Siekiant prezidento V.Adamkaus vardo – spalvingi sprendimai

Viena Kauno gimnazija iškėlė ambicingą tikslą – siekia būti pavadinta prezidento Valdo Adamkaus vardu. Tam ruošiantis bus atnaujintas mokyklos fasadas. Projektas jau parengtas. Tačiau ar mokyklos vaizdas nenuvils prezidento?

Aleksote esanti Šv. Pranciškaus gimnazija, pastatyta 1962 metais, ne tik siekia prezidento V.Adamkaus vardo, bet ir rengiasi pastato atnaujinimo darbams.<br>M.Pata6iaus nuotr.
Aleksote esanti Šv. Pranciškaus gimnazija, pastatyta 1962 metais, ne tik siekia prezidento V.Adamkaus vardo, bet ir rengiasi pastato atnaujinimo darbams.<br>M.Pata6iaus nuotr.
Pagal techninį projektą numatyta mokyklos fasadui parinkti ryškiai oranžinę, juodą ir pilką spalvas.<br>Vizualizacija.
Pagal techninį projektą numatyta mokyklos fasadui parinkti ryškiai oranžinę, juodą ir pilką spalvas.<br>Vizualizacija.
Daugiau nuotraukų (2)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Jun 20, 2016, 8:11 AM, atnaujinta May 21, 2017, 6:10 AM

Kaune veikianti Šv. Pranciškaus gimnazija Lietuvos Respublikos prezidento V.Adamkaus vardu gali būti pavadinta jau kitų mokslo metų pradžioje.

Ta proga planuojama atnaujinti gimnazijos pastatą. Techninis statinio renovacijos projektas parengtas ir netrukus turėtų būti patvirtintas.

Tačiau žinomi architektai, pamatę, kaip gali atrodyti atnaujintas mokyklos fasadas, griebėsi už galvų. Profesionalai mano, kad tai bus panašu į vadinamąjį euroremontą ir gali nuliūdinti ar net įžeisti prezidentą V.Adamkų.

Švietimo skyriaus atstovai teigė, kad svarbiausia, jog pastatas būtų tvarkingas ir atitiktų sanitarines normas. Apie tai, kad mokyklos, ypač pavadintos garbingų žmonių vardais, yra išskirtiniai objektai, galvoti nepriimta.

Pasuko ekologijos kryptimi

V.Adamkaus padėjėja Božena Krasovskaja pranešė, kad apie tai, kaip vyksta parengiamieji darbai siekiant pakeisti gimnazijos pavadinimą, bei apie pastato atnaujinimą prezidento niekas neinformavo.

Todėl jam pačiam teks tuo pasidomėti.

Šv. Pranciškaus gimnazija įsikūrusi Aleksote, Bitininkų gatvėje. Iki 2013 metų ji vadinosi Julijanavos katalikiškąja mokykla.

Prieš trejus metus pakeitė pavadinimą į Šv. Pranciškaus gimnaziją. Šv.Pranciškus Asyžietis yra gyvūnų, gamtosaugos ir prekybininkų globėjas.

Tačiau gimnazijos bendruomenė ir vėl nori pakeisti šios ugdymo įstaigos pavadinimą. Pernai buvo paskelbta, kad gimnazija tapo pirmąja Lietuvoje, pasirinkusia ekologijos ir aplinkos technologijų kryptį.

Mokyklos direktorė Rita Rasikienė pasakojo, kad kai programa, pagal kurią mokosi moksleiviai, buvo pristatyta Švietimo ir mokslo ministerijoje, jos atstovai ir patarė kreiptis į prezidentą V.Adamkų, prašyti leidimo gimnazijai suteikti jo vardą.

„Kadangi prezidentas V.Adamkus yra ir garsus aplinkosaugininkas, gimnazija siekia, kad jai būtų suteiktas garbingas jo vardas.

Taip siekiame išryškinti kryptį, programą, pagal kurią mokosi mūsų gimnazistai“, – planais dalijosi R.Rasikienė.

Gimnazijos direktorė sakė, kad pernai kreipėsi į prezidentą ir gavo jo sutikimą.

„Mes bendraujame su prezidentu. Tikimės, kad gimnazijai prezidento V.Adamkaus vardas bus suteiktas šių metų rugsėjo 1 dieną“, – džiaugėsi R.Rasikienė.

