Su tanku į Laisvės alėją nevažiuokite!

„Laikinoji sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Jadvyga Pekarskaitė

2016-06-17 14:07, atnaujinta 2017-05-21 12:01

Tokie ir panašūs vairuotojų įpročiai verčia ne tik pačius kauniečius, bet ir miesto valdžią griebtis įvairių draudimų ir mokesčių vėzdo.

Gelbėdamiesi nuo svetimo transporto gyventojai savo būstų erdves užbarikaduoja akmenimis, blokais, viela ar net dygliuotais „ežiais“. Kavinės deklaruoja kuriančios grožį ir stato skulptūras ar gėlių vazonus, o norintys ramybės poilsiautojai kelių metrų spinduliu išsidėlioja paplūdimio kilimėlius ant smėlio ar žolės.

Štai neseniai miesto politikai nusprendė įvesti mokestį už automobilių stovėjimą S.Daukanto gatvės kieme, kad gyventojai turėtų kur palikti savo ratus. Čia automobilius į jų vietas statydavo atvykusieji į Laisvės alėją su reikalais ar pramogautojai. Nors Centro gyventojai nevienareikšmiai sutiko tokią visiems jiems papildomomis išlaidomis grasinančią naujovę, protestų niekas dar nerengė ir vargu ar rengs. Gal išties geriau kelių alaus bokalų neišgerti, nei stumdytis su atvykėliais.

Šią savaitę miesto taryba pakeitė komercinio sunkiasvorio transporto įvažiavimo į Laisvės alėją apmokestinimo tvarką. Sprendimas galbūt taip pat patiks ne visiems. Tikriausiai bus ir ašarų, kad taip žlugdomas verslas, ar įtarimų, kad naujoji Laisvės alėjos danga, ko gero, netvirta, jei čia nepageidaujamas sunkusis transportas.

Šį kartą nuspręsta, kad rinkliava už komercinius objektus aptarnaujantį transportą bus renkama pagal automobilių svorį, įvedant mėnesinius ir metinius leidimus. O jie išties nepigūs.

Galimybė metus įvažiuoti į Laisvės alėją ne daugiau kaip 3,5 tonos sveriantiems sunkvežimiams kainuos 700 eurų. Iki 12 tonų sveriančių transporto priemonių šeimininkams net 500 eurų kainuos leidimas mėnesiui. O daugiau nei 12 tonų sveriantis transportas visai negalės važiuoti ten, kur bus paklotas naujas Laisvės alėjos grindinys.

Grindinio danga jau išrinkta ir jos pavyzdžiai buvo parodyti visuomenei. Nors kauniečiai kartais pajuokauja, kad gal trinkelės bus auksinės, kaip vadinamojo auksinio tualeto, jei jų paieška taip ilgai užtruko, miesto vadovai žada, kad jas kloti bus pradėta jau labai greitai.

Pėsčiųjų alėjoje įsikūrę verslininkai dar turi laiko pasvarstyti, kaip jiems elgtis – laukti naujo grindinio ir tada pas juos plūstelėsiančių lankytojų, keisti veiklos pobūdį ar kraustytis kitur, jei prie jų įmonės durų negalės ar nenorės privažiuoti sunkiasvoriai automobiliai.

Sunerimti turėtų ir viešbučių, į kuriuos iki šiol turistai, taip pat svečiai į varžybas, įvairius renginius buvo atvežami autobusais, savininkai, nes bus panaikinti vienkartiniai leidimai jais privažiuoti iki viešbučio durų. Sportininkams pasivaikščioti gal ir nebus sunku, tačiau viena kita pramogų pasaulio vietinio spindesio žvaigždutė tokio pažeminimo gali ir nepakelti.

Šią savaitę priėmus sprendimą dėl sunkiasvorio transporto lyg ir tapo aiškus miesto valdžios požiūris į automobilius Laisvės alėjoje apskritai. Daugiau nebėra prasmės ginčytis, kuris pasiūlymas geresnis: įsileisti transporto priemones į Laisvės alėją bent vėlyvą vakarą ar visai jas išguiti.

Sakoma, kad nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Galbūt kauniečiai bent turės progų dažniau išvysti prašmatnius ponių apdarus, kai jos žingsniuos nuo artimiausios automobilių stovėjimo aikštelės, o ne bus atvežamos iki pat durų.

„Laikinoji sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.