Prieš gėjų eitynes jėgas telkia ir protestuotojai, ir pareigūnai

Griežtai seksualinių mažumų atžvilgiu nusistatęs  marginalinis politikas Vytautas Šustauskas sakė ketinantis „pyderams“ užkurti pirtį. Bet ne tokią, kurioje periasi nuogaliai. Jis esą viešai protestuos prieš Vilniuje planuojamą seksualinių mažumų paradą. Sugalvojęs originalų kovos su „iškrypėliais“ būdą, bet jo neatskleisiantis.

P.Gražulio sutramdymo operacija 2013 m. Gedimino prospekte.<br>R.Danivevičiaus nuotr.
P.Gražulio sutramdymo operacija 2013 m. Gedimino prospekte.<br>R.Danivevičiaus nuotr.
Protestai prieš gėjų paradą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Protestai prieš gėjų paradą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Protestai prieš gėjų paradą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Protestai prieš gėjų paradą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Užtikrinti tvarką gėjų parado metu buvo sutelktos didelės policijos pajėhos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Užtikrinti tvarką gėjų parado metu buvo sutelktos didelės policijos pajėhos.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jun 14, 2016, 4:57 PM, atnaujinta May 21, 2017, 6:20 PM

Neleisti linksmai žygiuoti Gedimino prospektu žada ir Seimo narys Petras Gražulis - šūkio „Už Lietuvą, vyrai!“ autorius. 

Šį šeštadienį, birželio 18 dieną, Lietuvos seksualinių mažumų organizacijos ketina surengti masines eitynes „Baltic Pride 2016“ sostinės Gedimino prospekte, tačiau jie gali sulaukti griežto atkirčio. Vilniaus policija renginiui ruošiasi tarsi gatvės karui, bet apie galimų riaušių malšinimo taktiką pareigūnai nekalba.

„Planuojamų pasitelkti pareigūnų skaičiaus, pajėgų išdėstymo ir paskirstymo, kaip ir kitų profesinės taktikos klausimų nekomentuojame. Tai – principinė nuostata, ji niekaip nėra susijusi su konkrečiu įvykiu, šiomis eitynėmis.

Motyvai susiję su visuomenės saugumo interesais ir turėtų būti akivaizdūs – tiems, kam gali kilti ketinimų planuoti konfliktus masinių renginių metu, geriau nežinoti policijos pajėgų organizavimo ir panaudojimų variantų bei įpatumų.

Sostinės policija turi sukaupusi didelę patirtį užtikrindama viešąją tvarką ir visuomenės saugumą užsienio delegacijų vizitų, tarptautinių renginių, sporto varžybų, eitynių, demonstracijų nuo pat riaušių prie Seimo rūmų iki šiol visi jie vykdavo be bent kiek didesnių pažeidimų ar incidentų“ – paaiškino sostinės Vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Viešųjų ryšių skyriaus specialistas Paulius Radvilavičius.

Grasino nelikti nuošalyje

Sostinės pareigūnai tvirtina esą visiškai pasiruošę atvejui, jei kiltų susidūrimai tarp eitynių dalyvių ir jų priešininkų ir jaučiasi visiškai pajėgūs užkirsti jiems kelią.

Šeštadienį pareigūnams tikrai gali nepritrūkti darbo. Lietuvos gėjų lyga (LGL) žada tokias eitynes, kokių Lietuva dar nematė. Bet nuošalėje neketina likti ir demonstratyviai savo seksualinę orientaciją rodantiems žmonėms priešiški veikėjai. Tad planuojamas vakarietiško stiliaus „Baltijos nuotakos“ su vaivorykštės spalvos nuometu pasirodymas Gedimino prospekte gali virsti rusiškų vestuvių stiliaus riaušėmis – policija tokios galimybės neatmeta.

Dar 2013 metais vykusio gėjų parado metu išsišokę buvęs Kauno meras ir Seimo narys Vytautas Šustauskas bei dabartinis Seimo narys P.Gražulis būti pasyvūs gėjų akivaizdoje neketina.

„Aš kai ką sugalvojau, bet dar nesakysiu ką. Mane policija ir areštavo, ir baudė, bet aš įpratęs. Negaliu pakęsti, kai iškrypėliai viešai rėkauja, reklamuoja savo iškrypimus. Tegul jie sau dulkinasi po antklode, niekas netrukdo, bet kam drumsti žmonėms protą? Blogiausia, kad ir valdžia remia pederastus.

Kur mes einame – vaizdžiai tariant, vos pusė Seimo – pederastai arba jų gynėjai! Aušrinė Marija Povilionienė, Dalia Kuodytė tarkime, gėjų vėliavą nešė. Juk tai baisu! Gerai dar, kad yra tokių Seimo narių, kaip P.Gražulis, astveria gėdą, kurią daro kiti politikai“, – jausmingai savo požiūrį į homoseksualų problemas aiškino V.Šustauskas.

Pavyzdžiu pateikė Rusiją

P.Gražulis portalui lrytas.lt sakė šeštadienį iš Vilniaus neišvyksiantis ir gėjų eitynes stebėsiantis tikrai ne pasyviai. Teigė pareikšiantis savo pilietinę poziciją, bet kokiu būdu – paslaptis.

„Stebėti pasyviai, reiškia jiems, iškrypėliams, pritarti. Man pikta, kad eikvojami mokesčių mokėtojų pinigai iškrypėliams saugoti. Kodėl juos turi saugoti policija? Tegul pasamdo privačią apsaugą. Va, jeigu Lietuvoje būtų pilietinė visuomenė, kaip Rusijoje ar Gruzijoje, patys piliečiai išvaikytų tokias eitynes“, – postringavo radikaliojo heteroseksualizmo vertybes skelbiantis Seimo narys.

Per pastarąsias gėjų eitynes Gedimino prospekte 2013 metais P.Gražulis sukėlė konfliktą ir policijos buvo ištemptas iš protestuotojų minios.

V.Šustauskas tuomet buvo apkaltintas pasipriešinimu pareigūnams ir jų įžeidimu, nes negražiais žodžiais aiškino apie tai, kas yra jo kelnėse. Jis buvo teisiamas, bet bausmės išvengė.

Apsirengs protesto marškinėlius

Radikalios tautinės – antihomoseksualistinės Tautininkų sąjungos vicepirmininkas Ričardas Čekutis sakė šį šeštadienį išvažiuosiantis iš Vilniaus, prieš homoseksualus burnoti neketinantis.

„Prieš juos kalbėti, protestuoti, reiškia daryti jiems reklamą. Iš viso nereikia į juos kreipti dėmesio, tada ir jie, negavę dėmesio, liausis rengę eitynes“, – nutarė tautininkas.

Tautininkų jaunimo centro vicepirmininkas Julius Panka paaiškino, jog organizacija protestuoto akcijų nesiims, bet atskiri jos nariai savo poziciją pareikš, apsirengę marškinėliais, ant kurių nupieštas vyro ir moters siluetas ir parašyta „Aš homofobas“.

J.Panka teigė apgailestaujantis, jog šie marškinėliai buvo susieti su neseniai Floridos valstijoje (JAV) įvykusiu išpuoliu prieš gėjus: “Mes užsakėme marškinėlius su tokiu užrašu dar iki tų įvykių. Sakydami „aš esu homofobas“ norėjome tik parodyti, jog esame už tradicinę šeimą, už tradicines dviejų lyčių santuokas, o ne tai, kad bijome homoseksualų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.