Girtaujančios 14-metės motina neapsikentė: pamokė pardavėją

Alkoholiu ir cigaretėmis prasmirdusi nepilnametė mergaitė, o jos kišenėje čekiai su svaiginančių pirkinių sąrašu. Neapsikentusi vilnietė ant kojų sukėlė „Rimi“ parduotuvę, kad 14-metei jos dukrai nebebūtų parduodami svaigalai. Ar lengva nepilnamečiui nusipirkti alkoholio? Nusprendėme patys atlikti eksperimentą.

Eksperimentas: ar lengva nepilnamečiui nusipirkti alkoholio?<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Eksperimentas: ar lengva nepilnamečiui nusipirkti alkoholio?<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Eksperimentas: ar lengva nepilnamečiui nusipirkti alkoholio?
Eksperimentas: ar lengva nepilnamečiui nusipirkti alkoholio?
Eksperimentas: ar lengva nepilnamečiui nusipirkti alkoholio?
Eksperimentas: ar lengva nepilnamečiui nusipirkti alkoholio?
Eksperimentas: ar lengva nepilnamečiui nusipirkti alkoholio?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Eksperimentas: ar lengva nepilnamečiui nusipirkti alkoholio?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2016-06-13 13:28, atnaujinta 2017-05-21 22:31

„Kodėl niekas dokumentų nebeprašo? Mano dukra visam rajonui perka, ir aišku, kad pati rūko. Ji pasakė, kad neturi problemų, nes visur jai parduoda cigaretes ir alkoholį. Tik išvažiavau pas tėvą ir žiūriu, kad vėl visko prisipirko.

Radau jos kosmetinėje parduotuvės čekį. Matau, kad buvo nupirktas alus, gazuotas kokteiliukas 7,5 laipsnių. Kartais nepilnamečiai prašo, kad koks dėdė nupirktų, o čia dar baisiau – jai pačiai viską parduoda“, – naujienų portalui lrytas.lt susijaudinusi kalbėjo Laima (vardas ir pavardė žinomi. – Red.).

Tarp pirštų spausdama pirkimo čekį moteris atviravo, kad ne kartą teko matyti išgėrusią dukrą ir jausti rūkalų kvapą. Jauna mergaitė mėgsta pasidažyti ir pasipuošti, tačiau akivaizdžiai matosi, kad ji yra dar vaikas – žemo ūgio ir kiek daugiau nei 50 kilogramų sverianti smulkutė mokinė. „Ji padažo lūpas, uodegą į viršų – ir viskas paprasta“, – sakė motina.

Parduotuvėje reikalavo nebeparduoti

Barniai dėl svaigalų Laimos namuose liejosi ne kartą. Moteris bandė aiškinti dukrai apie alkoholio ir cigarečių žalą ir prašė nebevartoti. Tačiau kalbėjimas atsimušdavo kaip aidas į sieną. Kantrybei trūkus, prieš pusantro mėnesio moteris žengė į Kareivių gatvėje esančią „Rimi“ parduotuvę, kur apsipirkinėjo jos dukra.

„Prašiau ir parduotuvėje, kad neparduotų, bet niekas nekreipia dėmesio. Pasakiau, kad praneštų savo vadovui. Pasakiau, kad turėsite problemų, jei mano vaikui parduosite dar, tačiau niekam nerūpi“, – skundėsi pašnekovė.

Moteris skambino nemokamu klientų aptarnavimo telefonu, tačiau atsako čia nesulaukė. Vėliau sulaukė telefoninio skambučio iš parduotuvės „Rimi“ ir kvietimo pasikalbėti.

Santykiai pašlijo po skyrybų

Prieš keletą metų šeimą supurtė skyrybos. Tėvui užtrenkus namų duris moteris nebegali susitarti su dukra. Paauglė nuolat maištauja.

