Šauliai ir savanoriai galės turėti pusiau automatinius ginklus

Seimas šauliams ir kariams

Šauliams ir savanoriams leista turėti pusiau automatinius ginklus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šauliams ir savanoriams leista turėti pusiau automatinius ginklus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šauliams ir savanoriams leista turėti pusiau automatinius ginklus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šauliams ir savanoriams leista turėti pusiau automatinius ginklus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 16, 2016, 11:43 AM, atnaujinta May 21, 2017, 2:48 PM

Už pataisas, kurios numato teisę įsigyti B ir C kategorijų ginklus, balsavo 60 Seimo narių, prieš buvo septyni, susilaikė 28 parlamentarai.

Pagal Lietuvos įstatymus, ginklai yra skirstomi į keturias rūšis: pavojingiausi yra A kategorijos ginklai ir šaudmenys, mažiausiai pavojingi – D kategorijos.

Pataisų iniciatoriai argumentavo, kad jos būtinos nacionalinio saugumo prasme, o dabartinė situacija yra paradoksali, nes minimus ginklus įsigyti sportui galima, bet šauliams tokia galimybė nesudaryta.

Kaip anksčiau yra teigęs Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) vadovas Artūras Paulauskas, šiuo metu pusiau automatinius ginklus leidžiama įsigyti šaudymo būrelių nariams, tad šauliai fiktyviai tampa jų nariais norėdami legaliai turėti minimus ginklus.

Oponentai kėlė klausimus dėl visuomenės saugumo, kaip bus užtikrinta, kad ginklai neatsidurtų netinkamose rankose ir nekiltų skaudžių nelaimių.

Pataisas, kurios šauliams bei kariams savanoriams suteikia daugiau prieigos prie ginklų, parengė grupė parlamentarų, tarp jų – A.Paulauskas bei dalis NSGK narių, Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka.

Iniciatoriai tvirtina, kad pataisos reikalingos dėl „pasikeitusios geopolitinės situacijos regione, kai pasirengimas reaguoti į iškylančius iššūkius ir reakcijos laikas tampa labai svarbiu faktoriumi, atgrasančiu potencialų agresorių nuo karinės jėgos naudojimo Lietuvos teritorijoje“.

Pataisos sudarys galimybę šauliams bei kariams savanoriams tarnybos metu nešiotis B ir C kategorijų ilguosius ir trumpuosius ginklus, jų šovinius, o ne tarnybos metu – savigynos tikslais nešiotis B ir C kategorijų trumpuosius šaunamuosius ginklus ir jų šovinius.

Pataisos nepaprastosios padėties atveju leis šaulius prireikus panaudoti kaip sudedamąją Viešosios tvarkos apsaugos komendantūros dalį, taip pat braukiama ir nuostata, šiuo metu sudaranti teisines galimybes įvedus nepaprastąją padėtį iš šaulių laikinai paimti jų turimus ginklus ir šaudmenis.

Pakeitus Karo padėties įstatymą, išbraukta nuostata, kuri įvedus karo padėtį būtų stabdžiusi Lietuvos šaulių sąjungos veiklą. Šaulių organizacijos teisinė forma yra asociacija, o pagal įstatymą įvedus karo padėtį formaliai jų veikla turėjo būti stabdoma.

Seime jau anksčiau svarstytas siūlymas šauliams namuose laikyti sąjungai priklausančius automatinius ginklus, bet tuomet jam nepritarta, argumentuojant pačios visuomenės saugumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kaip Ukrainai laimėti karą?