V. Čepinskis: „Buvusi žmona neliko beturtė, įpirktų 10 smuikų“

„Po skyrybų Indrei sumokėjau tokią kompensaciją, jog ji galėtų įsigyti dešimt smuikų“, – pareiškė garsus smuikininkas 39 metų Vilhelmas Čepinskis, Kauno apylinkės teisme laimėjęs civilinę bylą dėl XVIII amžiaus pabaigoje Vokietijoje sukurto instrumento, kuris anksčiau priklausė jo tėvui Stanislovui Čepinskiui.

V.Čepinskis prisiteisė iš buvusios žmonos I.Čepinskienės Vokietijoje pagamintą XVIII amžiaus smuiką.<br>lrytas.lt nuotr.
V.Čepinskis prisiteisė iš buvusios žmonos I.Čepinskienės Vokietijoje pagamintą XVIII amžiaus smuiką.<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 14, 2016, 3:48 PM, atnaujinta May 21, 2017, 6:43 PM

Antradienį teismas išsprendė smuikininkų Indrės ir Vilhelmo Čepinskių ginčą ir priteisė smuiką jam.

Porai išsiskyrus 2013 metais, I.Čepinskienė pasiliko sau antikvarinį smuiką, tvirtindama, jog instrumentas reikalingas uždirbti vaikui duoną. Juo menininkė grojo nuo 2004 metų.

V.Čepinskis atkirto, jog dėl duonos kąsnio buvusiai sutuoktinei drebėti tikrai nereikia, nes skiriantis ji gavo iš jo solidžią kompensaciją.

Smuiku jis būtų leidęs naudotis ir toliau, bet buvusi žmona esą siekė jį pasisavinti. S.Čepinskiui mirus 2014 metais, prasidėjo ilgai trukęs bylinėjimosi procesas.

Ieškinyje V.Čepinskis nurodė, kad maždaug 1957 metais jo tėvui, smuikininkui S.Čepinskiui kaip šeimos relikvija atiteko jo dėdės smuikas.

Kurį laiką juo grojo S.Čepinskis, bet kai V.Čepinskis baigė mokslus JAV, tėvas smuiką perleido į jo rankas.

V.Čepinskis smuiką suremontavo ir grojo juo Lietuvoje, Vokietijoje, Amerikoje. Po vestuvių I.Čepinskienė ruošėsi groti Gridono Kremerio orkestre. Jos turimas smuikas netiko orkestro vadovui, tuomet V.Čepinskis pasiūlė jai pasinaudoti tėvo duotu smuiku.

Anot V.Čepinskio, išsiskyrus jis ne kartą prašė buvusios žmonos grąžinti paskolintą smuiką, tačiau ji tvirtino neturinti iš ko įsigyti kito smuiko. Šis instrumentas esą jai padeda išlaikyti vaiką. 

„Smuikas yra mano šeimos relikvija, todėl noriu jį susigrąžinti. Tokia buvo ir mano tėvo valia“, – pasakojo V.Čepinskis.

Teismas, apklausęs liudytojus ir surinkęs kitų svarbių įrodymų, nustatė, kad smuikas nuosavybės teise priklauso V.Čepinskio šeimai. Buvo atmestas I.Čepinskienės argumentas, jog buvęs vyras neįrodė smuiką paveldėjęs iš tėvo kaip šeimos relikviją.

Teismas konstatavo – papročiai, kaip vienas iš teisės šaltinių, nustato, kad šeimos relikvijos yra perduodamos iš kartos į kartą. Ne visada tokių daiktų paveldėjimas yra įforminamas oficialiu dokumentu, o laikoma fakto pripažinimu.

Po bylinėjimosi antikvariniu instrumentu V.Čepinskis pats ketina groti – jis skamba geriau už šiuolaikiškus smuikus. 

Tiesa, nepalankų teismo sprendimą buvusi žmona dar gali apskųsti. Kol jis neįsiteisėjo, smuikas greičiausiai liks pas I.Čepinskienę. Anot buvusio vyro, ji turi ne vieną smuiką, kuriuo gali naudotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.