Studentai: turime susimokėti, kitaip negausime diplomo

Gėlė, buteliukas gazuoto vandens, buteliukas negazuoto vandens, stiklinė, porcija sriubos, porcija antro patiekalo, sausainiai, kava, vaisiai ir servetėlės – tuo Vilniaus technologijų ir dizaino kolegijos administracijos darbuotoja trečio kurso studentams nurodė aprūpinti baigiamųjų darbų komisiją.

Studentai sako, kad turi susimokėti, kitaip negaus diplomo. Aukštosios mokyklos sako, kad tai – netiesa.<br>M. Patašiaus nuotr.
Studentai sako, kad turi susimokėti, kitaip negaus diplomo. Aukštosios mokyklos sako, kad tai – netiesa.<br>M. Patašiaus nuotr.
G. Bražiūnas sako, kad informacija apie taikomus mokesčius yra melas.<br>P. Lileikio nuotr.
G. Bražiūnas sako, kad informacija apie taikomus mokesčius yra melas.<br>P. Lileikio nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Modesta Gaučaitė

2016-06-15 09:26, atnaujinta 2017-05-21 17:33

Panašius reikalavimus sako gavę ir Vilniaus kolegijos studentai. Studijas baigiantys studentai guodėsi, kad pateikus tokį pasiūlymą, jiems buvo leista suprasti – neįvykdžius jo, diplomo šiemet negaus. Tiesa, seniūnams leidžiama pasirinkti ar maitinimu ir mažavertėmis dovanomis darbų gynimo komisiją aprūpins patys, ar surinkę pinigus iš kitų studentų.

Tokią informaciją gavo Lietuvos studentų sąjunga (LSS) praėjusią savaitę visų aukštųjų mokyklų paskutinių kursų studentams išplatinusi pranešimą apie papildomas įmokas susijusias su studijų įgyvendinimo išlaidomis.

LSS išplatintame pranešime studentai informuoti, kad vadovaujantis Mokslo ir studijų įstatymu bei Švietimo ir mokslo ministerijos aiškinamuoju raštu, studentai neturi aukštajai mokyklai mokėti jokių įmokų susijusių su diplomo, jo priedėlio spausdinimu, įrišimu ar pan.

„Toks aukštosios mokyklos elgesys negali būti toleruojamas. Didžioji dalis studentų, besirūpindami kaip geriau parašyti ir apsiginti baigiamąjį darbą neturi laiko ir energijos ginčytis dėl absurdiškų rinkliavų, dargi ir vadinamų tradicijomis, tad tiesiog sumoka.

Juolab, kad studentams leidžiama suprasti, jog pasipriešinimas gali lemti ar baigs jis studijas, ar ne. Iš tiesų, tai sunku patikėti, kad tokie dalykai mūsų aukštosiose mokyklose vis dar vyksta“, – sako LSS prezidentas Paulius Baltokas.

Nemokėsi – negausi diplomo

Vilniaus kolegijos studentai skunde rašė, kad jie ne tik turėjo sumokėti už komisijos vaišes, bet ir už privalomą mantijų nuomą. Neva, jei studentai nesumokės 7,24 eurų už mantijas, jiems nebus įteiktas aukštojo mokslo diplomas. Šis mokestis įtvirtintas kolegijos Tarybos nutarime, priimtame 2013 m.

„Nors mantijos per diplomų įteikimo šventė dėvimos daugumoje Lietuvos aukštųjų mokyklų, nemanau, kad jos turi teisę versti studentus jas nuomotis. Tai turi būti laisvas studento apsisprendimas.

Dar absurdiškiau skamba grasinimas, kad nesumokėję studentai negaus diplomo, toks aukštosios mokyklos darbuotojų elgesys nesuderinama su jokiomis akademinės etikos normomis“, – teigia P. Baltokas.

Praėjusiais metais LSS vykdytas tyrimas atskleidė, kad skirtinose aukštosiose mokyklose mantijų nuomos kainos svyruoja nuo 6 iki 20 eurų. Didžioji dalis aukštųjų mokyklų administracijų atstovų patikino, kad mantijos diplomų įteikimo šventėse nėra privalomos ir tai yra studentų pasirinkimas. Vis dėlto paklausus studentai teigia, kad nors šis apdaras ir nėra privalomas, tačiau stipriai rekomenduojamas, kartais net pasitelkiant grasinimą.

Kitos aukštųjų mokyklų rinkliavos

Į Studentų sąjungą taip pat kreipėsi studentai iš Šiaulių valstybinės kolegijos, Šiaulių universiteto ir Aleksandro Stulginskio universiteto. Visų jų laiškuose buvo nurodoma, kad aukštosios mokyklos reikalauja nuo 3 iki 8 eurų už diplomo viršelį ar aplanką. LSS atstovų manymu, taip aukštosios mokyklos apeina Švietimo ir mokslo ministerijos nurodymą nerinkti iš studentų pinigų už diplomo ar jo priedėlio rengimą.

