Vilnius – miestas be draudimų! O kaip dėl „Iron Maiden“?

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Jun 11, 2016, 7:00 AM, atnaujinta May 22, 2017, 3:53 AM

Tad sostinė daugiau nebemojuos įvairiausiais draudimais, o stengsis atviro, laisvo ir tolerantiško miesto gyventojams bei svečiams patarti, padėti.

Vietoj raudonai perbrauktų draudžiamųjų ženklų, kurie įprasti visame pasaulyje, Vilniuje atsiranda draugiški ženklai be draudimų. Įspėjimo nerūkyti greitai nebepamatysime. Jį pakeis žalsva lentelė su užrašu, kad ši zona – be dūmų. Vietoj draudimo vartoti alkoholinius gėrimus atsiras lentelės, kuriose bus nupiešta morka stiklinėje.

Meras R.Šimašius įsitikinęs, kad ne vieną vilnietį ar miesto svečią iki šiol piktino viešosiose erdvėse kiekviename žingsnyje pasitinkantys įvairūs draudimai ir įspėjimai dėl baudų.

Tad sostinė atsisveikins su ribojimais ir neiginiais, juos pakeisdama nukreipimais ar siūlymais. R.Šimašius pakvietė visus mąstyti laisviau ir kartu elgtis atsakingai, tausoti žaliąjį Vilnių.

Savivaldybė iniciatyvą pirmiausia pradėjo nuo savęs – į ją užsukę vilniečiai nebematys griežtų „ne“: „Neliesti“, „Durys uždarytos“, „Negalima įsinešti maisto ir gėrimų“, „Tik savivaldybei“.

Tiesa, vežėjams nuo autobusų ir troleibusų dar teks nulupti daugybę lipdukų, kuriuose perbraukti ledai, riedučiai, dviračiai, mobilieji telefonai.

Bet pokyčių jau yra. Tvarkomoje Neries krantinėje pėsčiųjų nebepasitinka tiesmukas „Eiti draudžiama“. Čia atsirado draugiškas informuojantis naujas ženklas „Tvarkome aplinką. Atsiprašome už laikinus nepatogumus“. Jo sumanytojai tiki, kad perskaičiusiam tokį užrašą vilniečiui bus daug lengviau laukti remonto pabaigos.

Lengviau atsikvėps ne tik vilniečiai. Linksmiau bus gyventi ir jų augintiniams.

Iki šiol parkuose ir skveruose buvo galima aptikti ženklų, draudžiančių vedžioti šunis. Anot valdžios, tokių nelogiškų ir nedraugiškų ženklų netrukus nebeliks. Juos pakeis nauji informaciniai ženklai – „Tvarkingų augintinių zona“, „Saugaus pasivaikščiojimo zona“.

Galbūt šiltas draugiškas žodis gali daugiau. Vis dėlto klausimų lieka. Jeigu jau Vilnius skelbiasi esąs miestu be draudimų, kaip pasielgs su legendinės britų metalo grupės „Iron Maidenreklama?

Jos plakatai kabo Vakarų Europoje, Šiaurės ir Pietų Amerikos gatvėse, tačiau Lietuvoje draudžiama reklamuoti koncertą su grupės simboliu pabaisa Eddie.

O užsienietis, matydamas ženklą, kuriame morka stiklinėje, ar supras, kad alkoholį vartoti draudžiama? Ar naujieji ženklai neskatins pažeidėjų išsisukinėti, meluoti?

Naujų ženklų šalininkai įsitikinę, kad žmonės, sulaukę palaikymo, gali kalnus nuversti, o draudimai dažnai prišaukia priešingą efektą.

Atsiradus naujiems ženklams netrukus pamatysime, ar Vilnius – iš tiesų laisvas miestas, ar perdėti draudimai buvo tiesiog nesusipratimas.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.