Kauniečiams gėda dėl Rotušės aikštės

Laisvės alėjoje pradėti šveisti suolai. Tai džiugina kauniečius, mėgstančius pasėdėti po liepomis dar neatnaujinamoje gatvės dalyje. O Rotušės aikštės būklė verčia stebėtis – čia trūksta net tvarkos.

Iš grindinio kyšo senos metalo detalės, o kai kur grindinio akmenų nebeliko.
Iš grindinio kyšo senos metalo detalės, o kai kur grindinio akmenų nebeliko.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Senos ir apleistos klombos – tuščios. Jose galėtų augti medžiai ar gėlės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Senos ir apleistos klombos – tuščios. Jose galėtų augti medžiai ar gėlės.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Rotušės aikštėje kauniečiai bando prisėsti ant suklypusio suolo, tačiau bijo drauge su juo nugriūti.
Rotušės aikštėje kauniečiai bando prisėsti ant suklypusio suolo, tačiau bijo drauge su juo nugriūti.
Daugiau nuotraukų (4)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jun 13, 2016, 6:33 AM, atnaujinta May 22, 2017, 12:05 AM

Kauniečiai mėgsta laisvalaikį leisti Rotušės aikštėje. Vasarą čia susirenka būriai jaunavedžių sveikintojų, gausu turistų.

Tačiau gražiausioje Kauno aikštėje stinga elementarios tvarkos – suolai suklypę, grindinys vietomis išgriuvęs.

Savivaldybės atstovai tikino, kad būtini darbai Rotušės aikštėje netrukus bus atlikti. Tačiau dar nenuspręsta, kokių esminių pokyčių sulauks ši miesto vieta.

Pasigedo medžių ir gėlių

Pasirodant jaunavedžių iš Rotušės laukianti kaunietė Raminta Sadauskienė piktinosi, kad net netoli durų, pro kurias išeina susituokusios poros, nesugebama susitvarkyti.

„Suolai pasvirę, po jais grindinys subyrėjęs. Sėdėti ant tokio suolo ne tik nepatogu, bet ir baisu, kad jis nuvirs“, – nepatenkinta kalbėjo kaunietė.

Moteriai keista ir tai, kad aikštėje neprižiūrimos klombos, kur kažkada augo medžiai.

„Jų kraštai aptrupėję. Kai kurios klombos tuščios, jose neauga nei medžiai, nei gėlės. Vaizdas išties nykus.

Vienas medis nudžiūvęs. Jei kils stipresnis vėjas, šakos gali kristi ant čia nuolat paliekamų automobilių“, – netvarka piktinosi moteris.

Iš grindinio kyšo metalas

Kaunietis Ovidijus Barkauskas pastebėjo, kad ne vienoje Rotušės aikštės vietoje dingę grindinio akmenys.

„Eidamas aikšte negali dairytis. Reikia atidžiai žiūrėti, kur statai koją. Kitaip gali ją išsisukti, nes kai kur nėra grindinio akmenų. Keista, kad viską fotografuojantys ar filmuojantys turistai iki šiol dar nesusižalojo“, – svarstė vyras.

Aikštės grindinyje yra likę ir metalinių detalių, prie kurių kažkada buvo pritvirtintos vasaros kavinių palapinės. Užkliuvus už jų taip pat galima suklupti ir susižeisti.

„Galima suprasti, kad pinigų aikštei atnaujinti nėra. Tačiau bent jau paprasčiausius darbus būtų galima atlikti“, – įsitikinusi R.Sadauskienė.

Nušveis per 100 suolų

Kauniečiai iš karto pastebėjo ir apsidžiaugė, kai šią savaitę imta gražinti Laisvės alėją, – greta Miesto sodo ir savivaldybės darbininkai pradėjo švarinti suolus.

Mediniai suolai ilgus metus nebuvo valyti iš esmės. Todėl dabar darbininkai įvairiais įrankiais bando nušlifuoti įsigėrusį purvą ar net užaugusias samanas.

Iš viso Laisvės alėjoje yra 130 suolų, teks nuvalyti 108. Dar 22 suolai bus pakeisti naujais. Nuvalę suolus darbininkai juos nulakuoja.

„Daug metų Laisvės alėjos suolai neviliojo prisėsti, nes buvo nešvarūs, net apdergti paukščių. Dabar pailsėti ant atnaujintų, pašviesėjusių suolų tikrai malonu“, – džiaugėsi kaunietė Monika Radvilavičienė.

Tvarkys ir Rotušės aikštę

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis pranešė, kad suolai bus nušveisti ir atnaujinti ne tik Laisvės alėjoje, bet ir Vilniaus gatvėje.

Rotušės aikštėje medinės suolų dalys šį mėnesį bus pakeistos naujomis. Suolai išliks tokios pat formos, kaip ir iki šiol.

Taip pat aikštėje jau pradėti požeminių tinklų šulinių tvarkymo darbai. Aptrupėjusio grindinio atkarpos bus remontuojamos šio mėnesio antroje pusėje.

„Savininko ne kartą prašėme pašalinti iš grindinio kyšančias metalines konstrukcijas. Jei artimiausiu metu jis to nepadarys, imsimės griežtesnių priemonių“, – tikino A.Pakalniškis.

Medžius taip pat artimiausiu metu ketina apžiūrėti Aplinkos apsaugos skyriaus darbuotojai, o tuščiose klombose planuojama pasodinti daugiamečių gėlių.

Nežino, ką daryti

Gintaras Petrauskas

Kauno savivaldybės administracijos direktorius

„Kol kas neaišku, ką daryti su Kauno Rotušės aikšte. Nėra aiškios koncepcijos, kaip ji turi atrodyti. Ar grindinį pakeisti granito danga, ar palikti akmeninį?

Todėl visas dėmesys ir lėšos skiriamos Laisvės alėjos rekonstrukcijos darbams tęsti ir kitiems projektams vykdyti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?