„Aukštųjų mokyklų atstovai vis nuogąstauja dėl mažo alumnų įsitraukimo į akademinę bendruomenę. Nenuostabu. Jei tris ar keturis metus gavus iš studentų beprotiškus pinigus už studijas, kurios garantavo aukštosios mokyklos išlikimą, jos vis tiek randa būdą, kaip iš studentų ištraukti dar kelis eurus. Ir tai vyksta prieš vieną svarbiausių įvykių jaunuolio gyvenime.

Atvirai sakant, baigęs taip su savo studentais besielgiančią aukštąją mokyklą, tikrai nenorėčiau nieko girdėti apie kažkokį absolventų įtraukimą, tai aukštajai mokyklai nesijausčiau nieko skolingas“, – piktinosi P. Baltokas.

Vilniaus kolegija: „Tai yra šmeižtas“

Didžiausios Lietuvoje Vilniaus kolegijos direktorius Gintautas Bražiūnas sako, kad informacija apie privalomas rinkliavas – šmeižtas.

„Tai yra netiesa. Atmintinėje diplomantui rašoma: „Norintiems diplomų teikimo ceremonijoje vilkėti mantijas, mokestis yra 7,24 euro.“ Tai nėra privaloma. Kiekvienais metais atsiranda trys, penki ar dešimt studentų, ateina į ceremoniją be mantijų, apsirengę kaip nori. Tai yra jų reikalas. Niekada nebuvo tokio atvejo, kad dėl to žmogui nebūtų įteiktas diplomas“, – kalbėjo Vilniaus kolegijos direktorius.

Gintautas Bražiūnas sakė, kad yra pasipiktinęs dėl to, kad Lietuvos studentų sąjunga, vietoje to, kad paskambintų jam ir išsiaiškintų situaciją, išsiuntė laišką švietimo ir mokslo ministrei, kuriame remiasi tik anonimų žinutėmis.

„Aš užsipuoliau savo fakultetus, klausiau kodėl taip yra. Perkratėm fakultetus, patikrinom, gal per kvailumą kas taip parašė. Po to paaiškėjo, kad tai – blefas, to nėra. Turiu atsiprašyti fakultetų“, – sakė G. Bražiūnas.

Paklaustas apie mokestį už vaišes baigiamųjų darbų gynimo komisijai, Vilniaus kolegijos direktorius nusijuokė: „Gal tarybiniais laikais taip ir buvo. Dabar taip tikrai negali būti ir nėra.“

Direktorius pripažino, kad baigiamųjų darbų gynimo metu komisijai yra duodama vandens, verdama kava. Tačiau jis patikino, kad už visą tai yra sumokama iš kolegijos lėšų.

Jis pasakojo, kad pirmadienį kalbėjo ir su Vilniaus kolegijos studentų atstovybės prezidente. Ši pretenzijų neturėjo ir sakė, kad apie tai net nebuvo kalbėta.

„Jeigu studentai kažką ir daro patys, tai mes tikrai apie tai nežinome. Jei studentai ateina pas mėgstamą dėstytoją ir įteikia jam gėlių ar kažką, tai jau yra jų pačių reikalas. Mes to neskatiname ir neverčiame daryti“, – pasakojo didžiausios Lietuvos kolegijos direktorius.

Šiaulių universitetas: „Jokios prievartos nėra“

Šiaulių universiteto Studijų tarnybos direktorė Laima Liuknevičienė sako, kad studentai turi teisę pasirinkti – mokėti ar ne.

„Studijų įstatyme rašoma, kad už su studijomis susijusias paslaugas imti pinigų negalima. Pinigai nėra imami už patį diplomą, kuris yra labai brangus, su bene 50 apsauginių juostelių ir visus metus yra derinamas jo gaminimas, nėra imami pinigai nei už diplomo, nei už priedėlio išrašymą, už priedėlio, kuriame yra penki lapai vertimo į anglų kalbą, spausdinimą“, – pasakojo L. Liuknevičienė.

Studijų tarnybos direktorė sakė, kad yra galimybė norintiems reprezentacinio diplomo įdėklo, už jį susimokėti. „Jame lapai suklijuoti specialiu tam skirtu būdu, yra specialūs puošti viršeliai. Tačiau pabrėžiu, kad Šiaulių universitete prievartos nėra. „, – kalbėjo pašnekovė.

Mokestis, apie kurį Lietuvos studentų sąjungai skundėsi Šiaulių universitetą baigiantieji, yra ne už diplomą, o už sidabro spalvos detalėmis puoštą, iš specialaus popieriaus pagamintą diplomą įdėklą. Nenorintiems įdėklo mokėti nereikia, o jų diplomas bus įdėtas į tam pritaikytą voką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.