NEC: džiaugtis lengvais egzaminais abiturientams dar anksti

Abiturientų brandos egzaminų sesija eina į pabaigą. Pirmadienį abiturientai laikė vieną paskutiniųjų – chemijos valstybinį brandos egzaminą. Sesiją trečiadienį užbaigs tautinių mažumų gimtųjų kalbų egzaminas.

Abiturientai sako, kad užduotys buvo lengvos, tačiau NEC mano, kad taip spręsti – anksti.<br>123rf.com nuotr.
Abiturientai sako, kad užduotys buvo lengvos, tačiau NEC mano, kad taip spręsti – anksti.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Modesta Gaučaitė

Jun 21, 2016, 6:04 PM, atnaujinta May 21, 2017, 1:51 AM

Egzaminai pasirodė lengvi

Nors paskutinius keletą metų, po brandos egzaminų, žiniasklaidoje mirgėdavo abiturientų pasipiktinimo egzaminais laiškai, šiemet to nebuvo. Po visų egzaminų abiturientai tikino – užduotys buvo lengvos, o rezultatų tikisi labai gerų.

„Egzaminas buvo lengvesnis nei tikėjausi. Jam beveik nesiruošiau ir laikiau tik apsidraudimui“, – apie biologijos egzaminą sakė abiturientas Tadas.

„Man tai egzaminas lengvas buvo. Nors užduočių buvo visokių, bet manau, kad tikrai visi, net ir žemesniame lygyje besimokę, turėtų išlaikyti“, – po matematikos egzamino kalbėjo abiturientas Aleksandras.

„Egzaminas nebuvo sunkus. Džiaugiuosi, kad buvo mažai teorijos, daugiau reikėjo uždavinių spręsti, o tai – mano stiprioji pusė. Uždaviniai buvo ganėtinai lengvi“, – fizikos egzaminu džiaugėsi dvyliktokas Giedrius.

„Rašiau apie vyriškumą, tikrai nesunki tema. Čia samprotavimo rašinys buvo. Parašiau per dvi su puse valandos, tai nebuvo taip ir sunku“, – lietuvių egzaminą gyrė abiturientas Simonas.

„Pasirinkau rašyti apie tai, kodėl žmonės švenčia šventes. Reikėjo save pristabdyti, nes puoliau rašyti, mintys tik liejosi. Manau viskas bus gerai“, – po lietuvių kalbos ir literatūros egzamino pasakojo abiturientė Elzė.

„Girdėjau bendraklasius kalbant, kad sunkoka buvo. Man tai atrodo, kad nieko tokio sunkaus nebuvo ir jei nors kiek domiesi, net nesimokęs gali visai gerai išlaikyti“, – apie geografijos egzaminą kalbėjo Aurimas.

„Užduotys tikrai buvo lengvos, gal tik skaitymo užduotis buvo kiek sunkesnė“, – sakė rusų kalbos egzaminą laikęs abiturientas Marius.

„Na, žymiai lengviau nei praeitais metais, žiūrint į užduotis. Bet paskutinės užduotys truputį išgąsdino“, – chemijos egzaminą komentavo abiturientas Edgaras.

Taip po brandos egzaminų kalbėjo abiturientai. Tiesa, tai nebuvo pavienių studentų komentarai. Egzaminus laikę dvyliktokai masiškai kartojo – egzaminai gerokai lengvesni nei praėjusiais metais.

Spręsti, ar užduotys lengvos – per anksti

Nacionalinio egzaminų centro (NEC) atstovai sakė, kad stebi viešojoje erdvėje vykstančias diskusijas, įsiklauso į dalykų ekspertų nuomonę ir vertinimus. „Tačiau kaip ir ankstesniais metais, Nacionalinis egzaminų centras apie užduočių sunkumą ar lengvumą gali spręsti ne pasikliaudamas nuomonėmis, o tik rezultatų statistiniais duomenimis“, – teigia NEC atstovai.

NEC praktika rodo, kad dažniausiai skuboti vertinimai neatitinka realių mokinių rezultatų. Todėl tai, ar užduotis buvo sunkios ar ne, jie siūlo vertinti tik žinant rezultatus.

Tiems, kurie mano, kad šiemet abiturientams pateikti uždaviniai buvo tyčia palengvinti, NEC sako, kad jokių esminių užduočių rengimo pakeitimų kuriant šių metų egzaminų užduotis nebuvo daroma.

„Nacionalinis egzaminų centras dar 2014 m. paskelbė minimalius egzamino reikalavimus iliustruojančias užduotis. Jos yra susitarimas tarp užduočių rengėjų, mokinių ir mokytojų kaip reikia suprasti brandos egzaminų programų kiekvieną minimalių reikalavimų punktą. Matyt, šių susitarimų laikymasis ir sudaro užduoties lengvumo įspūdį“, – kalbėjo NEC atstovai.

2015 metais NEC tinklalapyje buvo paskelbti visų 12 mokomųjų dalykų valstybinių brandos egzaminų užduočių pavyzdžiai, kuriais iliustruojami reikalavimai mokiniams, kurie tikisi gauti įvertinimus atitinkančius patenkinamą, pagrindinį ar aukštesnįjį lygį.

„Neabejojame ir mokytojų dideliu įdirbiu – tikime, kad jie išaiškina egzamino struktūrą, komentuoja reikalavimus mokinių gebėjimams“, – sakė NEC.

Tiek praėjusiais, tiek šiais metais Nacionalinis egzaminų centras abiturientų laiškų, kuriais jie piktintųsi dėl egzaminų užduočių, nėra gavęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.