V. Andriukaitis: „Tikiu, kad Europos ir Rusijos santykiai gerės“

Šiandien Europos komisijos (EK) pirmininkas J.C. Junckeris, po kelerių metų pertraukos, vyksta vizito į Sankt Peterburgą. Ten šiomis dienomis vyksta tarptautinis ekonomikos forumas.

Vytenis Andriukaitis teigia, kad dialogas su Rusija yra būtinas, jei norime išspręsti problemas.<br>T. Bauro nuotr.
Vytenis Andriukaitis teigia, kad dialogas su Rusija yra būtinas, jei norime išspręsti problemas.<br>T. Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Žinių radijas“

Jun 16, 2016, 9:53 AM, atnaujinta May 21, 2017, 3:10 PM

Vizitas ir yra vertinamas šiek tiek kontraversiškai, o prieš porą dienų užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius sakė, kad tai – bendradarbiavimo iliuzija.

Tačiau, Europos komisaras atsakingas už sveikatą ir maisto saugą ir LSDP garbės pirmininkas Vytenis Andriukaitis, sakė, kad jo sureikšminti nereikėtų. „Kai į Rusiją vyksta F. Hollendas, A. Merkel ar kiti šalių vadovai, kažkodėl komentaruose tokių iliuzijų nekyla. Užsienio reikalų ministras turėtų turėti platų akiratį ir suprasti, kodėl užsienio politikoje vizitai, kontaktai ir diskusijos yra būtini“, – „Žinių radijo“ eteryje kalbėjo V. Andriukaitis.

Jis mano, kad užsienio reikalų ministrui turėtų būti svarbu, kad tai – užsienio politikoje įprasti tarptautinės praktikos instrumentai, kuriais reikia naudotis, jei šalys apskritai nenutraukia diplomatinių santykių arba nėra karinėje padėtyje.

„Aš čia žinoma šiek tiek paryškinu spalvas, bet ar tai būtų Minsko susitarimas, ar kitos diskusijos, tai yra vienintelis ir teisingas kelias bet kurioms krizėms išspręsti ir, iš tiesų, mėginti ieškoti būdų, kaip spręsti problemas, kurios kiekvieną dieną gula ant atsakingų pareigūnų darbo stalų“, – teigė V. Andriukaitis.

Politikas atviravo, kad būtų smagu matyti ir Lino Linkevičiaus vizitus, diskusijas. „Gal jis pasektų Estijos užsienio reikalų ministro pozicijų ir pasisakymų pavyzdžių.

Šiuo atveju manau, kad reikėtų matyti platų Europos Sąjungos ir pasaulio kontekstą, ir tame kontekste vertinti J.C. Junckerio vizitą į Sankt Peterburgą“, – sakė Europos komisaras.

Tarptautiniame ekonomikos forume bus kalbama apie sankcijas Rusijai. Nors EK pirmininkas nežada persilaužymo, galutinis sprendimas yra valstybių rankose.

Tiesa, V. Andriukaitis sakė, šiandien kalbos apie kokius nors sankcijų pakeitimus nėra. „Tai yra ne Europos Komisijos mandatas. Tai yra Europos Tarybos vadovų sprendimas, bet EK mandatas yra susijęs su daugelio praktinių klausimų sprendimu ir aptarimu“, – kalbėjo politikas.

Paklaustas ar tiki, kad santykiai tarp Rusijos ir Europos gali gerėti, V. Andriukaitis pasakė, kad tikėjimas šiuo atveju yra reikalingas. „Juk kažkada žmonės tikėjo, kad baigsis Antrasis pasaulinis karas. Ir jis pasibaigė. Tai dabar lygiai tas pats klausimas. Kažkas tikės, kad galima Europą kurti be karų ir dalomųjų linijų. Kažkas turi tikėti, kad pažanga yra įmanoma“, – „Žinių radijuje“ kalbėjo Vytenis Andriukaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali transliacija: Valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija