Eitynėse dalyvausiantis R.Zabarauskas: reikia reikalauti daugiau

Šeštadienį Vilniuje vyks eitynės „Už lygybę“. Atrodytų, kad šis paradas turėtų suvienyti visus, kovojančius už lygias teises, tačiau bangos kyla ir pačių netradicinės orientacijos žmonių tarpe. Ne kartą Lietuvos gėjų lygą kritikavęs Seimo narys Rokas Žilinskas sulaukė kritikos.

„Tai yra progresas, bet nereikia tuo per daug džiaugtis, reikia reikalauti daug daugiau. Aš noriu, kad ne tik žygiuotų, bet kalbėtume apie pačią esmę, lygiateisiškumą, įstatymus, tikrą toleranciją ir švietimą. Žygiuoti yra labai gerai, bet net ir to nepakanka“, – sako R.Zabarauskas.<br>Stopkadras
„Tai yra progresas, bet nereikia tuo per daug džiaugtis, reikia reikalauti daug daugiau. Aš noriu, kad ne tik žygiuotų, bet kalbėtume apie pačią esmę, lygiateisiškumą, įstatymus, tikrą toleranciją ir švietimą. Žygiuoti yra labai gerai, bet net ir to nepakanka“, – sako R.Zabarauskas.<br>Stopkadras
Daugiau nuotraukų (1)

Rasuolė Bauraitė, Lietuvos ryto televizija

Jun 16, 2016, 9:09 PM, atnaujinta May 21, 2017, 1:18 PM

Kino režisierius Romas Zabarauskas teigia, kad R. Žilinskas – politinis parsidavėlis, nekovojantis už homoseksualų teises, o tik siekiantis galios ar pinigų.

Žurnalistės Daivos Žeimytės ir R. Zabarausko pokalbis – „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“.

– Kokie lūkesčiai dėl šių eitynių? Kaip manote, kaip visuomenė šį kartą pasitiks eitynių dalyvius?

– Manau, kad visuomenė pamažu keičiasi. Mėgstama sakyti, kad Lietuvoje viskas keičiasi į gerą ir į blogą vienu metu. Turime daug daugiau žmonių, kurie palaiko – tiek žymių žmonių, tiek LGBT žmonių, kurie pasisako apie save artimiesiems, kolegoms, o toks yra ir eitynių tikslas. Kita vertus, Seime nenutyla homofobiškos iniciatyvos, komentarai internete, kurie prasilenkia su žmogiškumu.

– Kad ir po žudynių Orlando gėjų klube.

– Daug kam tai turėjo kirstis perskaičius komentarus, kurie linki mirties. Tai prasilenkia su žmogiškumu. Turim galvoti plačiau, apie tai, kad tokios tragedijos akivaizdoje neužtenka pasmerkti to, kas yra universaliai bloga.

Reikia galvoti apie lygiateisiškumą.

Jei LGBT žmones vertinam kaip paraščių žmones, nesuteikiam lygių teisių, tai sukuriam tą kultūrą, kurioje smurtas yra tarsi skatinamas. Svarbu kalbėti apie eitynių tikslus, apie tai, kad reikia įteisinti tos pačios lyties santuokas, teisę įsivaikinti, sutvarkyti translyčių asmenų teisės aktus, kalbėti apie lytiškumo ugdymą, pagrįstą mokslu, o ne religija ar dogmomis, pakeisti Nepilnamečių apsaugos įstatymą, kuris sudaro sąlygas cenzūrai.

– Ką reiškia būti homoseksualu Lietuvoje?

– Asmeniniame gyvenime nesusiduriu su diskriminacija, turiu tolerantišką šeimą, draugus, kolegas. Man rašo žmonės, kurie gyvena provincijoje, kad juos net tėvai išmeta iš namų ir jie svarsto apie savižudybę. Patirtys labai skirtingos.

– Savo „Facebook“ paskyroje paviešinote nuotrauką, kurioje bučiuojatės su vaikinu. Turbūt sulaukėte visokiausių reakcijų. Ar nebijojote to daryti?