Pastatą rengiasi atnaujinti

Tuo pat metu Šv. Pranciškaus gimnazijos pastatą rengiamasi atnaujinti.

4 aukštų statinys su dviem žemesniais priestatais pastatytas 1962 metais.

Iš pagrindų statinys nebuvo atnaujinamas.

Gimnazijos direktorė pasakojo, kad siekiant, jog ugdymo įstaigos išlaikymas kainuotų pigiau, šiemet savivaldybė pritarė mokyklos atnaujinimui.

„Viduje patalpos atrodo kur kas gražiau. Tačiau ypač reikia atnaujinti pastato išorę“, – sakė direktorė.

Parinko ryškias spalvas

Rekonstrukcijos metu pastatą ketinama apšiltinti, atlikti kitus būtinus remonto darbus. Planuojama atnaujinti ir gimnazijos fasadą. Dabar jis nutinkuotas ir nudažytas šviesia spalva.

Techniniame projekte numatyta, kad fasadui bus naudojamos oranžinės, pilkos ar juodos plokštės. Oranžinės spalvos fasado plokštės turėtų būti 400 iš 1 tūkstančio 600 mm dydžio. Kitos plokštės – kuo stambesnės.

Stogą planuojama dengti šokolado spalvos danga.

Naujų gimnazijos langų rėmai iš išorės taip pat bus pilkšvai juodos spalvos. Techninį projektą rengusios bendrovės „Studija 2a“ direktoriaus pavaduotojas Augustas Audėjaitis, paklaustas, kodėl pasirinko būtent tokias ryškias spalvas ir sprendimus, atsakė klausimu: „O kodėl gi ne?“

Aptarė ir su bendruomene

Gimnazijos direktorė R.Rasikienė teigė, kad projektą aptarinėjo su mokyklos bendruomene, ir atsiliepimai buvo palankūs.

„Fasado apdailos plokštes pasirinkome dėl praktinių sumetimų. Tinką prižiūrėti sunku. Jis po kelerių metų išsitepa, ima skilti, trupėti. Plokštės – Lietuvoje sertifikuotos, aplinkos poveikiui atspari apdailos medžiaga“, – teigė gimnazijos direktorė.

R.Rasikienė sakė, kad savivaldybėje vyksta techninio projekto derinimo ir tvirtinimo procedūros. Gimnazijos vadovė norėtų, kad ugdymo įstaigos atnaujinimo darbai prasidėtų dar šiais metais.

Teko perdažyti sienas

Pasak R.Rasikienės, prezidentas V.Adamkus keletą kartų buvo žadėjęs apsilankyti gimnazijoje. Tačiau dėl sveikatos vizitai buvo atidėti.

„Su prezidentu ryšį palaikome. Tikimės, kad jis pas mus apsilankys“, – teigė R.Rasikienė.

Tačiau pastato atnaujinimo projekto V.Adamkus nėra matęs. Architektai mano, jog gaila, kad nematė.

Prezidento V.Adamkaus bibliotekos – muziejaus direktorius Arūnas Antanaitis pasakojo, kad kai pastatas, kuriame įsikūrusi šį įstaiga, buvo atnaujinamas, prezidentas tuo domėjosi.

„Pastato fasadą atnaujinome taip, kaip jis atrodė ir anksčiau, nes tai paveldo objektas ir ko nors keisti buvo negalima. O štai viduje keletą vietų perdažėme. Prezidentas norėjo, kad aplinka atspindėtų jo asmenybę. Todėl pageidavo ramių spalvų, nors buvome parinkę ryškesnes. Gerbdami jo norą taip ir padarėme“, – sakė A.Antanaitis.

Spalvos – per agresyvios

Šv.Pranciškaus gimnazijos pastato atnaujinimo projektą pamatęs architektas Linas Tuleikis buvo nemaloniai nustebintas.

„Sprendžiant iš projekto, nueita pigiausiu ir banaliausiu keliu. Jei mokykla bus taip apipavidalinta, atrodys, tarsi buvo atliktas „euroremontas“. Taip, tarsi pastatas būtų paprasčiausias daugiabutis ar sandėlis“, – įsitikinęs žinomas architektas.