Moteris neslėpė, kad situacija jų šeimoje šiuo metu labai įtempta. Sudėtinga susitvarkyti su dukra. „Ji buvo tėvo numylėtinė“, – paaiškino vilnietė.

Dar anksčiau moteris bandė su dukra kreiptis į psichologus, tačiau pragyvenimui nebeužteko pinigų ir konsultacijas teko nutraukti. Dukra atsisako mokykloje kreiptis į psichologą ar socialinį darbuotoją, nes bijo bendraklasių patyčių.

Moteris patikino, kad pati nei geria, nei rūko. Vyresnis sūnus taip pat neturi jokių žalingų įpročių, o paauglė dukra eina kitu netinkamu keliu.

Eksperimentas: ar lengva nepilnamečiui nusipirkti alkoholio?

Įstatymai neleidžia nepilnamečiams parduoti alkoholio ir tabako gaminių. Taigi ar lengva jų nusipirkti? Nusprendėme atlikti eksperimentą.

Nenorėdami pakenkti nepilnamečiams, pasirinkome aštuoniolikmetį vaikiną, kuris buvo vidutinio ūgio ir gan jaunos išvaizdos. Juk pardavėjos privalo prašyti asmens dokumento ir tų, kurių amžius gali kelti abejonių.

Pakeliui į parduotuvę jaunuolis papasakojo, kad nepilnamečiai alkoholio ir cigarečių dažniausiai įsigyja iš pažįstamų. Šitaip sutaupoma ir nekyla jokių bėdų dėl amžiaus.

Pasiekę Kareivių gatvėje esančią „Rimi“ parduotuvę nutarėme, kad eisime atskirai. Vaikinas pasuko link alkoholio skyriaus ir paėmė alaus, o aš ėjau atokiau su slapta kamera ir paėmusi bananų. Priėjus prie kasos, moteris keletą kartų nužvelgė jaunuolį ir vėliau paprašė asmens dokumento.

Kita „Rimi“ pardavėja aiškino, kad jaunų asmenų dokumentų tikrinimas yra sugriežtintas ir suabejojusi dėl amžiaus pardavėja visuomet privalo paprašyti asmens dokumento. Pasak jos, kiekvieną rytą pardavėjai pasirašo raštą, kuriame yra priminimas, kad alkoholio ir tabako gaminių nepilnamečiams parduoti draudžiama. Moteris pripažino, kad baudos juos priverčia suklusti.

Eksperimento metu aplankėme daugiau skirtingų Vilniaus parduotuvių ir įsitikinome, kad tikrai ne visos pardavėjos skuba paprašyti asmens dokumento ir įsitikinti, ar jaunas žmogus turi aštuoniolika metų.

Pardavėja nebedirba

„Rimi“ atstovė spaudai Giedrė Bielskytė:

Toks atvejis mūsų parduotuvėje buvo. Parduotuvės direktorė buvo susitikusi su paauglės mama. Aptarė situaciją. Darbuotojai, kuri tai padarė, buvo surašytas tarnybinis raštas. Šią savaitę jau ta darbuotoja nebedirba mūsų parduotuvėje.

Mes sugriežtinome priemones ir dar kartą informavome darbuotojus apie tokią situaciją, nors tų priemonių, mūsų nuomone, vidinėse procedūrose yra labai daug. Pradedant nuo to, kad darbuotojai pasirašo ant informacijos ir įspėjimo, kad negalima pardavinėti alkoholio, tabako ir energinių gėrimų nepilnamečiams, reikia iš jų reikalauti dokumento. Kiekvieną rytą žodžiu primename tai kasininkams. Kad tai yra asmeninė kasininkų atsakomybė. Deja, kartais suveikia žmogiškasis faktorius.

Tačiau pasitaiko tokių atvejų, ypač tada, kai paauglys atrodo žymiai brandesnis arba suaugęs ne pagal savo amžių. Deja, tenka apgailestauti. Atsiprašau mamos, kad tokia situacija atsitiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.