– Orlando žudynių žudiko tėvas pasakė, kad jo sūnus pamatė du besibučiuojančius vyrus ir labai tuo pasibaisėjo. Reaguodami į šį terorizmo išpuolį ir tokį komentarą visame pasaulyje pradėjo dalintis bučinių nuotraukomis, nebūtinai homoseksualūs žmonės. Ir mes sugalvojome pasidalinti bučiniu išreikšdami solidarumą. Nėra ten nieko blogo, negražaus. Tai tiesiog bučinys.

– Kai kurie homoseksualai sako, kad viešas jausmų demonstravimas iš principo nėra gerai, nesvarbu, ar žmogus heteroseksualus ar homoseksualus. Kaip vertinate?

– Puiku, kad žmonės turi savo požiūrį. Galbūt kai ką erzina, kad skirtingų lyčių poros yra kas antroje reklamoje, vasarai atėjus bučiuojasi kavinėse ar susikabina už rankų. Žmonės, kuriuos tai erzina turėtų būti labai niūrus ir niurzgūs.

– Kaip aiškinate tai, kad Jūsų bendruomenės žmonės, netradicinės orientacijos neslepiantis Seimo narys Rokas Žilinskas kalba apie tai, kad eitynės, paradai iš esmės nepakeičia situacijos. Tai tarsi visuomenės supriešinimas, o išeiti vieną kartą per du metus ir po to nerti į krūmus yra ne tas pats, kas ginti homoseksualų teises.

– R. Žilinskas yra politinis parsidavėlis, kuris priklauso radikaliai ir vis labiau marginaliai konservatorių partijai, kuri nuolatos bando apriboti žmonių laisvę, priimti tokią šeimos koncepciją, kuri paremta labai mažai šeimų Lietuvoje.

Yra labai daug išsiskyrusių, vienišų tėvų ir įvairių šeimos struktūrų, kurios neatitinka to keisto, radikalaus konservatorių įsivaizdavimo. Manau, kad R. Žilinskas yra šios partijos įkaitas, tuo būdu galbūt siekia galios, pinigų ar dar kažko ir žaidžia keistą žaidimą.

– O R. Žilinskas Jums pasakytų, kad Lietuvos gėjų lyga siekia galios ir pinigų. Jis šią organizaciją yra pavadinęs UAB. Apie šeimos stiprinimo įstatymą, jis yra pasakęs: „Ar jie iš tiesų galvoja, kad žmogaus homoseksualumas automatiškai lemia jo elgesio modelį, pagal kurį jis turėtų tulžimi plūsti prieš viską, kas yra nehomoseksualu? Man rodos, būtent toks mąstymas jiems ir trukdo tapti visuomenės dalimi“.

– R. Žilinskas žaidžia dvigubą žaidimą. Visą laiką pasisako labai gražiai, tačiau jo balsavimas rodo, kad jis nepalaiko tų progresyvių įstatymų ir to, kad šeima būtų laikoma tai, kas jau dabar yra šeima – vieniši tėvai ir kiti, kad būtų judama progreso link, kad tos pačios lyties asmenys galėtų kurti gerbūvį, įtvirtinti rimtesnius santykius.

Gal jis galvoja, kad gėjai gali užsiimti kuo nors kitu, bet yra tokių, kurie nori kurti šeimas ir tą daro. Reikia tai pripažinti.

– Kaip vertinate tai, kad aukščiausi šalies vadovai irgi nedalyvauja eitynėse?

– Per praeitas eitynes per teismus reikėjo iškovoti teisę eiti, buvo pasibaisėtinas A. Zuoko elgesys. Dabar piktinamės, kad vadovai neina. Tai yra progresas, bet nereikia tuo per daug džiaugtis, reikia reikalauti daug daugiau. Aš noriu, kad ne tik žygiuotų, bet kalbėtume apie pačią esmę, lygiateisiškumą, įstatymus, tikrą toleranciją ir švietimą. Žygiuoti yra labai gerai, bet net ir to nepakanka.

„Lietuva tiesiogiai“ – nuo pirmadienio iki ketvirtadienio 18.35 val. per „Lietuvos ryto“ TV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.