Konservatorių senbuvių gretose – bruzdesys prieš G.Landsbergį

Jau kurį laiką konservatorių gretose kunkuliavęs aistrų katilas dėl to, kad partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis pabrėžtinai palaiko savo išrinktuosius, artėjant kandidatų į Seimą reitingavimui ėmė kūpėti.

Seimo vicepirmininkė I.Degutienė nepatenka į G.Landsbergio išrinktųjų ratą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Seimo vicepirmininkė I.Degutienė nepatenka į G.Landsbergio išrinktųjų ratą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Jun 17, 2016, 11:00 AM, atnaujinta May 21, 2017, 12:43 PM

Prieš trečiadienio partijos prezidiumo posėdį kai kurie konservatoriai žadėjo piktintis dėl G.Landsbergio agitacijos už naujokus ir partijos senbuvių nepaisymo.

Bet nemažai politikų vis dėlto pasirinko kitą protesto formą – neatėjo į posėdį ir sugriovė kvorumą.

„Kam ten eiti, jeigu mūsų niekas negirdi?“ – „Lietuvos rytui“ ketvirtadienį prisipažino net keli dešinieji.

Neoficialiomis žiniomis, posėdyje nedalyvavo net 11 Seimo konservatorių frakcijos narių.

Suerzino išrinktieji

Seimo konservatorius ypač papiktino šią savaitę partijos nariams pradėti dalinti lankstinukai, kuriuose G.Landsbergis bedė pirštu į trylika jam artimų partijos narių.

Lankstinuke, kuris jau pakrikštytas bedarbių sąrašu, rekomenduojama reitinguojant kandidatus į Seimą balsuoti už tuos konservatorius, kurie pastaruoju metu nuolat supa partijos lyderį.

Tai – partijos pirmininko pavaduotojos Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė ir Aistė Gedvilienė, partijos vykdomoji sekretorė Monika Navickienė, visuomenininkai Tadas Langaitis, Vytautas Kernagis, Andrius Navickas, Druskininkų savivaldybės tarybos narys Vilius Semeška, Lietuvos banko vadovo pavaduotoja Ingrida Šimonytė, Seimo nariai Dainius Kreivys, Rasa Juknevičienė, Liutauras Kazlavickas, Andrius Kubilius ir jo patarėjas Andrius Vyšniauskas.

Nemažai partijos senbuvių pasijuto įskaudinti ir ėmė priekaištauti, kad jų vedlys neišlaikė nešališkumo testo. Sąraše nėra nė vieno politiko iš krikščionių demokratų sparno, kuriam diriguoja Irena Degutienė.

Už borto liko netgi konservatorių rinkimų štabui priklausantis Jurgis Razma. Kalbama, kad jis nusprendė trauktis iš štabo.

Pats parlamentaras „Lietuvos rytui“ to nei patvirtino, nei paneigė, bet pripažino, kad prezidiumo posėdis buvo sužlugdytas.

Dar nekalbesni buvo į prezidiumo posėdį neatvykę konservatoriai. Vieni kalbėjo apie staiga atsiradusias asmenines priežastis, o kiti nurodė dalyvavę iš anksto planuotuose susitikimuose.

Pavadino šūviu sau į koją

„Lietuvos ryto“ šaltinių opozicinėje partijoje teigimu, išleisti konservatorius sukiršinusį lankstinuką sumanė jame atsidūrusi R.Morkūnaitė-Mikulėnienė.

„Buvo padaryta visiška kvailystė. Kitaip viskas būtų atrodę, jeigu į leidinį nebūtų įdėta G.Landsbergio kalba iš suvažiavimo. Dabar visiems atrodo, kad prieš reitingavimą išskiriamas tik nedidelis išrinktųjų ratelis.

Bet jie patys šovė sau į kojas, nes žmonės skyriuose piktinasi, kad bedarbių armija bet kokiomis priemonėmis veržiasi į Seimą“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo įtakinga konservatorė, tiesa, jokiu būdu nenorėjusi būti įvardyta.

Tuo metu partijoje vykstančiais antidemokratiniais procesais pasipiktinę parlamentarai vylėsi, kad sužlugęs prezidiumo posėdis galbūt bus signalas konservatorių vadovybei.

Protesto nesureikšmino

Bet G.Landsbergis juokdamasis „Lietuvos rytui“ tikino apie prezidiumo narių demaršą nieko negirdėjęs: „Matyt, protestas buvęs labai tylus, pats tyliausias protestas pasaulyje.

Artėja reitingavimas, todėl mūsų žmonės važinėja po skyrius.

Man keli jų skambino pranešti, kad negalės dalyvauti dėl asmeninių priežasčių.“

Politikas pripažino, kad kvorumo trūko, todėl balsavimai nevyko, bet dėl to vadovybė nesiskirstė ir esą toliau posėdžiavo, buvo pristatytos trys rinkimų programos dalys.

Dėl daug aistrų sukėlusio lankstinuko, pasak G.Landsbergio, irgi nebuvo reikalo aiškintis: „Mūsų partijoje kiekvienas turi teisę burtis į kokius nors jiems priimtinus sambūrius. Šiuo atveju taip ir nutiko. O manęs tik buvo paprašyta leisti panaudoti viešai išsakytą poziciją. Tam neprieštaravau.“

Anot politiko, kiekvienas partijos narys už savo pinigus gali išsileisti tokį lankstinuką ir prašyti jo pagalbos.

„Man sunku vertinti kilusią reakciją. Mūsų partijoje būna tokių emocijų proveržių – žmonės nelinkę ilgai laukti ir reaguoja aštriai. Bet aš džiaugiuosi tokia gyva demokratija. Taip pat apgailestauju, jei vis dėlto kas nors pasijuto įskaudintas“, – „Lietuvos rytui“ sakė G.Landsbergis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.