilęs buvo“, – kalbėjo kai kurie partijos bičiuliai.

Tuo tarpu valdyboje kai kurie partijos atstovai reitinguoti sąrašą ragino, kaip ir numatyta, liepos 2-ają, bet R.Šimašius nutraukė kalbas, kone trenkęs į stalą kumščiu.

Taigi, esą E.Gentvilas, kuriam amžius greičiausiai nesumažino ambicijų, ir nusprendė pasinaudoti tokia situacija.

Tiesa, iki rytojaus dar liko laiko ir neatmestina, kad partijos viršūnės dar mėgins kaip nors susitarti, jog į rytojaus suvažiavimą vyktų be karo kirvių.

„Vis dėlto rytoj bet kokiu atveju greičiausiai bus karšta“, – prognozavo kai kurie liberalai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.