Profesionalo nuomone, ugdymo įstaigos yra išskirtiniai objektai. Labai svarbu, kaip atrodo jų fasadai. Be to, kuriant projektą reikia įsivaizduoti, kaip atnaujintas pastatas atrodys realybėje.

„Kai žvelgiame į vizualizaciją, projektas atrodo vienaip. Tačiau realybėje pastatas yra aukštas ir didelis. Šiuo atveju pasirinktos labai agresyvios spalvos. Nepagalvota apie vaikų psichologiją“, – teigė L.Tuleikis.

Architektas įsitikinęs, kad jei vaikas, besimokydamas tokioje mokykloje, gaus prastą pažymį, jam gali pradėti sapnuotis košmarai, sutrikti sveikata, nes blogi pažymiai siesis su agresyviomis spalvomis ir veiks psichiką.

„Architektūra yra skirta lavinti ir vaikus, jų vaizduotę. Šiuo atveju nueita lėkštu keliu. Nuvertinti patys vaikai“, – įsitikinęs L.Tuleikis.

Taip pat, architekto nuomone, pastato atnaujinimo projekte sunku įžvelgti ir kokias nors su ekologija susijusias idėjas.

Bijo, kad liks įskaudintas

L.Tuleikis tikisi, kad bent jau bus parinktos ne pačios pigiausios apdailos medžiagos.

„Kitaip oranžinė spalva saulėtoje pusėje nubluks, šešėliuotoje liks ryški. Taip pat pigesnės apdailos plokštės nuo aplinkos poveikio gali tapti dėmėtos, atsirasti pūslių. Todėl labai svarbu, kad būtų naudojamos kiek įmanoma kokybiškos medžiagos“, – sakė L.Tuleikis. Architektas bijo ir to, kad dėl pasirinkto fasado nebūtų įžeistas ir V.Adamkus. L.Tuleikis mano, kad su prezidentu siejami pastatai turi atspindėti jo nuveiktus šviesius, kilnius darbus, jo skleidžiamas taurias idėjas.

Todėl ir pastatų fasadams tiktų būtent tokios spalvos.

„Prezidentas – tolerantiškas žmogus. Tačiau ir tolerancijai turi būti ribos. Bijau, kad jei jis pastabų dėl gimnazijos atnaujinimo ir nepasakytų, viduje gali likti įskaudintas“, – sakė L.Tuleikis.

Apie gimnazijos planus niekas dar nepranešė

Božena Krasovskaja

Prezidento V.Adamkaus padėjėja

„Šv.Pranciškaus gimnazijos atstovai prieš gerus metus kreipėsi prašydami, kad šiai mokymo įstaigai būtų suteiktas prezidento V.Adamkaus vardas.

Prezidentas tam neprieštaravo. Tačiau su gimnazijos atstovais paskutinį kartą bendravome maždaug prieš metus. Nežinome, prezidento niekas neinformavo, ar gimnazija parengė visus reikiamus dokumentus, kad jai būtų suteiktas prašomas vardas.

Taip pat prezidentas nežino ir apie gimnazijos pastato atnaujinimo planus.

Prezidentas būtinai pasidomės, kokia yra situacija, kada gimnazijai gali būti suteiktas jo vardas, kokie darbai numatomi atliekant ir atnaujinant pastatą.“

Svarbiau, kad atitiktų higienos normas?

Virginijus Mažeika

Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjas

„Miesto taryba rengiasi svarstyti Šv. Pranciškaus gimnazijos prašymą jai suteikti prezidento V.Adamkaus vardą. Jei tam pritars, gimnazijai vardas greičiausiai bus suteiktas prieš prasidedant ar prasidėjus naujiesiems mokslo metams.

Savivaldybė skyrė lėšų, kad gimnazijos pastatas būtų atnaujintas. Pats projekto nemačiau, kokie spendimai pasirinkti, nežinau. Svarbu, kad atnaujintos ugdymo įstaigos atitiktų higienos normas, būtų šiltos, saugios ir tvarkingos. Praktikos, kad ypatingas dėmesys būtų kreipiamas į ugdymo įstaigų fasadus, jei joms suteiktas išskirtinis pavadinimas, nėra.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.