Eitynes „Už lygybę“ šalies vadovai ignoruoja

Savaitgalį Vilniuje vyksiančiose jau trečiose „Baltic Pride“ eitynėse aukščiausi šalies vadovai nedalyvaus, renginio dalyviai savo gretose neišvys ir miesto mero.

Eitynėse „Už lygybę“ šalies vadovų nebus.
Eitynėse „Už lygybę“ šalies vadovų nebus.
A.Butkevičius savaitgalį dalyvaus partijos sąskrydyje.<br>T.Bauro nuotr.
A.Butkevičius savaitgalį dalyvaus partijos sąskrydyje.<br>T.Bauro nuotr.
Prezidentė eitynėse „Už lygybę“ nedalyvaus.<br>M.Kulbio nuotr.
Prezidentė eitynėse „Už lygybę“ nedalyvaus.<br>M.Kulbio nuotr.
L.Graužinienė savaitgalį laiką skirs šeimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
L.Graužinienė savaitgalį laiką skirs šeimai.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
R.Šimašius eitynių dalyviams nusiuntė vaizdo sveikinimą.<br>T.Bauro nuotr.
R.Šimašius eitynių dalyviams nusiuntė vaizdo sveikinimą.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2016-06-15 12:12, atnaujinta 2017-05-21 16:58

Nacionalinės LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų) teisių organizacijos vadovas Vladimiras Simonko nerimavo, kad įvykiai už Atlanto nepaskatintų homofobiškų išpuolių renginio Vilniuje metu.

Lietuvos gėjų lygos vadovas ragino žmones pagalvoti, kaip būtų galima parodyti nepritarimą masinėms homoseksualų žudynėms, ir visus, smerkiančius šį teroro aktą, kvietė ateiti į „Baltic Pride“ Vilniuje.

„Prisiminkime, kas atsitiko po žudynių Prancūzijoje? Europos valstybių vadovai nuvyko į Paryžių ir surengė eitynes, parodydami, kad teroristų sėjamai baimei reikia priešintis visais būdais“, – „Lietuvos rytui“ yra sakęs V.Simonko.

Nedalyvaus nei prezidentė, nei premjeras

Po šaulio išpuolio Orlando mieste, kuomet po šaudynių gėjų klube žuvo 50 žmonių, prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė užuojautą Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentui ir žmonėms.

„Šiuo sunkiu metu linkiu stiprybės aukų artimiesiems bei susitelkimo ir vienybės Orlando gyventojams ir visiems Jungtinių Amerikos Valstijų žmonėms. Prašau priimti mano nuoširdžią pagarbą“, – rašoma prezidentės užuojautoje, skirtoje JAV prezidentui Barackui Obamai dėl tragiško išpuolio Floridoje, tačiau savaitgalį vyksiančiose eitynėse šalies vadovė nedalyvaus.

Prezidentės patarėja Daiva Ulbinaitė, paklausta, ar prezidentė neplanuoja dalyvauti renginyje, sakė: „Mūsų šalies Konstitucijos 25 straipsnis numato teisę kiekvienam žmogui turėti įsitikinimus ir laisvai juos reikšti įvairiomis įstatymų nedraudžiamomis formomis, tarp jų ir eitynėmis. Pati prezidentė nedalyvauja jokiose eitynėse.“

„Baltic Pride“ eitynėse neplanuoja dalyvauti ir premjeras Algirdas Butkevičius. Kaip naujienų portalui lrytas.lt sakė jo atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė, savaitgalį A.Butkevičius praleis su partiečiais rengiamame partijos narių sąskrydyje.

L.Graužinienė laiką skirs šeimai

„Mano birželio mėnesio darbotvarkė yra labai intensyvi, o šis šeštadienis šiek teik laisvesnis, tad eitynėse „Už lygybę“ dalyvauti tikrai neplanuoju, šį laiką skirsiu šeimai“, – apie savaitgalio planus kalbėjo Seimo pirmininkė Loreta Graužienienė.

Kalbėdama apie savaitgalio planus ji patikslino, kad kaip tik prasidėjo vaikų vasaros atostogos, vyresnysis sūnus taip pat atostogauja namuose, tad ji pasinaudosianti proga skirti laiko šeimai.

Meras nusiuntė vaizdo sveikinimą

Sostinės meras Remigijus Šimašius pats eitynėse „Už lygybę“ nedalyvaus – leis laiką su šeima, švęs dukros gimtadienį, bet jis išreiškė palaikymą renginio dalyviams.

„Pirmą kartą eitynių istorijoje savivaldybė be jokio teismo išdavė leidimą jas rengti. Meras yra sakęs, kad po Orlando išpuolio šis renginys įgavo naują prasmę: žodžio laisvė turi būti gerbiama nepriklausomai nuo žmogaus religijos, lyties ar lytinės orientacijos ir tai reikia įrodinėti ne kumščiais, ne ginklais, o taikiai“, – sakė mero patarėjas Aleksandras Zubriakovas.

Renginio dalyviams R.Šimašius nusiuntė vaizdo sveikinimą, kuris bus parodytas eitynių dalyviams renginio uždarymo vakaro metu.

Parlamentarai neturi eitynėms laiko

Renginio dalyviai eitynėse nesutiks ir švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės, kuri savaitgalį neplanuoja likti sostinėje, tad ir renginyje nedalyvaus.

Parlamentarė Birutė Vėsaitė taip pat dalyvauti eitynėse neketina – vyks į socialdemokratų partijos sąskrydį, vyksiantį Kėdainiuose.

„Turėčiau laiko – tikrai paremčiau, nes solidarumo, paramos ir tolerancijos mes labai stokojame,“ – kalbėjo europarlamentaras Petras Aušrevičius, kuris eitynėse „Už lygybę“ nedalyvaus, nes tuomet bus Briuselyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.